שתף קטע נבחר

גל עלייה בדרך: "המצב בצרפת קטסטרופלי"

מתקפת טרור, אנטישמיות וזיקה לישראל: האירועים האחרונים בצרפת האיצו את תהליכי העלייה של היהודים לארץ. "פחדתי שמישהו יפגע בילדיי", סיפרה אורלי, שהגיעה לישראל בקיץ. סטיבו, שיעלה בחודש הבא, טוען: "השלטונות בצרפת בשיא הסיפור 'היפהפייה הנרדמת'". ההערכה: מניין העולים ישבור שיא

"המצב כרגע קטסטרופלי, זה כבר זמן רב שצרפת נמצאת במצב הזה". 6,600 בני אדם עלו בשנה החולפת מצרפת לישראל. שני מעשי הטבח במרכול בפריז ובמשרדי העיתון הצרפתי "שארלי הבדו" וכן רצח השוטרת בעיר, הגבירו את התחושות הקשות של יהודים רבים במדינה שמתמודדת מול מתקפת טרור. גל האנטישמיות שפוקד את אירופה בכלל ואת צרפת בפרט ופיגועי הטרור האחרונים צפויים להביא לשבירת שיא מניין העולים מצרפת לישראל ב-2015. "זה הדבר הנכון עבור הילדים שלי", אמרה אורלי בן-שטרית (39), שעלתה בקיץ האחרון לארץ עם בעלה יעקב סטיב ושני ילדיהם.

 

 

ברקע האזהרה של ראש ממשלת צרפת מנואל ואלס, עוד לפני שרשרת הפיגועים, כי הנשמה של הרפובליקה הצרפתית תהיה בסכנה אם יהודים ינהרו מצרפת, תיאר היום (א') סטיבו לה-לז'אנד, בלוגר יהודי שמתגורר בפריז, מצב כאוטי. "אנחנו סובלים מהמצב הזה בצרפת כבר משנת 2000", אמר לה-לז'אנד בראיון לאולפן ynet לקראת עלייתו לארץ בפברואר הקרוב. "ההתקפות חוזרות ונשנות, אנחנו בתחילתן של פעולות טרור והיהודים בשורה הראשונה".

 

על ההתנכלות המתמשכת ליהודי צרפת אמר לה-לז'אנד כי "עד לפני שלוש-ארבע שנים יכולתי לחבוש כיפה ברחובות, והיום זה ממש מסובך, ואנחנו חייבים לחבוש כובע מעל הכיפה. הסכנה אורבת במטרו, בתחבורה הציבורית, ובכלל יש תקיפות בכל מקום ובכל רגע אפשרי אפשר ליפול על מישהו במצב מעורער. זה אומר שלהיות יהודי בצרפת זה בעייתי".

ארבעת הנרצחים במרכול היהודי ()
ארבעת הנרצחים במרכול היהודי

לדברי לה-לז'אנד, הרשויות בצרפת עושות את המקסימום מבחינתן, אולם הן לא יכולות למנוע תקיפה של יהודים: "לצערנו הרב, אי-אפשר לשים שוטר על כל יהודי, בית ספר יהודי או מקום יהודי אחר. אנחנו יכולים להיות מטרה לתקיפה בכל רגע. זה מביא למצב רוח ירוד, והרבה הורים לא ישלחו את ילדיהם ביום שני לבית הספר עד שלא יהיו להם ביטחונות לאבטחה הרצויה".

 

גם המתוכנן להפוך לעולה חדש חש שהאירועים האחרונים האיצו את רצון היהודים לעלות לישראל. לדבריו, "אני חושב שבשנה הקרובה יגיעו לישראל 15,000 איש. גם לאלו שלא מתכוונים לעלות לארץ הצענו לדאוג שהדרכונים שלהם יהיו בתוקף. השם ישמור אם יקרה משהו, לפחות הניירות יהיו מוכנים. אני מגיע לבד לישראל, זה חלום ישן מנעוריי שמתגשם בסופו של דבר. אני מבקש מכל היהודים בצרפת לבוא אחריי לארץ ישראל".

 

בנוגע לתגובה של שלטונות צרפת להתרחשויות הקשות אמר לה-לז'אנד כי "אני חושב שהם עוד לא התעוררו, הם עדיין בשיא הסיפור של 'היפהפייה הנרדמת', ואני באמת חושש לעתידה של צרפת. זה שיפגינו ברחוב מיליון איש, זה לא אומר שהם התעוררו. אפשרו לצעירים לקחת את החוק לידיים, ליצור אזורים שלא ניתן להכניס אליהם כוחות ולתקוף יהודים שרצו בסך הכול להיכנס הביתה. הצרפתים נמצאים בסוג של מלכודת, ואין לי מושג איך הם ייצאו מזה. לנו יש לאן ללכת, להם אין לאן לברוח".

 

אורלי בן-שטרית, שעלתה לארץ בקיץ עם בני משפחתה, אמרה בהתייחסותה לאירועי הטרור במדינה שעזבה כי היא "כואבת מאוד בגלל מה שקרה. גרתי לא רחוק מהיפר כשר ועשיתי שם הרבה פעמים קניות. אני רק חושבת על זה שאם היינו נשארים שם, גם הילדים שלי יכולים היו להיפגע".

 

לדברי העולה הטרייה, המשפחה עלתה לארץ בגלל התגברות מעשי האנטישמיות. "פשוט פחדתי", היא משחזרת לאחר הפיגוע במרכול בפריז, שבו נרצחו פרנסואה מישל סעדה, יוהן כהן, יואב חטב ופיליפ ברהם. "פחדתי לחיים של הילדים שלי. הם היו נוסעים באוטובוס לבתי ספר יהודיים ופחדתי מאוד שמישהו יפגע בהם. יש בפריז אוכלוסייה מוסלמית גדולה, וחששתי שמישהו קיצוני יעשה משהו".

"גם הילדים שלי יכולים היו להיפגע". בן-שטרית ובעלה סטיב יעקב ()
"גם הילדים שלי יכולים היו להיפגע". בן-שטרית ובעלה סטיב יעקב

הפגנת הזדהות עם הנרצחים בכיכר הרפובליקה בפריז (צילום: ישראל ברדוגו) (צילום: ישראל ברדוגו)
הפגנת הזדהות עם הנרצחים בכיכר הרפובליקה בפריז(צילום: ישראל ברדוגו)

 (צילום: ישראל ברדוגו) (צילום: ישראל ברדוגו)
(צילום: ישראל ברדוגו)

 (צילום: ישראל ברדוגו) (צילום: ישראל ברדוגו)
(צילום: ישראל ברדוגו)

 (צילום: ישראל ברדוגו) (צילום: ישראל ברדוגו)
(צילום: ישראל ברדוגו)

ההגעה לישראל התרחשה בשלהי מבצע "צוק איתן". "לא פחדנו אז", אמרה בן-שטרית. "כי כאן זו המדינה שלנו ופה יותר בטוח מאשר בפריז. חלק מבני המשפחה שלי שנשארו בצרפת התכוונו לעשות עלייה עוד לפני מה שקרה, ויש אחרים שחושבים על הכול בעקבות האירועים האחרונים. אני מאמינה שהרבה יהודים יגיעו עכשיו בעקבות מה שקרה. החוויה של הקליטה לא קלה, אבל אני מאמינה שזה הדבר הנכון עבור הילדים שלי, אני רוצה לגדל אותם כישראלים".

 

יריד עלייה לישראל: "לא מרגישים בטוחים בצרפת" 

בעיתוי מצמרר התקיים היום בפריז יריד עלייה לארץ שקיימו הסוכנות היהודית ומשרד העלייה והקליטה. היריד יועד ליהודים-צרפתים ולתושבים חוזרים בשנות החמישים לחייהם. עד שעות הצהריים הגיעו ליריד, שתוכנן עוד לפני גל הפיגועים, עשרות יהודים. שירותי הביטחון המתוגברים השרו אווירה של רוגע למשתתפים ביריד.

יריד העלייה בפריז (צילום: יפה עירון קוץ) (צילום: יפה עירון קוץ)
יריד העלייה בפריז(צילום: יפה עירון קוץ)

דומיניק, אחות במקצועה, השתתפה ביריד. "הרעיון לעלות לארץ התבשל אצלי כבר זמן רב, וזה בכלל לא קשור לאירועים האחרונים. בתי ובני משפחתה כבר גרים בארץ והגעתי כדי לבדוק אפשרות להמשך, אולי לעבוד במקצוע בישראל ולראות איך אוכל להשתמש בפנסיה שלי בארץ. אני מתכננת לגור כנראה

יחד עם בתי בקיבוץ גנון, שבו אפשר לרכוש בתים במסגרת הקהילה".

 

מרטין, שמתקרבת לגיל הפנסיה, חשבה על העלייה לארץ זה זמן רב, אבל הנושא הביטחוני והאנטישמיות הגואה עשויים לזרז את ההחלטה. "אני לא מרגישה כל כך בטוחה בצרפת", סיפרה. בשלב ראשון היא מתכננת לעלות לארץ לבדה ורק לאחר מכן יצטרפו אליה שאר בני משפחתה. בין המבקרים ביריד גם כאלה שרוצים לשנות את דרך חייהם ומבקשים להגשים חלום ישן.

 

בתוך כך, חבר הפרלמנט הצרפתי מאיר חביב, שנמנה עם הקהילה היהודית במדינה, אמר: "אני חושב שנראה גל עלייה לישראל שלא ראינו כמוהו מעולם. צרפת עכשיו באבל כבד ואחדות לאומית, אבל ביום שאחרי נצטרך להסיק את המסקנות ולהחליט אם יש עתיד ליהודים בצרפת. אני מקבל מאות פניות מיהודים ששואלים מה לעשות. אני אוהב מאוד את צרפת אבל אם אין מקום ליהודים, זו בעיה גדולה לצרפת. אחרי הטראומה שעברנו כל אלה שהיססו אם לעלות – יעלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הדבר הנכון עבור הילדים שלי". בן-שטרית ובעלה סטיב יעקב
מומלצים