שתף קטע נבחר

בחירות בקטלוניה: ייפרדו מספרד?

תושבי האוטונומיה הספרדית העשירה הולכים לקלפיות במה שמסתמן כבחירות קריטיות לשאלת היפרדות החבל מהמדינה. מנהיגי הבדלנים מבטיחים שניצחונם יוביל למשאל עם תוך שנה וחצי

 

 

תושבי חבל קטלוניה שבצפון מזרח ספרד הולכים היום (א') לקלפיות לבחור את 135 חברי הפרלמנט. במרכז מערכת הבחירות עומדת שאלת העצמאות מספרד. הלאומנים מקווים שניצחון בבחירות יוביל להיפרדות מהמדינה עד 2017.

 

יותר מחמישה מיליון קטלונים יצביעו ב-2,700 קלפיות ויבחרו את נציגי הממשל המקומי לאחר קמפיין שנסוב בעיקר סביב המאבק בין הבדלנים לתומכי הישארות בספרד. תומכי ההיפרדות, שנמצאים גם עכשיו בשלטון, הודיעו כי יקדמו משאל עם תוך שנה וחצי.  

תורים ארוכים מחוץ לקלפיות (צילום: AP) (צילום: AP)
תורים ארוכים מחוץ לקלפיות(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

המאבק של הקטלונים למען עצמאותם, למרות שהם זוכים לאוטונומיה רבה, נמשך שנים רבות. בעבר כלל מאבק מזויין ובשנים האחרונות התמיכה הפוליטית בהיפרדות הולכת וגוברת. לפני כשנה הצביעו כשני מיליון מתושבי החבל במשאל עם ו-80% מהמצביעים תמכו בעצמאות עבור קטלוניה. יותר מ-1.6 מיליון תושבים הצביעו "כן" על שתי השאלות: "האם אתם תומכים במדינה" ו"האם אתם תומכים בעצמאות". עם זאת, רק כשני מיליון מתוך 7.5 מיליון התושבים הגיעו להצביע.

 

בשנה שעברה מדובר היה בהצבעה סמלית בלבד חסרת תוקף לאחר שבית המשפט החוקתי בספרד הורה להשעות את המשאל, לאחר שהממשלה בספרד טענה כי רק לה הסמכות להורות על קיום משאל עם בנושא. בקטלוניה בחרו לקיימו בכל זאת.

 

רשימת הבדלנים, "if Junts pel Sí" (יחד למען "כן") שבראשה עומד נשיא קטלוניה ארתור מאס. יחד עם רשימה בדלנית נוספת מהשמאל הקיצוני, CUP, הם מקווים לזכות ברוב בפרלמנט ולממש את הבטחתם. מתנגדי העצמאות מקווים לאחוזי הצבעה גבוהים, וקראו "לרוב השקט" לצאת להצביע, תוך שהם נתמכים על ידי ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי, מנהיגי ארה"ב, גרמניה ובריטניה, שחוששים מערעור המצב בספרד.

 

תומכי שני הצדדים מפגינים בברצלונה בעוד עיתוני ספרד פורסמו הבוקר עם כותרות הבחירות. "בחירות היסטוריות" נכתב בעיתון הגדול במדינה "אל פאיס". תוצאות צפויות להתפרסם מחר בצהריים.

 

ג'די פרז, תושבת ברצלונה בת 50, הגיעה להצביע בעד הבדלנים. לדבריה, ספרד מזלזלת בהיסטוריה של הקטלונים, בתרבותם ובשפתם. "אני בעד העצמאות עוד מצעירותי. במשך שלושה עשורים המדינה שדדה את תרבותנו. הגענו לנקודה שהקטלונים אומרים 'מספיק'".

 

מנגד, סנדרה גוררו, מורה בת 30 שנמנית עם המתנגדים להיפרדות, הגיעה להצביע לראשונה בחייה – ובחרה במתנגדי העצמאות. "לנו הקטלונים יש שם של בדלנים, אבל האמת היא שהצבעתי נגד. זו הפעם הראשונה שאני מצביעה כי הפעם אלו בחירות חשובות. ההורים שלי הגיעו מאנדלוסיה (אוטונומיה בדרום ספרד), אנשים מחוץ לקטלוניה תמיד התייחסו אלי יפה ואני מרגישה חלק מספרד. אני גאה להיות קטלונית אבל גם להיות ספרדייה".

 

התנגדותה החריפה של ספרד להיפרדות נובעת בעיקר מהעובדה שחבל קטלוניה אחראי לכ-19% מהתוצר הלאומי של המדינה, כ-200 מיליארד אירו, מה שהופך אותו לאזור העשיר ביותר בספרד. למרות שגם הקטלונים נפגעו במשבר העולמי ב-2008, התמ"ג במחוז נותר גבוה מהממוצע במדינה.

 

בחבל חיים כ-7.5 מיליון אזרחים ומדובר במחוז השני בגודלו במדינה. שוכנים בו 586 אלף חברות, בהם חברת האופנה מנגו ומפעל של חברת הרכב סיאט. בירתו ברצלונה היא העיר המתויירת ביותר בספרד עם כרבע מכלל תיירות החוץ של המדינה. בנוסף קטלוניה אחראית לרבע מהייצוא הספרדי, שוב, יותר מכל מחוז אחר במדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הכניסה לקלפיות
צילום: רויטרס
מומלצים