שתף קטע נבחר

תזונה מרפאה: למה כדאי לעבור לטבעונות גם בגיל מבוגר

מחקרים מראים כי טבעונות, אפילו חלקית, וגם אם מתחילם בגיל המבוגר, מורידה את הסיכון לחלות בסוכרת, במחלות לב ואפילו מגנה מסוגים שונים של סרטן

בגיל מבוגר מתעוררות בעיות בריאות שמתפתחות במהלך השנים. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לפחות 70% מבני 65 ומעלה סובלים ממחלה כרונית אחת לפחות.

 

החשש בגיל מבוגר לעשות שינוי תזונתי מוכר וידוע. אולם המחקר העולמי מצביע על יתרונות חד משמעיים לטבעונות, אפילו חלקית, גם בגיל מבוגר.

 

כתבות נוספות במדור 60 פלוס:

למה מגיל 40 רובנו משמינים - ואיך נמנעים מכך?

כך תשדרגו את הבית אחרי שהילדים עזבו

למה התעמלות בגיל מבוגר - טובה עבורכם?

 

מחקרים הבודקים איך שינוי תזונתי משפיע על מחלות

טבעונות פירושה אכילה של מזון מן הצומח בלבד: ירקות, קטניות, כמו חומוס, עדשים, שעועית יבשה מבושלת, אפונה, דגנים, פירות, אגוזים וזרעונים. טבעונים נמנעים מאכילת כל המזונות מן החי הכוללים: בשרים, עוף, דגים, ביצים, מוצרי חלב ודבש.

 

רוב המידע על הבדלים בין טבעונים וצמחונים לבין אוכלי כל מגיעים ממחקרי עוקבה. אלה הם מחקרים שבודקים הבדלים באורח החיים ובתחלואה בין קבוצות של עשרות ומאות אלפי אנשים.

 

טבעונים: הסיכון לסוכרת קטן ב50%

מחקר עוקבה (אדבנטיסטים 2) מצא כי הסיכון של טבעונים לחלות בסוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים) היה נמוך ב 50% יחסית לאוכלי כל. כל הוספה של מזון מן החי הגבירה את הסיכון לתחלואה.

 

אמנם טבעונים כקבוצה שוקלים פחות מאוכלי כל, אך גורם המשקל לא השפיע על התוצאה. החוקרים הסבירו את הממצאים בכך שתזונה טבעונית מכילה יותר ירקות, פחות שומן רווי שמפריע לתאי הגוף לקלוט גלוקוז, יותר קטניות ודגנים מלאים שמתפרקים לאט במערכת העיכול ותורמים לרמות סוכר מאוזנות בדם.

 

תזונה טבעונית עשירה יותר במגנזיום, שמשפר את ייצור האינסולין בלבלב ואת קליטת הגלוקוז בתאי הגוף. תוסף מגנזיום לא גרם לאותו אפקט כמו מגנזיום ממזון, שנמצא בירקות, קטניות, דגנים מלאים ואגוזים.

 

המחקר מצא שיפור אצל חולים ששינו את תזונתם ונמנעו מאכילת מוצרים מהחי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המחקר מצא שיפור אצל חולים ששינו את תזונתם ונמנעו מאכילת מוצרים מהחי(צילום: shutterstock)

לטבעונים סיכון נמוך ב-32% להתקף לב

גורמי הסיכון החשובים להתפתחות טרשת עורקים ומחלות לב נלוות לה הם רמות כולסטרול וטריגליצרידים (שומנים) בדם. מחקרים הראו שדיאטות טבעוניות הביאו לירידה ברמות הכולסטרול (כללי ו LDL) יחסית לאוכלי כל.

 

השפעה גדולה אף יותר היתה לדיאטה טבעונית העשירה במוצרי סויה, פיטוסטרולים שהם חומרים הנמצאים בירקות, אגוזים, דגנים מלאים, קטניות וכמות מוגבלת של אגוזים ושקדים.

 

שני קרדיולוגים בכירים, ד"ר דין אורניש וד"ר קולדוול אסלסטיין מארצות הברית, הראו בעבודותיהם שיפור ניכר במצב של טרשת עורקים קשה, בעקבות דיאטה טבעונית דלת שומן שנשמרה בהקפדה.

 

במחקר עוקבה נוסף (EPIC-N) נמצא כי הסיכון של טבעונים לאשפוז ולמוות כתוצאה מהתקף לב היה נמוך ב-32% מזה של אוכלי כל.

 

לחץ דם נמוך אצל טבעונים

דיאטת DASH המפורסמת שעוזרת בהפחתת יתר לחץ דם מכילה בעיקר ירקות, קטניות, דגנים מלאים, מוצרי חלב דלי שומן וכמויות קטנות של דגים, בשר ומזונות המכילים סוכר.

 

במחקר EPIC-N נמצא גם כי יתר לחץ דם התקיים פי שלוש בגברים אוכלי כל מאשר בטבעונים, ופי שתיים וחצי בנשים אוכלות כל יחסית לנשים טבעוניות. גם בקרב בעלי לחץ דם תקין, עדיין לטבעונים היה לחץ דם נמוך יותר מאשר לאוכלי כל.

הסיכון של טבעונים לחלות בסרטן קטן יותר  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הסיכון של טבעונים לחלות בסרטן קטן יותר (צילום: shutterstock)
 

תזונה עשירה בירקות מגינה מפני סרטן

שלושת סוגי הסרטן הנפוצים ביותר בישראל: סרטן השד, הערמונית והמעי הגס, מושפעים מתזונה ואורח חיים. מחקרים מצאו כי הסיכון של טבעונים לחלות בסוגי סרטן אלה היה קטן מהסיכון בכלל האוכלוסיה. הסיכון של צמחונים (שאוכלים גם מוצרי חלב וביצים) לחלות בסרטן המעי הגס היה נמוך מזה של כלל האוכלוסיה.

 

החוקרים מציעים כי תזונה שעשירה בירקות, סויה וקטניות מכילה תרכובות צמחיות רבות בעלות אפקט מגן מפני סרטן. כמו כן, אכילה תכופה של בשר העלתה את הסיכון לתחלואה, במיוחד בסרטן השד. מבין הירקות נתגלה כי ההשפעה המגנה החזקה ביותר היתה של ירקות עלים כמו: ברוקולי, חסות, עשבי תיבול, עלי בייבי, קייל, כרוב. חשוב לציין כי סויה ומוצריה נתגלו כמגנים מפני תחלואה בסרטן השד.

 

יותר שנים של טבעונות פחות סיכון למחלות

המחקרים הללו ומחקרים נוספים הראו כי בכל המחלות הכרוניות תקופת הטבעונות היתה חשובה. ככל שנספרו יותר שנות טבעונות, כך פחת הסיכון לתחלואה הכרונית.

 

כמו כן הראו המחקרים כי אצל מי שכבר חולה מעבר לטבעונות מלאה או כמעט טבעונות עשוי לשפר את מצב התחלואה.

 

חשוב לזכור כי בכל מצב של שינוי תזונתי חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל ועם דיאטנית קלינית.

 

הכותבת הינה דיאטנית קלינית, חברה בפורום צמחונות וטבעונות של עמותת עתיד-עמותת הדיאטנים בישראל






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
שינוי תזונתי אפשרי בגיל מבוגר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים