שתף קטע נבחר

אל תביאו מחו"ל - תשקיעו בישראל

הפתרון למחסור בעובדים בעלי ידע ומיומנות טכנולוגית - אינו יבוא זר אלא השקעה והכשרה של עובדים במסגרת המכללות הטכנולוגיות

מדינת ישראל הינה מדינה צעירה טכנולוגית, המתבססת על ידע ושאיפה טכנולוגית בקיומה האסטרטגי. כיום התעשייה במדינת ישראל מוצאת את עצמה מדברת על עיכוב בצמיחה, חוסר פריון ותעשייה המשוועת לידיים עובדות בתחום הטכנולוגי. על מנת לשרוד פונה ישראל כפתרון, לארצות אחרות ולידיים זרות. האם זו מדינת ישראל שלה ייחלנו? האם לאחר 68 שנה אנו פונים לקבל עזרה מארצות מעבר לים? האם מישהו חשב מה יקרה בישראל של המאה ה-21, אומת הטכנולוגיה? האומה שקידשה עבודה עברית, ייצור כחול לבן?

 

עוד בערוץ הדעות:

נתניהו מוודא שהערבים לא ינהרו לקלפיות

האיום הנשקף מזכויות אדם

ראש הנחש: החרם האקדמי על ישראל

להפסיק להתעלם מהקטל הפרוע בדרכים

על בושה ודעה קדומה

 

בעשור הראשון של שנות האלפיים, חברו יחדיו מספר תהליכים ומגמות שהביאו לפגיעה משמעותית במערך ההשכלה הטכנולוגית המקצועית, חלק מהתהליכים מקורם בעשורים קודמים - אך השפעתם באה לידי ביטוי באופן מובהק בתקופה זו. לאורך כשלושה עשורים, חל תהליך הזנחה של המערך ההכשרה הטכנולוגית, זה שהכשיר את דרג הביניים בתעשייה - ההנדסאים. המדינה הלכה וקדשה את התארים האקדמיים, הלכה ופתחה עוד ועוד מוסדות להשכלה אקדמית ללא שום מהלך תכנוני של כמות ואיכות. במהלך כזה המפסידים הם הגורמים היצרניים, גורמים האמונים על הכשרת כוח אדם חושב, מיומן ומפתח של המערכות ההולכות ומשתכללות בתעשייה ובמשק הישראלי!

 

מישהו החל לכבות את מערכת ההשכלה הטכנולוגית שבמדינות מפותחות היא גורם להעצמה. מערכות אלה במדינות אירופה המתקדמות מקדמות ומקדשות את עולם היצרנות והתעשייה ושם השכילו לקדם אנשים לתחומים אלו לעשייה, לתעשייה על מנת שהמדינה תתקדם, תייצא ותפרה את עצמה. אצלנו, לעומת זאת, מישהו דחק למסדרון צדדי של משרד הכלכלה מערכת מפוארת של השכלה, והותיר אותה יתומה, בידיהם של אנשים ללא חזון וידע מקצועי רלוונטי, ללא משאבים וללא כוח אדם מותאם ומספק. את זה עשה המשרד החשוב האחראי על קשרינו הענפים בעולם, כוח פריון המדינה, משרד שאמור לדאוג לפרנסה, לחשיבה, לתכנון ארוך טווח של העובדים במדינה מתוך חשיבה של צמיחה ופריון המדינה.

 

במהלך 30 שנה הזניחו את המכללות הטכנולוגיות מבחינת מעמד ותקציבים וזו הסיבה לכישלון הגדול שלנו - של כולנו - כאזרחים במדינה. המכללות נדחקו הצידה לשביל צדדי וזאת בשל חוסר הבנת הפוטנציאל הכלכלי החשוב לתעשייה ולמשק הישראלי הגלום במערכת ההשכלה החשובה, שיכולה לייצר הון אנושי מיומן לתעשייה בכלל ולהיי טק בפרט. הון אנושי שיכול להתפרנס בכבוד ולהיות חוד חנית בקידום ובהתפתחות המשק הישראלי. עכשיו מדברים על הנזק שנגרם ומבינים שאנחנו כורתים את הענף עליו אנו יושבים - לימוד והכשרה של אנשים יצרניים, המגיעים מכל שכבות האוכלוסייה, ולומדים מקצועות נדרשים. הרסו את מיתוג המקצועות הלא אקדמאיים והפכו אותם לדחויים.

 

אנחנו חיים כיום בעולם שמדבר על מיומנות, על ידע מקצועי לצד יכולת מקצועית, על דינמיות ומהירות מחשבה ושינוי, הוא עולם שלם שכמעט ונחרב באזלת ידה של ממשלות ישראל. איפה האנשים החכמים של פעם שהניעו מערכת כדי להתקדם, התחילו במעט מאוד מכללות אקדמיות רק כהמשך למכללה הטכנולוגיות ולא במקומה! הם לא ייחלו לריבוי גדול כל כך ועוד של מכללות שעוסקות בלוח וגיר ומקצועות רכים יותר. לא לשם פיללנו. הפכנו את כולם לאנשי כלכלה, מינהל, ניהול, פוליטיקה, והמון המון משכילים שרבים מהם אינם מצליחים להתפרנס. הפכנו ממדינה צעירה וכשרונית למדינה האוכלת את הצלחותיה, ושוכחת את ערכיה. שכחנו כי במידי עלינו להתמודד אל מול אתגרי המחר וכן, להתכונן למאה הבאה אל מול שווקי העולם מישהו כנראה נרדם בשמירה, פשוט לא הבין. או

חיבל בכוונה.

 

מה עם הערבות ההדדית?

עוד רגע כל המערכת קורסת. לולא קם פורום המכללות הטכנולוגיות שהשמיע קול זעקה -ו הכל היה ניסגר, ומישהו היה נדרש להקים מערכת השכלה טכנולוגית חדשה בעלויות של מיליארדים. כדי למנוע זאת צריך לבצע החייאה מידית, זה עוד לא מאוחר. זה הזמן למצוא פתרון. במקום לחשוב על הזרמת משאבים מידיים למערכת המכללות הטכנולוגיות או מיתוג חדש והידור המכללות כפתרון לכל הבעיה שהמדינה נמצאת בה, מציעים כפתרון: לייבא עובדי הייטק מחו"ל? לאן נעלמו הערכים שלנו? הערבות ההדדית, הציונות, החשיבה החברתית ולא פחות חשוב הגאווה הישראלית.

 

פתרון זה עלול להמית אסון במלא מובן המילה על החברה הישראלית שתשקיע ותעסוק בטיפול בעובדים זרים, במקום לטפח את עולם ההשכלה הטכנולוגית הגבוהה, שעם השקעה ראויה יש בידה את הכלים להכשיר עובדים ועובדות בעלי מיומנויות טכנולוגיות נדרשות.

 

לשם כך נדרשת רפורמה בתחום וחוד החנית למהלך זה הן המכללות הטכנולוגיות המהוות את הפתרון ולא הבעיה. רפורמה שתכלול מהלך רחב של ריפוי, תחזוקה והובלת ההשכלה הטכנולוגית לקדמת הבמה. רפורמה שתבנה את המנגנון הנכון כרגולטור דמוי מל"ג ויקרא שמו בישראל מועצה להשכלה טכנולוגית (מל"ט), רגולטור שיפעל באחריות לאומית תחת שר מכהן, ובעיקר יוביל עשייה עכשווית מידית, לצד תקצוב ראוי, תכנון כהלכה והסתכלות על ישראל כמדינה יצרנית עם ערכים.

 

המכללות הטכנולוגיות הן הפתרון לכל הסוגיה אני קוראת לתעשייה להכיר ולרומם אותם, לאמץ אותן, ולהבין שמשם תצא הבשורה. אני קוראת לאנשים החשובים במשק לייצר דרך עשייה, ולתמוך בשינוי שקורה עכשיו.

 

מדינת ישראל צריכה לצאת למלחמה נגד ביטול ושחיקת ההשכלה

 הטכנולוגית: הנדסאים, טכנאים, עובדי ייצור - מדובר בשדרה שלמה החסרה במשך הישראלי. מהלך כזה יאפשר תעסוקה לכולנו וירים את המשק הישראלי למקום חדש ולאופק עתידי.

 

זו עלולה להיות בכייה לדורות אם בהייטק הישראלי יגייסו עובדים זרים. מדובר בפשיטת רגל של ממש שתוביל לאבטלה, לקשיי תעסוקה ופרנסה לציבור רחב.

זה הזמן להשקיע לרומם ולהסדיר את ההשכלה הטכנולוגית המקומית ובזמן קצר מאוד נוכל לקצור את פירות ההשקעה, שתיתן תפוקה בעלת ערך מקומי, גאווה ופרנסה ראויה להרבה מאד אזרחים ישראלים.

 

ד"ר יוכבד פנחסי אדיב, יו"ר פורום המכללות הטכנולוגיות, מנהלת המכללה 'הנדסאים באריאל' שבקמפוס אוניברסיטת אריאל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
ד"ר יוכבד פנחסי אדיב
צילום: יח"צ
מומלצים