שתף קטע נבחר

כדאי להשקיע בשוק המתכות הנדירות?

תעשיית ההיי-טק זקוקה למתכות יקרות שנמצאות בחסר בעולם. בדקנו אם כדאי להיכנס להשקעה בשוק שבו המחירים והביקושים רק הולכים וגדלים

לפעמים גם רעיונות ההשקעה המבריקים ביותר יכולים להפוך לכישלונות מרים ובלתי צפויים שגם טובי המומחים שוקעים בהם. כישלון מפואר כזה נוצר לאחר שקרנות גידור מתוחכמות גילו, לפני מספר שנים, וזאת לאחר ניתוחים מלומדים ומעמיקים, שקיים מחסור ניכר במספר חומרי גלם להם זקוקה תעשיית ההייטק העולמית.

 

מחיר הנפט הקורס יוצר הזדמנות השקעה?

 

מדובר היה בסדרה של "מתכות יקרות" מסוגים שונים, שתעשיית ההייטק אמנם זקוקה להם בכמויות מזעריות אך נדירותם יוצרת תופעת מחסור, שהלוגיקה המקובלת היתה שעם הגידול בצורכי ענפי הייטק מסוימים, מחירם יעלה עוד ועוד.

 

על מתכות נדירות אלו ניתן למנות מספר יסודות הממוקמים עמוק בטבלה המחזורית ומהווים בסיס להרבה טכנולוגיות מודרניות: הפרסאודימיום והאירופיום המשמשים, אפילו בכמויות זעירות, לבניית גאדג'טים יומיומיים דוגמת אייפונים ואוזניות למיקרופונים. הם משמשים גם ככוח המניע מאחורי טיפולים מסוימים בסרטן, כורים גרעיניים וצילומי רנטגן. כך למשל צריום שהיא מתכת כסופה שמתחמצנת בקלות משמשת בממירים, סגסוגות ומגנטים קטליטיים. גדוליניום הינה מתכת כסופה-לבנה ורעילה, המשמשת במכשירים לטיפול בגידולים סרטניים ובבדיקות MRI.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

סין מחזיקה במתכות היקרות

במשך זמן רב חשיבות מתכות נדירות אלו באה לידי ביטוי במחירן והעובדה שהן מצויות בטבע כמעט אך ורק בסין, העצימה את לוגיקת ההשקעה בהן מכיוון שהסינים היו מפורסמים ביכולתם לבצע מניפולציות על מחירי סחורות בשווקים העולמיים.

 

העצמת הקונספט התרחשה בספטמבר 2010, בעקבות תפיסת ספינה סינית שחדרה למים הטריטוריאליים של יפן, בים סין המזרחי. סין הגיבה בזעם ע"י ניתוק מיידי של יצוא מתכות נדירות ליפן. התברר כי ההסתמכות של יפן על חומרים אלה כה גדולה עד כי היא נכנעה תוך ימים ספורים בלבד והספינה שוחררה. זמן קצר לאחר אותה מחלוקת בין סין ליפן ובעקבות חששות שסין תגביל את היצוא בכלל, המחיר של מתכות נדירות זינק לשחקים.

 

דז'ה וו לשפל במחיר הנפט

בעקבות המקרה, תעודת סל שנקראת REMX ועוקבת אחר מדד Market Vectors Global Rare Earth/Strategic Metals והייתה שווה 80 דולר באוקטובר 2010 עלתה תוך חצי שנה בכמעט 40%. קרנות גידור שהיו עמוק בפוזיציה הזו חגגו אף הן. לכאורה היתה זו השקעה מדהימה אך אותה השקעה התמוטטה ושווה רק 13 דולר כיום... איך זה יתכן?

 

מסתבר ששוק המתכות הנדירות הינו שוק שיש בו ספקולציות בהיקפים אדירים, אשר הסינים שולטים בו. מן הסתם עליית מחירים של כ- 40% בין אוקטובר 2010 לאפריל 2011 היה בה רכיב בועתי גדול, כאשר יתכן שכבר אז המחירים היו מנופחים מאד בשווקים. אך האם קרה בשוק זה משהו שאיש לא צפה?

 

מסתבר שהסינים כנראה ביצעו מהלך שהיה הפוך לציפיות המומחים ולפוזיציות של קרנות הגידור הספקולטיביות: הם הגדילו את ההיצע ובכך הותירו את המחירים נמוכים. מדוע שיעשו זאת? אולי כדי שהמתחרה האמריקני היחיד שלהם, Molycorp, יפשוט את הרגל, כפי שאכן קרה לא מזמן ואולי כדי שהמתחרה האוסטרלי שלהם, Lynas Corp, שהינה החברה היחידה מחוץ לסין שכורה עדיין את המתכות הללו תקלע לקשיים? בהחלט יכול להיות. קשה לדעת אך המקרה הזה מזכיר יותר מדי את המלחמות של אופ"ק והרצון של הסעודים לחסל את תעשיית פצלי הנפט והגז בארה"ב.

 

אבל עם המחירים כל כך נמוכים והביקוש הולך וגדל, יכול להיות שעכשיו זה זמן טוב להשקיע במתכות נדירות, כאשר המחירים נמוכים בכמעט 90% מאשר בשיא תהילתם? גם כעת המומחים בתחום מציעים לציבור הרחב להדיר את רגליו מההרפתקה הזו: זהו תחום השקעה שהינו פשוט מסוכן מדי.

 

 הכותב הוא יו"ר רויטר מידן ומנכל חיסונים פיננסים

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים