שתף קטע נבחר

לראשונה: בבריטניה יחלו בניסויים גנטיים בעוברים אנושיים חולים

שנה אחרי שסין הודיעה על ניסויים בשינוי הגנטי של בני האדם, אנגליה מכריזה שגם היא מצטרפת לניסויים שנויים במחלוקת במטרה לסייע בהבאת עוברים בריאים יותר לעולם. העוברים שישתתפו בניסוי ייתרמו על ידי זוגות שעוברים טיפולי פוריות ושאינם זקוקים לביציות המופרות, אולם לא יוחזרו לרחם. המתנגדים לניסויים בבני אדם טוענים כי במהלך זה נחצה קו אדום

בריטניה אישרה לראשונה ניסויים גנטיים בבני אדם: הרשות לפוריות ואמבריולוגיה בממלכה המאוחדת, נתנה אור ירוק לביצוע ניסוי ראשון בו יבוצעו שינויים גנטיים בעוברי אדם, במטרה להתחקות אחר הסיבות להפלות. עם זאת, העוברים בהם יבוצעו הניסויים לא יוחזרו לרחם. המתנגדים לניסויים בבני אדם, הם טוענים כי במהלך הזה נחצה קו אדום.

 

העוברים המתפתחים מביציות שהופרו בזרעונים, ייתרמו על ידי זוגות העוברים טיפולי פוריות ושאינם זקוקים לביציות המופרות. העוברים המופרים בהם יבוצעו הניסויים, יושמדו בתוך שבועיים ימים.

 

הרשות לפוריות בבריטניה מסרה בהודעתה כי "ועדת הרישוי אישרה לד"ר קתי ניאקאן ממכון פרנסיס קריק לבצע את הנסיוי המעבדתי שיכלול שינויים גנטיים בעוברים. ככל ניסוי בעוברים, חל איסור חוקי להשתמש בהם בבני אדם".

 

בישראל אין אישור מפורש בחוק לבצע ניסויים גנטיים בבני אדם. באופן כללי, קובע החוק כי מנכ"ל משרד הבריאות רשאי לאשר "ניסוי במערך הגנטי של אדם" ו"ניסוי הנוגע להפריית אישה שלא בדרך הטבע", לאחר המלצה של ועדת מומחים עליונה של משרד הבריאות ולאחר אישור ראשוני של ועדת המחקר של המוסד הרפואי, הקרויה "ועדת הלסינקי".

 

 ( )

 

בסין בוצעו ניסויים כאלה לפני כשנה

באפריל אשתקד הודיעו לראשונה בעולם מדענים מאוניברסיטת סאן יאט סן שבסין כי ביצעו ניסויים גנטיים בעוברי אדם, במטרה לרפא מחלת דם קטלנית בשם תלסמיה. עם זאת החוקרים הודיעו אז, כי העוברים היו ללא סימני חיים, וכי לא הוחזרו לרחם הנשים.

 

המחקר פורסם אז בכתב העת Protein and Cell. החוקרים עשו שימוש גם כן בטכניקה CRISPR-Cas9, שפותחה במכון המחקר MIT בארה"ב. צוות החוקרים הזריק ל-86 עוברים את החלבון Cas9 והשאיר את העוברים למשך יומיים, כך שיתחולל בהם השינוי הגנטי. מתוך 71 העוברים ששרדו, גילו החוקרים כי התיקון הגנטי הצליח ב- 28 מהם.

 

מכון המחקר קריק שמעבדותיו ממוקמות בלונדון והרטורדשייר, מסתמך על טכנולוגיה המכונה CRISPR-Cas9 המאפשרת למדענים לערוך שינויים גנטיים ברמת דיוק גבוהה ובעלות נמוכה יחסית.

 

מוקדם יותר החודש, ד"ר ניאקן אמרה כי בכוונתה להתחקות אחר הפגמים הגנטיים העוצרים את התפתחותו התקינה של העובר. לדבריה, הניסוי עשוי לסייע לטיפולי פוריות ולהבין את חלק מהסיבות להפלות.

 

החוקרים מקווים כי התיקון הגנטי שיבוצע בעוברים הפגומים, יאפשר להחזירם בכל זאת לרחם האישה הנמצאת בטיפולי פוריות, כך שניתן יהיה לסיים את ההריון באופן תקין ולהביא לעולם עובר בריא.

 

ועדת הלסינקי, כאמור, הנמצאת בכל בית חולים ומורכבת ממומחי רפואה ומדע של בית החולים, מוודאת כי המחקר נעשה בהתאם לכללי האתיקה והמוסר, וכי הוא מביא ל"שיפורם של הליכי איבחון, ריפוי, מניעה, הבנת סיבתיות המחלה והתחוללותה".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ייערכו ניסויים גנטיים בעוברים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים