שתף קטע נבחר

הבוגרים נגד סגירת הפנימייה הצבאית: "כור ההיתוך האמיתי של ישראל"

צה"ל הודיע על סגירת הפנימיות בחיפה ואור עציון, אבל האלופים במיל' עמרם מצנע, גיורא רום ואחרים לא מוותרים וממשיכים להיאבק: "מהלך עצוב, כניעה לא ראויה". השר יעלון מתעקש: "מוקדם מדי ללבוש מדים בגיל 15". בוגר מחזור ז' רון בן ישי נזכר בסיכה שענד לו דוד בן גוריון: "נוצרו שם חברויות לכל החיים"

אף שלא מדובר בהחלטה שנחתה בהפתעה, רבים מבוגרי הפנימיות הצבאיות שהפעיל צה"ל במשך זמן כה רב חשו אחר הצהריים (ב') צביטה עגומה ונוסטלגית בלבם עם פרסום ההודעה על סגירתן הצפויה בתום שנת הלימודים הנוכחית. לאורך עשרות שנים היו הפנימיות בחיפה ואור עציון לא רק כר חינוך למאות שוחרים שהפכו לימים קציני צה"ל – חלקם אף התקדמו לדרגות אלוף ורב אלוף - אלא מעין סמל למעמד המיוחד של הצבא בחברה ובהוויה הישראלית.

 

בין בוגרי הפנימייה בחיפה נמנים – רשימה חלקית בלבד - אלופים ורמטכ"לים כגון רב-אלוף אמנון ליפקין שחק ז"ל, רב-אלוף (מיל') גבי אשכנזי, האלוף (מיל') עמרם מצנע, מפקד חיל האוויר לשעבר הרצל בודינגר, סגן הרמטכ"ל לשעבר מתן וילנאי, האלוף (מיל') דורון אלמוג ועוד רבים.

 

חרף הירידה המסוימת במעמדן ובהילה שלהן, קצינים בוגרי הפנימיות הצבאיות ששוחחו היום עם ynet ביכו את ההחלטה לסגור את המוסד. מצנע, בוגר מחזור ט' של הפנימייה ב-1963, היה בשיא הקריירה הצבאית אלוף פיקוד מרכז. בהמשך נבחר לראשות עיריית חיפה, היה מועמד העבודה לתפקיד ראש הממשלה. לאחר שהפסיד מונה לראש עיריית ירוחם. היום אמר כי התחושות עם קבלת הידיעה על סגירת הפנימייה קשות מאוד.

מחזור ח' (1962). ראשון משמאל בשורה האמצעית: אמנון ליפקין. שני משמאל בשורה התחתונה: גיורא ורמוס (רום) ()
מחזור ח' (1962). ראשון משמאל בשורה האמצעית: אמנון ליפקין. שני משמאל בשורה התחתונה: גיורא ורמוס (רום)

"אנחנו מודעים לרעיון הזה כמה שבועות, והיו לנו פגישות עם הרמטכ"ל ואנשים נוספים בניסיון למנוע את הסגירה", אמר. "המהלך מאוד עצוב כי זו לא עוד יחידה צבאית שאפשר לסגור היום ולפתוח מחדש בעוד שנה. זה מוסד שמי שהגה אותו היה דוד בן גוריון עם מייסד בית הספר הריאלי, ד"ר ארתור בירם. הרעיון והמסר של פנימייה כזו הם הרבה מעבר למה ששווה לאבד למען חיסכון, בגלל שנה רעה או שתיים".

 

הסגירה של הפנימיות היא אכן חלק מתוכנית ההתייעלות "גדעון" של הרמטכ"ל גדי אינזקוט, אבל גורמים בצבא התעקשו בשבועות האחרונים שהשיקול אינו כלכלי, אלא נובע מההכרה שהן לא ממלאות עוד את ייעודן המקורי - עידוד והכשרה של קציני העתיד של צה"ל – תפקיד שלקחו על עצמן בהצלחה המכינות הצבאיות.

 

מצנע: "מדובר על 50-40 בוגרים מדי שנה, שחותמים קבע לשלוש שנים וכולם מגיעים למנהיגות ולפיקוד. זה לא דבר שהולך ברגל. במקביל זה נותן פתח לצעירים ולצעירות מהפריפריה הישראלית - שלא תמיד יש להם את האפשרויות - להגיע למקום שממנו אפילו השמים הם לא הגבול".

 

הבוגרים אלוף מיל' עמרם מצנע (משמאל) והרמטכל לשעבר גבי אשכנזי (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
הבוגרים אלוף מיל' עמרם מצנע (משמאל) והרמטכל לשעבר גבי אשכנזי(צילום: חסן שעלאן)

מצנע פועל עם כמה בוגרים-אלופים-במיל' אחרים בהם גיורא רום, דורון אלמוג ויוסי בן חנן, מנהל בית הספר לשעבר רון כתרי, ראש העיר חיפה יונה יהב ואחרים בניסיון להשיב את הגלגל לאחור. "זו כניעה לא ראויה, אפילו בזמן של קיצוצים, ופגיעה מהותית בפיתוח המנהיגות הצבאית", אמר מצנע.

 

רום, בוגר מחזור ח' (1962), עומד בראש עמותת הבוגרים של הפנימייה הצבאית בחיפה. לדבריו רק מחר, לאחר פגישה בין הפעילים, יוחלט כיצד ואם יתנהל מאבק על המשך פעילות הפנימייה. "התחושה האישית היא שמדובר בסיום של פרק מאוד מכובד בתולדות המדינה", הוא אומר. "אנחנו מדברים על 2,200 בוגרים, 132 נפלו במלחמות, כ-50 קיבלו צל"שים. לא פשוט לייצר בארץ מסורת מכובדת, והפנימייה היא מסורת מכובדת".

 

ההחלטה קיבלה את אישורו של שר הביטחון משה יעלון, שהעלה נימוק אחר לגמרי למהלך: "אני סבור שאין צורך שכבר בגיל 15-14 נערים ילבשו מדים ויהיו חלק ממסגרת שהיא צבאית במהותה. זה מוקדם מדי. לפנימיות הצבאיות יש חלק מרכזי בהיסטוריה של צה"ל, וזו העת להודות למפקדים, למורים, למדריכים ולכל מי שהיה חלק במפעל המיוחד והערכי הזה. הם היו אחראיים לחינוכם של אלפי תלמידים, שכשבגרו תרמו רבות לצה"ל, למערכת הביטחון ולמדינת ישראל. לא נשכח לרגע את המסורת המפוארת ואת התרומה החינוכית והערכית הגדולה לאורך השנים".

 

גם רון בן ישי, הפרשן הצבאי של ynet, הוא בוגר הפנימייה. הוא סיים את מחזור ז' בשנת 1961. "כפרשן צבאי אני יכול להבין את עמדת הרמטכ"ל, מאחר שהוא דבק בעיקרון שחותכים את כל מה שאינו בלבת העשייה של צה"ל", מסביר בן ישי. "העיקרון מוצדק, וכפי שאמר היום מפקד המכללות, תת-אלוף אופק בוכריס, יש כיום פתרונות טובים יותר מהפנימייה הצבאית במסגרת הגופים הפנים צה"ליים".

 

עם זאת, הוא לא משוכנע שהמהלך מוצדק לחלוטין: "יש ערך – גם אצלנו כמו בצבאות העולם - למסורת ולבית גידול. והפנימייה הצבאית הראתה שהיא מגדלת קאדטים ערכיים, שמתייחסים ברצינות לנושא הפיקוד. כשרואים את רשימת האלופים והרמטכ"לים רואים שזה לא דבר פעוט ערך".

 

בן ישי היה בוגר המחזור הראשון שבו למדו שלוש שנים, והמחזור האחרון שבו עוד לימד מייסד הפנימייה, ד"ר בירם (תנ"ך). "את סיכת הבוגר ענד לי דוד בן גוריון", הוא מוסיף.

 

על הסגירה הוא אומר: "התחושה האישית היא לא קלה. הפנימייה הייתה מצד אחד מאוד מאתגרת מבחינה פיזית. בתקופה ההיא גם הדרישות הפיזיות והמשמעת היו קשים מאוד. מאידך, השילוב בין הריאלי, שהיה בית הספר התיכון הכי נחשב בארץ, והפנימייה הצבאית שאליה באו מכל שכבות החברה בישראל, היה כור היתוך אמיתי של צעירים בישראל. זה יצר חברויות לכל החיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים