שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, AFP

"יידע לתת פייט". אפשרויות הנקמה של חיזבאללה

תוכנית ביצורים ליישובים בקו העימות, חיזוק המכשול בהר דב, 12 אלף פליטים סורים קילומטרים ספורים מהגבול ואימונים מותאמים לחיזבאללה אחר, שבטוח בעצמו ומחושל מהמלחמה בסוריה. פיגוע נקמה על חיסול קונטאר, אם יתרחש, יפגוש מציאות חדשה ומשתנה בגבול לבנון. אלה נקודות החיכוך

 

מתיחות. חיילי צה"ל בגבול הצפון אתמול (צילום:  zoomout ) (צילום:  zoomout )
מתיחות. חיילי צה"ל בגבול הצפון אתמול(צילום: zoomout )

היכן ומתי יחליט חיזבאללה לנקום על חיסולם של אנשי הארגון סמיר קונטאר ועיסאם שעלאן? בישראל ובצה"ל שומרים על מסך ערפל סביב הפעולה הדרמטית אתמול (בין שבת לראשון) ליד דמשק ומיוחסת לחיל האוויר, אך לפי כללי המשחק שנקבעו בשנתיים האחרונות, נראה שזה רק עניין של זמן עד לפיגוע נקמה מצד חיזבאללה, ככל הנראה קרקעי. רמת הדריכות של כוחות צה"ל עלתה, אבל ההיערכות מתמקדת בעיקר במישור המודיעיני.

 

על מרבית הפעולות ההתקפיות בשנים האחרונות שיוחסו לישראל, לרבות תקיפות של מתקני תקשורת של חיזבאללה, גבה חסן נסראללה תג מחיר בדמות הוצאת פיגוע, מידתי ומוגבל, נגד כוח צה"ל. בפעם האחרונה והמשמעותית ביותר זה קרה לפני כשנה, כאשר ממארב של חיזבאללה שוגרו שמונה טילי נ"ט לעבר כוח תגבור של גבעתי בין הכפר רג'ר למורדות הר דב. באירוע נהרגו רב-סרן יוחאי קלנגל וסמל-ראשון דור חיים ניני.

הכפר הבדואי בעמק חיאם שממנו נורו טילי הנ"ט בינואר שעבר (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
הכפר הבדואי בעמק חיאם שממנו נורו טילי הנ"ט בינואר שעבר(צילום: יואב זיתון)

הירי בוצע כנקמה על חיסולו של ג'יהאד מורנייה, בנו של עימאד ומי שנשלח לגולן הסורי להקים תשתית של חיזבאללה באזור אחרי שקונטאר נכשל במשימה זו. תוצאות קשות יותר, עם מספר גדול יותר של הרוגים בשיירה של גבעתי, היו עלולות לדרדר את הצדדים למלחמה שבה שני הצדדים אינם מעוניינים.

 

אף שרק שנה חלפה, המציאות בגבול הצפון ספגה שינויים והיערכויות מחדש של צה"ל להסלמה. "חיזבאללה כבר לא רואה עצמו ארגון טרור אלא צבא שייתן פייט", אמר לאחרונה ל-ynet קצין צה"ל המפקד על אחת הגזרות בצפון. בצה"ל מודעים היטב שלצד לפחות 1,300 הרוגים ו-3,000 פצועים שספר חיזבאללה בהתערבותו בסוריה ובעיראק, הוא צבר גם ביטחון עצמי גבוה ויכולות ניהול קרב שלא היו לו עד כה.

 

השגרה העצבנית ממילא בגבול הלבנון נמתחה עד הקצה בעקבות חיסול קונטאר. אלה נקודות החיכוך שעלולות להתלקח, אם וכאשר יגיב חיזבאללה על המהלך שבוצע או שלא על ידי ישראל.

 

תוכנית הביצורים ליישובים סמוכי הגבול

החשש בפיקוד הצפון מירי טילי נ"ט מהצד הלבנוני היה קיים עוד לפני הפיגוע בכוח גבעתי בינואר שעבר, אבל חודד אחריו והוביל להאצה והרחבה של תוכנית לפריסת בטונדות בגובה של עד שמונה מטרים או סוללות אדמה גבוהות ביישובים סמוכי גדר לאורך גבול לבנון, דוגמת מנרה, מלכיה ומעיין ברוך.

 

התוכנית תסייע גם לשבש חדירות מחבלים בעתיד, אך כמו בכל תוכנית הגנה, לא מובטחת בה הרמטיות, וקטעי כביש סמוכי גדר, פרדסים ושדות חקלאיים ימשיכו להיות חשופים מכורח הטופוגרפיה לקו אש של טילי נ"ט מתקדמים או אש מקלעים.

 

המכשול: הקיר בין ישראל ללבנון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
המכשול: הקיר בין ישראל ללבנון(צילום: מוטי קמחי)

כוחות משוריינים במוצב צה"ל בהר דב (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
כוחות משוריינים במוצב צה"ל בהר דב(צילום: יואב זיתון)

בטונדות על גבול הצפון (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
בטונדות על גבול הצפון(צילום: יואב זיתון)

עמדת יוניפי"ל בשטח לבנון, מתחת לכפר רג'ר (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
עמדת יוניפי"ל בשטח לבנון, מתחת לכפר רג'ר(צילום: יואב זיתון)

תוכנית מיוחדת שהתגבשה באוגדת הגליל ונמצאת בעבודת מטה בפיקוד הצפון, נוגעת למהפכה של ממש בכפר השיעי החצוי רג'ר. לפי התוכנית, שנחשפת כאן לראשונה, צה"ל יפרוס גדר חדשה בפאה הצפונית, "הלבנונית" של הכפר, יבטל כמעט לחלוטין את צו השטח הצבאי הסגור התמידי שמגביל את התנועה לכפר לתושביו בלבד, ישדרג את מראהו הצבאי והמוזנח של המחסום בכניסה לכפר ויוסיף אמצעי תצפית למרחב באופן שישפר את כלכלת הכפר והתיירות בו.

 

אוכלוסיית פליטים חדשה

תצפית מפסגות הר דב על עמק עיון, שבצדו האחד העיירות חיאם ומרג' עיון, ובצדו היישובים מטולה, יובל ובית הלל, חושפת כיצד התמורות הדמוגרפיות ממלחמת האזרחים משפיעות על המציאות בשטח: במרחק של קילומטרים בודדים מהגבול עם ישראל התקבצו במחנות פליטים כ-12 אלף סורים (מתוך מיליון וחצי פליטים סוריים בלבנון), רובם עלווים מאזור דמשק וחלקם הגיעו מאזור דרעא הסמוכה לירדן. העשירים שבהם התמקמו בבתים נאים בשבעא ובשובא, אך הרוב העני עוסק בפיתוח אלפי דונמים חקלאיים מול ישראל.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

המשמעות הביטחונית היא שמחנות הפליטים לא מהווים בשלב זה איום ביטחוני או מוקד לניצול מבצעי עבור חיזבאללה, אך הם נלקחים בחשבון בכל עדכון של תוכנית אופרטיבית של צה"ל הרלוונטית לגזרה.

 

חיזבאללה כצבא ממודר ובטוח בעצמו

גזרת גבול לבנון היא אחת הראשונות שבהן לוחמים שיוצאים לפעילות נדרשו להפקיד במוצב את הטלפונים הניידים שלהם, מחשש שינוטרו על ידי מערכות המעקב המתקדמות, חלקן תוצרת איראן, שיש לחיזבאללה, הידוע באובססיביות שלו לאסוף מודיעין על צה"ל.

 

סיור בנקודות המגע עם חיזבאללה בספטמבר האחרון:

 

חטיבות החי"ר של צה"ל, בסדיר ובמילואים, התאימו את אימוניהן בשנה האחרונה לחיזבאללה אחר, לא לאותו ארגון שעמו נלחמו ב-2006, אלא לחימה בפלוגות וגדודים שיודעים לנהל קרב משולב על בסיס תורות לחימה מוסדרות וניסיון שצברו בסוריה, עם הפעלת אמצעי איסוף כמזל"טים, ניהול אש ארטילרית, כיתות רתק עם מקלעים, איגופים וטכניקות של פיקוד ושליטה.

 

הר דב – מגרש ההתכתשות

הרכס המיתולוגי שיורד מהחרמון לאצבע הגליל ידע מאות היתקלויות, פיגועים וחילופי אש בין צה"ל לחיזבאללה, והפך למוקד המועדף על הארגון לפגע בחיילי צה"ל.

 

הריחוק מכל יישוב ישראלי בגזרת ההר מסייע אמנם לצה"ל לגרום לכך שאזרחים לא ייפגעו מפיגועים בהר דב, אך עם השנים הדבר נוצל גם על ידי חיזבאללה שראה בחוסר המכשול בהר – שבחלקים גדולים ממנו אין גדר מערכת – כעקב אכילס של צה"ל.

 

בפיקוד הצפון החלו בשנה האחרונה בשדרוג נקודתי של המכשול הפיזי בחלק מצירי המערכת בגזרת הר דב, ובאחיזה משופרת ב"שטחים המתים", שחיזבאללה עלול לנצל כדי להוציא את הפועל פיגוע מטען או חטיפה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים