שתף קטע נבחר

3 סימני האזהרה שמעידים על סוכרת בגיל המבוגר

1 מכל 4 מבוגרים חולה בסוכרת. מנהלת יחידת הסוכרת באסף הרופא מסבירה למה עייפות, בלבול וירידה במשקל עלולים להיות סימנים לסוכרת בגיל מבוגר. "התסמינים המוכרים של סוכרת לא מופיעים בחולה מבוגר. סוכרת בגיל מתקדם היא בעלת אבחון שונה ומצריכה טיפול מותאם, כמו כן יש להזהר מטיפול יתר העלול להזיק ", היא אומרת

בעשורים האחרונים אנו עדים לעלייה ניכרת בשיעור החולים בסוכרת. הסיבה העיקרית לעלייה זו היא מגמת ההשמנה של האוכלוסייה. סיבות נוספות הן, בין השאר, הזדקנות האוכלוסייה ושיפור תוחלת החיים של חולי סוכרת.

 

שיעור הסוכרת בעולם הולך ועולה בעקביות ומוערך כיום בכ-8.3% מהאוכלוסייה בממוצע. בישראל חיים כיום מעל ל- 450 אלף חולי סוכרת שמהווים מעל 6.5% מהאוכלוסייה. גידול עצום זה מהווה את הבסיס להכרזה יוצאת הדופן של ארגון הבריאות העולמי בשנת 2006, בה הכריז על מחלת הסוכרת כמגיפה. לאמירה זו חשיבות יוצאת דופן משום שלראשונה בהיסטוריה הוכרזה מחלה שאינה זיהומית כמגפה.

 

למרות העובדה שעם השנים סוכרת הפכה למחלה של כולם, עדיין עיקר הסוכרתיים מבוגרים יותר. לפיכך, כרבע מהאוכלוסייה מעל גיל 65 סובלת מסוכרת, כך שכל אדם רביעי מעל גיל זה הוא סוכרתי. סוכרת בגיל מתקדם, היא בעלת אבחון שונה ומצריכה טיפול מותאם גיל.

 

עוד בנושא: תזונה מרפאה: למה כדאי לעבור לטבעונות גם בגיל מבוגר

 

התסמינים המוכרים לסוכרת לא מופיעים בגיל מבוגר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התסמינים המוכרים לסוכרת לא מופיעים בגיל מבוגר(צילום: shutterstock)
 

סימני אזהרה יחודיים בגיל מבוגר

קהילת חולי הסוכרת המבוגרים הינה אוכלוסייה מאוד הטרוגנית. חלק מהמבוגרים הסוכרתיים עצמאיים, מתפקדים היטב ואף עובדים בעוד אחרים תשושים, התלויים באחרים לתפקודם היומיומי. בקבוצת גיל זו קיימות יותר מחלות נלוות ביחס לאנשים צעירים יותר וכמו כן צורך בטיפול תרופתי כרוני נרחב. מצבים רפואיים כמו יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה, מחלות לב, דיכאון, עצירות ונפילות חוזרות הן רק חלק מהתחלואה השכיחה.

 

לעיתים, הסימנים הקלאסיים של סוכרת כגון הרגשת צמא,השתנה מרובה וירידה במשקל לא מופיעים בחולה המבוגר, אולם בגיל זה ישנם כמה תסמינים שמצריכים בדיקה ייחודית לסוכרת בגיל מבוגר. 

 

תסמינים ייחודיים: עייפות, הפרעה בראייה ועוד: לא פעם, במקום התסמינים המוכרים, סוכרת לא מאוזנת עלולה להתבטא בקרב חולים מבוגרים בעייפות, חולשה, אפאטיות, דיכאון, הפרעות בראייה, או איבוד מסת שריר.

 

בדיקות מעבדה חיוניות בגיל מבוגר:  לעיתים הסימן היחיד לסוכרת תהיה הפרעה בתפקודי הכליות או סימני התייבשות בבדיקות מעבדה, על כן ביצוען הוא קריטי מעל גיל 65.

 

טיפול תרופתי ובעיות נוירולוגיות: לעיתים הסימן הראשון לסוכרת חדשה יהיה בלבול חדש או סימנים נוירולוגים אחרים קיימת המלצה גורפת לבצע בדיקות לסוכרת לא מאובחנת באופן שגרתי בגיל זה. תשומת לב מיוחדת נדרשת כאשר מתחילים טיפול בתרופות העלולות לגרום להתפרצות סוכרת כגון סטרואידים ותרופות פסיכיאטריות.

  

טיפול ייחודי למניעת סיבוכים

מטרת הטיפול בחולה הסוכרתי המבוגר הינה למנוע סיבוכים קצרי טווח וכן מניעת סיבוכים ארוכי טווח. סיבוכים קצרי טווח של היפרגליקמיה (רמות סוכר גבוהות) העלולים לפגוע באיכות החיים הינם הרגשת צמא, יובש בפה, השתנה מרובה, השתנה לילית, המלווה בסיכון יתר לנפילות, התייבשות והפרעות בראייה. סיבוכים ארוכי טווח כמו פגיעה בעיניים, פגיעה כילייתית, ופגיעה עצבית.

 

עוד במדור: בלי תרופות: צמחי המרפא שפותרים בעיות רפואיות

 

הטיפול שונה וחשוב להזהר מטיפול יתר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הטיפול שונה וחשוב להזהר מטיפול יתר(צילום: shutterstock)
 

תשומת לב מיוחדת לטיפול תרופתי

בקבוצת גיל זו ובמיוחד בתשושים יש להימנע מ"יתר טיפול": יש לשים לב לשינויים בהרגלי התזונה, שינויים במשקל ומצבי תת תזונה ולהפחית את הטיפול התרופתי בהתאם.

 

בנוסף, יש להימנע מאירועי היפוגליקמיה. מחקר שנערך בבתי אבות באיטליה הראה שיעור גבוה של קשישים המאוזנים "טוב מדי", מטופלים בתרופות הגורמות לאירועי היפוגליקמיה והוכיח אירועי היפוגליקמיה מרובים, יותר מהמצופה.

 

בשל שינויים פיזיולוגים בגיל המבוגרי, לעיתים לא נראה תסמינים קלאסיים של היפוגליקמיה אלא דווקא תסמינים של הפרעות קוגניטיביות ועל כן אם מופיעות תופעות ארוכות טווח של דמנציה יש לברר מהו מקורן האמיתי כיוון שיכול להיות שנגרמו ממקרי היפוגליקמיה חוזרים שלא זוהו בזמן.

 

עוד במדור: מניסיון חייהם: מה עושה אותנו למאושרים באמת?

 

להמנע מאינסולין מגיל 75

החולה המבוגר עלול לא לחוש סוכר נמוך בדם ולכן לא להגיב בהתאם. הדבר קשה ומסוכן במיוחד בקשישים תשושים הזקוקים לטיפול תומך ואינם יכולים להביע עצמם.

 

הסיכון להיפוגליקמיה גבוה במיוחד בשימוש בתרופות כמו אינסולין ותרופות מסוג סולפוניל אוראה ויש להימנע במידת האפשר, משימוש בהם במבוגרים מעל גיל 75. הסיכון להיפוגליקמיה גבוה גם בנוכחות הפרעה בתפקוד הכילייתי, דבר השכיח בקבוצת כגיל זו.

 

 

הכותבת הינה מנהלת יחידת סוכרת במרכז הרפואי אסף הרופא ויועצת לא.י.ל- אגודה ישראלית לסוכרת, תרצה ביריד הסוכרת השנתי של א.י.ל, אגודה ישראלית לסוכרת, שיתקיים בכפר המכבייה ברמת-גן ביום שני ה- 16/11. היריד פתוח לקהל הרחב. לפרטים: 03-9508222 או בעמוד הפייסבוק

 

 

צפו: אומינה מלמדת להכין שייק ממזונות על לאיזון הסוכר בדם באופן טבעי 


פורסם לראשונה 12/11/2015 07:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
רוב הסוכרתיים מבוגרים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים