שתף קטע נבחר

הלב היהודי של אובמה

גם מי שראו בנשיא שונא ישראל, נאלצו להודות שהלך עד הסוף בהפגנת האהדה המהדהדת והמרגשת באירוע יום השואה. זה קרה דווקא בשגרירות בוושינגטון, לצד האיש שארגן מאחורי גבו את נאום נתניהו המתריס בקונגרס

 

הנשיא ברק אובמה יכול היה למצוא לעצמו בקלות כל במה שירצה כדי לשאת לפנות בוקר (יום ה') את נאומו לציון יום השואה הבינלאומי, אולם הוא בחר בשגרירות ישראל בוושינגטון. אחדים מיועציו חשבו שזה רעיון לא טוב לתת את הכבוד למארח, השגריר הישראלי רון דרמר, שפעל מאחורי גבו של הנשיא לפני כשנה - וארגן הופעה של ראש הממשלה בנימין נתניהו בפני הקונגרס, לנאום נגד ההסכם עם איראן.

 

בניגוד לעצות מהמעגל המצומצם של עוזריו, הנשיא החליט לקבל את ההזמנה, גם אם כתוצאה מכך יהיו כאלו שיפרשו זאת כאילו נתן פרס לנתניהו ודרמר, שחתרו תחתיו תקופה ארוכה וניסו לתקוע מקלות בגלגליו בעיצומם של המגעים להסכם היסטורי של המערב עם איראן.

 

עשרות אנשים ישבו באולם "ירושלים" בשגרירות ישראל, כאשר נפתחה לרווחה הדלת האמצעית. מבלי שאיש הכריז על בואו, הנשיא נכנס לאולם מלווה בשגריר דרמר. אובמה התיישב בשורה הראשונה לצדו של הבמאי סטיבן ספילברג, חברו הטוב שגם הציג אותו בהמשך הערב ואמר "לנשיא אובמה יש נשמה של יהודי".

 

בטקס הענקת מדליות ותארי חסידי אומות העולם נשא אובמה את אחד הנאומים העוצמתיים ביותר שלו נגד האנטישמיות והצליח לרגש את הקהל כאשר אמר "כולנו יהודים, לעולם לא נשכח את זוועות השואה". הייתה זו גם הזדמנות טובה עבורו לחזור בקול רם על מחויבותה העמוקה של ארצות הברית לקיומה של מדינת ישראל וביטחונה.

אובמה נואם, הלילה. ניכר שהתרגש (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
אובמה נואם, הלילה. ניכר שהתרגש(צילום: gettyimages)

באירוע בשגרירות (צילום: אורלי אזולאי) (צילום: אורלי אזולאי)
באירוע בשגרירות(צילום: אורלי אזולאי)
 

בחוגי הימין בוושינגטון, כמו גם בקרב ארגונים יהודיים המזוהים עם הימין, שררה בחודשים האחרונים תחושה כי אובמה הפקיר את ישראל כאשר מיהר לחתום על הסכם עם איראן. היו אף מי שהאשימו אותו בשנאה עמוקה לישראל.

 

בערב, בשגרירות, גם הספקנים ביותר נאלצו להודות כי אובמה הלך עד הסוף בהפגנת אהדתו למדינת ישראל וליהודי העולם. היה זה נאום עם מסר מהדהד, אבל גם הרבה רגש.

 

"האנטישמיות מתגברת, איננו יכולים להכחיש זאת", הדגיש הנשיא. "אנחנו רואים יהודים שעוזבים את אירופה אחרי שחיו בה שנים רבות. אנחנו רואים מרכזים יהודיים מותקפים ממומבאי עד קנזס, כאשר צלבי קרס מצוירים בקמפוסים, כאשר יהודים מותקפים בכל מקום רק בשל היותם יהודים. עלינו להגיב לכך כאילו היינו כולנו יהודים. על כולנו מוטל לעשות כל שביכולתנו כמו חסידי אומות עולם. יש לנו אחריות, ואעשה הכול כדי להבטיח כי ארצות הברית מובילה את המאבק באנטישמיות".

 

הנשיא פתח את נאומו בשתי מילים בעברית: "ערב טוב", וסיים אותו בשלוש מילים בעברית "צדק צדק תרדוף". ניכר בו כי הוא מתרגש כאשר סיפר על הדוד שלו שלחם עם בעלות הברית באירופה והיה בין משחררי מחנה ההשמדה בוכנוולד. "סבתא שלי סיפרה לי שהדוד שלי חזר מהמלחמה ובמשך שישה חודשים לא יכול היה לדבר כי הוא היה בשוק מהזוועות שראה שם", תיאר אובמה. "הוא לא חזר לעצמו. אני עצמי נסעתי לבוכנוולד וביקרתי ביד ושם ואת שתי בנותיי לקחתי לבקר במוזיאון השואה, כי אסור לנו לשכוח ועלינו לעשות הכול כדי להילחם באנטישמיות. כאשר דת אחת מותקפת זה כמו מתקפה על כל הדתות. זה ביטוי לרוע שרץ בכל ההיסטוריה".

 

בנאומו הזכיר אובמה שני נשיאים ישראלים: שמעון פרס, שלו שלח איחולים להחלמה ("מחשבותינו איתו"), ורובי ריבלין, "שמדבר ופועל למען סובלנות בין יהודים לערבים". לא הייתה לו מילה אחת לומר לנתניהו, לטוב או לרע: אובמה בא לחבק את העם היהודי, מבחינתו נתניהו לא היה קיים.

 

האירוע הוקדש לציון יום השואה הבינלאומי, ובמהלכו הוענקו מדליות לשלוש משפחות שהוכרזו על ידי "יד ושם" כחסידי אומות העולם. אולם אובמה התייחס גם ליחסי ארצות הברית וישראל: "יש קולות בעולם נגד ישראל, יש גם קולות המערערים על זכות קיומה. ישראל נתונה למתקפות טרור. אנחנו עומדים באופן מוצק לצד ישראל ידידתנו ובעלת בריתנו, ומחויבותנו לביטחון ישראל איננה ניתנת לשבירה. שבירת מחויבות זו על ידי ממשל אמריקני תהיה כישלון מוסרי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
אובמה בשגרירות ישראל
צילום: EPA
מומלצים