שתף קטע נבחר

ועדת הכספים אישרה את מפת הטבות המס

החוק שאושר לקריאה שניה ושלישית לא כולל את רשימת היישובים, אלא רק את הקריטריונים הגיאוגרפיים והסוציו-אקונומיים לקבלת הזכאות להטבות. בפועל הרשימה תגדל לכ-407 יישובים, לעומת 187 יישובים כיום, ותכלול גם את חצור הגלילית, בית שאן, ערד, והיישובים בחבל איילות והערבה התיכונה

ועדת הכספים אישרה הבוקר (ג') פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את התיקון בחוק מס הכנסה אשר יקבע את המפה החדשה של היישובים הזכאים להטבות במס. בחוק החדש עצמו אין רשימה של היישובים. הוא מפרט רק את אמות המידה לזכאותם להטבות ואת שיעור ההטבות המגיע להם על פי המדידות של מיקומם הגיאוגרפי ושל הרמה הכלכלית-חברתית של התושבים, בהתאם לדירוג האשכולות שקבעה הלשכה המרכזית לסטטיטיקה.

 

לכתבות נוספות בנושא הטבות המס:

מחו על הקפאת הטבות המס: "לא נוותר לממשלה"

הממשלה תבקש ארכה מבג"ץ, עוד יישובים ייכנסו למפה

המאבק על הטבות המס: על מה המהומה?

תכנית: הטבות מס למאות יישובים נוספים

צפו ברשימת היישובים המלאה - לפי התוכנית הנוכחית

 

לפי הקריטריונים שבחוק החדש תעוצב מפת ההטבות החדשה שככל הנראה תכלול 407 ישובים במקום 187 הזכאים כיום. החוק אמור להיכנס לתוקף בחודש ינואר.

 

הקריטריונים סוכמו בצוות המקצועי של משרד האוצר בישיבה לילית שהסתיימה ב-3 לפנות בוקר בהשתתפות יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) וסגן שר הבינוי והשיכון ז'קי לוי. ברגע האחרון נוסף לחוק סעיף המאפשר את עקיפת הקריטריונים בהוראה של שר האוצר באישור ועדת הכספים. ראשי הרשויות המקומיות שנכחו בהצבעה קיבלו את ההחלטה במחיאות כפים.

 

צפו: הפגנה בצפון נגד צמצום הטבות המס 

 

הדחיפות לאישור החוק בוועדה נובעת מהוראת בג"ץ המחייבת לקבל עבורו את אישורה הסופי של מליאת התכנסת עד סוף החודש, ה-30 בנובמבר. אחרת יבוטלו כל הטבות המס ליישובים הקיימים.

 

נצרת עלית ומגדל העמק - אולי בהחלטת ממשלה

גפני אמר: "קבענו רק את המתווה של הזכאים להטבות הכולל רק את הקריטריונים השוויוניים שנדרשו, ללא שינוי מהותי, לא את רשימת היישובים. רק מי שנמדד ונמצא זכאי יקבל את ההטבות. היועץ המשפטי לממשלה אמר לי כי המתווה מצוין ועומד בכל אמות המידה שקבע בג"ץ". גפני ציין כי לא מדובר במפה סגורה ויתכן שיתווספו לה עוד יישובים. זאת, לאור בקשת הוועדה מהלמ"ס לבצע מדידה חדשה ופרטית שתעדכן את רמתם הכלכלית-חברתית.

 

המפה החדשה תכלול גם את הערים חצור הגלילית, בית שאן, ערד, והיישובים בחבל איילות והערבה התיכונה שהיו האחרונים שקיבלו את ההטבות, ושבגלל הכנסתם הוגש הבג"ץ שערער על המפה הקיימת.

 

גפני דחה את הלחצים, בעיקר הפוליטיים מהליכוד, שלא פסקו עד לרגע האחרון להסדיר בחוק את הזכאות להטבות גם לערים מגדל העמק, נצרת עלית, קריית גת וקריית מלאכי בהיותן קולטות עלייה. הוא לא התנגד שזכאותן תקבע בהחלטת ממשלה מיוחדת ורק לא בחוק. רכז הקואליציה בוועדה ח"כ מיקי-מכלוף זוהר (ליכוד) מאמין שההחלטה תתקבל.

 

ניסיון לגבש פיתרון ייחודי לכפר ורדים

כפר ורדים, שלכאורה איננו נכלל במפה החדשה, ייהנה מהוראות מעבר שתקבע הוועדה, שימנעו לפחות זמנית את הוצאתו מהמפה. ההטבות הקיימות (זיכוי במס של 11% מהכנסות התושבים) יימשכו לפחות במשך שנתיים שבמהלכן ינסו למצוא לו פתרון ייחודי.

 

גפני רמז כי יישובים שלא עונים היום על הקריטריונים החדשים אבל נהנים מהטבות המס מתוקף היותם בתחום חוק אזורי העדיפות הלאומית, ימשיכו לקבל את ההטבות. זאת כפי שהבהיר לו האוצר בישיבת הלילה שהחוק החדש לא מבטל את הטבות העדיפות הלאומית.

 

גפני: סיכם: "זה המתווה האופטימלי אליו יכולנו להגיע, שבו כמעט כל היישובים הרלוונטיים נמצאים בפנים, אף אם יש יישובים שירדו מעט באחוזי ההטבה. המתווה יחזק את הפריפריה ואנו מקווים שיסייע לעודד אוכלוסיות חזקות לפריפריה. עתה יקבלו תושבי הפריפריה את המגיע להם כדין".

 

מה כוללת הזכאות?

שיעורי הטבות המס הסופיים לתושבים ביישובים הזכאים שייכללו במפה החדשה, נקבעו רק הלילה באוצר. הם יחושבו לפי הניקוד שניתן לכל ישוב במדרג הכלכלי-חברתי של מדד הלמ"ס. על בסיס זה יהיו הזיכויים ממס 7% מהכנסה שנתית עד 120 אלף שקל; 10% מהכנסה עד 162 אלף שקל; או 12% מהכנסה עד 192 אלף שקל.

בית שאן - מבט מהאוויר (צילום: אילן ארד) (צילום: אילן ארד)
בית שאן - מבט מהאוויר(צילום: אילן ארד)
 

לתושבים בגושי התיישבות מיוחדים יוענקו שיעורי זיכוי נוספים לפי הפירוט הבא: ביישובים עירוניים בנגב יגדל הזיכוי הבסיסי בתוספת של 6% מהכנסה נוספת עד 30 אלף שקל; ביישובים הכפריים הצמודים לקו העימות בצפון יגדל הזיכוי ב-1% מהכנסה נוספת עד 6,000 שקל, ובישובים העירוניים הצמודים יגדל הזיכוי ב-6% מהכנסה נוספת עד 36 אלף שקל; ביישובי קו העימות הדרומי (כגון עוטף עזה) הזיכוי הכולל יעמוד על 20% מהכנסה עד כ-241 אלף שקל.

 

באופן כללי נקבע בחוק כי הזכאות להטבות ליישובים המוגדרים כ"סמוכים לגבול" תחול על אלה השוכנים בקו אווירי עד 7 ק"מ מגבולות ישראל עם ירדן, סוריה או מצרים ומגדר המערכת המקיפה את רצועת עזה, או עד 9 ק"מ מהגבול עם לבנון.

 

תושבים ביישוב שהיה זכאי להטבות מס עד כה (כגון כפר ורדים) ולא ייכלל במפת הזכאים החדשה ימשיכו לקבל את ההטבה הקיימת גם בשנים 2016/17 כולל מי שהשתייכו ליישוב רק לאורך השנים 2015/16/17. במועצות אזוריות זכאיות יחולו הטבות המס על כל היישובים שבתחום שיפוטן גם אם חלקם לא היו זכאים בהיותם מחוץ למדד הלמ"ס. החוק מחייב את הלמ"ס לקבוע את המדד תוך שנה לא יישוב בנפרד.

 

החוק מחייב גם את בנק ישראל להכין עד 2019 מחקר לבדיקת השפעתן של הטבות המס על היישובים הזכאים בתחומי הרווחה והחינוך וכן על השינויים שחלו בגודל האוכלוסייה ובמעמדו הכלכלי-חברתי של היישוב. המחקר ומסקנותיו יוגשו לוועדת הכספים. החוק איננו מחייב את הוועדה לפעול לביטול ההטבות ביישובים שחלו בהם שינויים משמעותיים שאינם מצדיקים את המשך ההטבות במסגרת הקריטריונים שנקבעו בחוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:    שמואל הלוי, כפר ורדים
כפר ורדים
צילום: שמואל הלוי, כפר ורדים
מומלצים