שתף קטע נבחר

איך למנוע מריבות ילדים בזמן ארוחה משפחתית?

ילדים רבים ביניהם? אחד מהם מוטרד ומסתגר בתוך עצמו? תיבת מחשבות שלילות וחיוביות, שימוש בהומור, גיוון ואפילו משחק קלפים מיוחד - כל הדרכים לשמור על שלום סביב השולחן המשפחתי

בשיתוף אסם

 

ההווי המשפחתי מעיד על האווירה שנמצאת בביתכם כאשר המשפחה כולה ביחד: הדברים המשותפים לכולם, מהי ההתנהלות בתוך המשפחה, הפעילויות שמאגדות את המשפחה ביחד. בכל בית ישנו הרצון העז להגיע למצב של תקשורת טובה בין הנפשות הפועלות, כמעט ללא ריבים, שדברים יתנהלו על מי מנוחות.

אולם מה קורה כאשר מתרחב ריב בבית? ריב בין אחים? או למשל כשאחד הילדים מוטרד מדבר מה ואינו משתף את השאר ומסתגר בתוכו? כאשר אחד הילדים מתווכח ואינו מוכן לשבת לארוחה עם שאר המשפחה?

 

מי יכול למנוע את המריבה במהלך הארוחה?

ישנן המון דוגמאות שגורמות לניפוץ תמונת ההווי המשפחתי וכאן נכנס תפקידכם - ההורים.

האווירה המשפחתית שרובנו מייחלים לה לפעמים מתנפצת ולכל אחד במשפחה יש את היכולת לתקן את המצב, ביכולתכם ההורים למזער את הסיטואציות שגורמות לריחוק בין בני המשפחה ולגשת לילד שאינו מוכן לשתף באותו רגע במה שעובר עליו ומה מטריד אותו. איך נעשה זאת?

 

קודם כל, לא ללחוץ. לתת לילד להירגע מעט, לתת לו את הזמן שנחוץ לו כדי להיות עם עצמו. יחד עם זאת, להסביר לו שלדוגמא בשעה 19:00 יושבים לארוחת ערב משפחתית כולל הוא.

 

מה קורה כשאחד הילדים מסרב להשתתף בארוחה? (shutterstock) (shutterstock)
מה קורה כשאחד הילדים מסרב להשתתף בארוחה?(shutterstock)

 

רוצים לקרוא עוד? כנסו למתחם "שולחן משפחתי"

 

ארוחת ערב משפחתית זהו מקום נפלא שעל ההורים לתת לו מקום של חשיבות, זהו זמן איכות משפחתי. זמן איכות בו ניתן לדלות מהילדים מידע מצוין כיצד עבר יומם, האם ישנם דברים שהם מתקשים להתמודד מולם, הקשבה, הכלה וחיזוק של כל אחד ואחד מבני המשפחה. זהו זמן בו אף תגלו דברים חדשים האחד על השני. אז מה עושים כאשר בכל זאת אחד מהילדים אינו מוכן לשבת עם שאר המשפחה לארוחה?

 

על ההורים לבדוק מדוע אינו מוכן להצטרף ומה צריך לקרות כדי שאכן ישב עם כולם. אולי מדובר בכך שאין שום דבר שהוא אוהב לאכול, אולי הוא רב עם אח אחר. אם האוכל הוא הבעיה, ניתן לפתור זאת בקלות ולהוסיף מאכל שהילד אוהב ויתרה מזאת, כבר ערב קודם ניתן לשוחח בשולחן על התפריט של יום המחרת בארוחה המשפחתית.

 

פתקים עם מחשבות חיוביות

במידה ומתקיים או התקיים ריב בין האחים, לנסות לדלות מידע על הריב, לבקש מהאח השני שישתף פעולה וביחד עם ההורה לגשת לאח הכועס ולנסות להגיע לעמק השווה וששניהם יהיו מרוצים בצורה שווה. חשוב מאוד לא לגרום לאף צד להרגיש נחות מהצד השני, לשמור עד כמה שניתן על איזון ביניהם. באם הריב גולש לזמן הארוחה, אז חשוב לא לצעוק, לא ללבות את הריב אלא לעצור לרגע את הארוחה המשפחתית ולדבר.

 

במידה ומדובר בסיטואציה שאולי הילדים לא רוצים כל כך לשתף בריב, או בכלל על מה הם כועסים, תציעו להם לעשות זאת כדרך משחק. תכינו ביחד עם הילדים שתי תיבות כאשר האחת היא תיבת המחשבות השליליות והשנייה תיבת המחשבות החיוביות.

 

כל אחד מבני המשפחה שעולות בו מחשבות חיוביות – מכניס פתק עם המחשבה החיובית ולהפך כשעולה מחשבה שלילית – מכניסים פתק לתיבת המחשבות השליליות. לאחר מכן מקציבים זמן של כחצי שעה בארוחה במסגרתה פותחים כל תיבה בנפרד וזה מביא שיח מדהים כאשר כל אחד יכול לומר את דעתו בנושא וביחד למצוא פתרונות יצירתיים ולהפוך את המחשבות השליליות לחיוביות, זה ייתן מקום של ביטחון ושיתופיות בתוך המשפחה. השיתוף פעולה בין כולם יביא לתחושה של חוזק משפחתי, אחדות וכוח ולזה אין תחליף.

 

לגבי המחשבות החיוביות – כל אחד יכול להקריא מחשבה חיובית מהקופסה, לשוחח עליה, בעקבות מה המחשבה הזו עלתה, על מה הוא שמח, על מה הוא מודה. הפרגון אחד לשני במשפחה מעצים את הקשר המשפחתי ויכול לקרב בין האחים ושאר בני המשפחה.

 

שמו על הומור במהלך הארוחה (shutterstock) (shutterstock)
שמו על הומור במהלך הארוחה(shutterstock)
 

 

טיפים לשמירה על ההווי המשפחתי בזמן הארוחה

1. בזמן ארוחת הערב לקבוע שפעם בשבוע/שבועיים עושים פעילות משפחתית כאשר כולם שותפים לה ללא יוצא מן הכלל – גיוון יתקבל בברכה, פעם בשבוע ללכת לאכול גלידה או ללכת לסרט שמתאים לכולם, סתם לרדת לפיצרייה השכונתית או לפיקניק. הגדולה היא לגרום לשיתוף ופתיחות בין כולם.

 

2. לשמור על הומור במהלך הארוחה, בדיחות ששמעתם במהלך התקופה האחרונה, סיטואציות מוזרות או מצחיקות שנתקלתם בהן לאחרונה.

 

3. טיפ קטן ויצירתי לשימוש בארוחה – תיצרו עם ילדכם קלפים משפחתיים – תצאו לטיול ושכל ילד יצלם כמה תמונות של דברים שמדברים אליו בזמן הטיול – תפתחו את התמונות, תכינו קופסה נחמדה לתמונות ובארוחת הערב שכל אחד ייקח תמונה לידיו (כאשר התמונות הפוכות) ויסביר למשפחתו מה הוא רואה בתמונה מנקודת מבטו ומי לדעתו צילם את התמונה.

 

הכי חשוב, לקחת דברים בפרופורציות הנכונות. להבין כי לכולנו יש ימים קשים יותר וקשים פחות וכי הפתיחות אחד עם השני, השיתוף והחוויה המשפחתית, כל אלה יעזרו לנו לשמור על משפחה מאוחדת ומלוכדת.

 

הכותבת הינה מאמנת ילדים ונוער בגומא המרכז לאימון וגישור

 

פעילות "שולחן משפחתי" מקדמת את ה"ביחד המשפחתי", בין אם בארוחות ערב משותפות או בפעילויות משפחתיות, במטרה לתת כלים ליצירת חוויות מהנות ובעלות ערכים.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
משחק מחשבות חיוביות בזמן הארוחה
shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים