שתף קטע נבחר

תחקיר המשטרה: הטעות שלנו - לא שלחנו SMS

תמונת המחבל מדיזנגוף נשאת מלחם פורסמה באיחור? חשדנו שזה האח. ההנחיות לאוכלוסייה בת"א לא היו ברורות? נפרסם מעתה בפייסבוק. בתחקיר המשטרה על תפקודה בפיגוע מסקנות דומות לאלו שהיו אחרי חטיפת הנערים - ושאלות פתוחות רבות


 

האחיות שראו את מלחם באוטובוס. טלפון שבור עם המשטרה ()
האחיות שראו את מלחם באוטובוס. טלפון שבור עם המשטרה
המשטרה פרסמה היום את התחקיר שלה בעקבות הפיגוע של נשאת מלחם בתל אביב, אבל הרבה שאלות נותרו פתוחות. חלק מהמסקנות על תפקוד המוקד המשטרתי זהות לאלה שעלו אחרי חטיפת הנערים ורציחתם לפני כשנתיים, והלקחים מאז לא יושמו. גם ההתייחסות של המשטרה לפרסום התמונה של מלחם ולפעילות המודיעינית מעוררת כמה שאלות שאין להן תשובות בתחקיר, שהוא למעשה ריכוז תחקירי כלל היחידות שביצע אגף המבצעים במשטרה והוצג בדיון לקחים בסגל פיקוד בכיר בראשות המפכ"ל.

 

מודיעין: אין התייחסות לתפקוד

במשטרה ציינו כי בתחקיר אין פרטים מודיעיניים מטעמים של סיווג וביטחון מידע, אולם אין בו ולו התייחסות כללית לתפקוד המודיעיני ולכך שמיקומו המדויק של מלחם נודע רק לאחר שבוע. במשטרה הבהירו כי החקירה נוהלה בהובלת השב"כ תוך שיתוף פעולה מורכב עם המשטרה.

החיפושים אחרי נשאת מלחם. מיקומו המדויק נודע רק אחרי שבוע ()
החיפושים אחרי נשאת מלחם. מיקומו המדויק נודע רק אחרי שבוע
במסגרת הלקחים הנוגעים לשיתוף הפעולה בין המשטרה לשב"כ, נטען כי "בהינתן אירוע חוצה מחוזות משטרתיים - הממשק הרצוי הוא גורם ארצי מתכלל - שיהווה את גורם הממשק המודיעיני מול שב"כ ויסנכרן את כלל הגורמים המשטרתיים המעורבים, תוך שמירה על המידור הנדרש, כשם שעושים בחקירות רגישות משותפות אחרות מול היחידות הארציות. הנושא מלובן בימים אלה מול שב"כ לסיכום סופי של דרך הממשק ופישוטו".

 

פרק נוסף בתחקיר התייחס להסברה באוכלוסייה, ובו נטען שהנחיות לציבור בתל אביב לא היו ברורות. בסופו נכתב כי "בכל הערכת מצב, כולל בשטח, תינתן התייחסות לסעיף 'הנחיות לאוכלוסיה', ואלה יונגשו לציבור בצורה ברורה - פייסבוק משטרתי, הודעה לתקשורת וכו'".

 

תפקוד המוקד: לקחים דומים הוסקו בעבר

במשטרה הבהירו בתחקיר כי לא נפל פגם בהעברת המידע לכוחות בשטח ולגורמים המודיעיניים לאחר שהאחיות נועה ואופיר דיווחו כי ראו את נשאת מלחם באוטובוס, והמידע עבר לצוות החקירה המיוחד שעסק בפיגוע ולקמ"ן הרלוונטי. על פי התחקיר של המשטרה, "דיווח זה הגיע למוקד לאחר שהימ"מ וכוחות נוספים נשלחו זה מכבר לפעילות בוואדי ערה לצורך לכידת המחבל על בסיס מידע אחר שהיה במערכת, ולפיכך לא היה בדיווח כדי להשפיע על הפעילות המבצעית".

 

עם זאת, בתחקיר המשטרתי מצוין כי ביום שישי הייתה הערכה בוודאות גבוהה שמלחם נמצא בערערה, אולם לא הייתה ודאות מלאה, אלא רק ארבעה ימים לאחר מכן. למרות זאת האחיות זומנו למשטרה רק לאחר תפיסתו של מלחם, במסגרת התחקיר. בעוד שהמשטרה לא מצאה כשלים בפעילות המבצעית שנעשתה בעקבות המידע, הודגש כי הבעיה היא ב"סגירת המעגל" ובעדכון המתלונן. מי שדיווח על כל שהאחיות ראו את מלחם באוטובוס היה המעסיק שלהן. בתחקיר צוין כי קמ"ן ממחוז תל אביב התקשר באותו ערב למעסיק כדי לשוחח עימו, אבל השיחה שנעשתה ממספר חסום לא נענתה על ידי המעסיק.

מעצר חשוד בערערה. האחיות זומנו למשטרה רק לאחר שמלחם נתפס ()
מעצר חשוד בערערה. האחיות זומנו למשטרה רק לאחר שמלחם נתפס
"העובדה שהמעסיק זיהה שיש לו שיחה שלא נענתה ממספר חסום גרמה לו לנסות ולהשיג את המשטרה שנית, מה שחולל סדרה של שיחות (שלו ושל המדווחות, כל אחת בנפרד, ממספר אחר ובזמן אחר ולשני מוקדים שונים.) לגורמים שלא מעורבים בחקירה, ויצרו תחושה אצל המדווחים כאילו המידע שהעבירו לא מטופל ולא הגיע ליעדו", נכתב בתחקיר.

 

בהקשר זה ציינו במשטרה את החשיבות של בניית מוקד ארצי שבו יהיו טכנולוגיות חדישות, שבין היתר יאפשרו למדווח לשלוח מסרון למוקד או לשלוח הקלטות וסרטוני וידיאו. עוד צוין בתחקיר המשטרתי: "העובדה כי בשל פער טכנולוגי תשתיתי אין זרימת מידע בין כלל המוקדים ואין יכולת לראות דיווחים של מוקד אחר, היא בעלת פוטנציאל לבלבול, בעיקר בתרחישים חוצי מחוזות. הנושא מטופל בשתי רמות - עיצוב המוקד העתידי (שיש לו אתגרים טכנולוגיים מורכבים בעידן המדיה – שגם מוקד 911 האמריקני טרם הצליח התמודד עימם) ובינתיים - מענה עזרה ראשונה ליצירת זרימת מידע טובה יותר במערכת המוקדים הנוכחית".

 

גם פה אין חדש - לקחים אלה ודומים עלו כבר לפני שנתיים, בעת בדיקת תפקוד מוקד 100 בחטיפת שלושת הנערים. לאחר אותה בדיקה הודיעו במשטרה כי "תוך שנה לפחות יוקם מוקד ארצי במקום שבעת המוקדים הפועלים כיום במחוזות, הכולל כוח אדם, מדרגי פיקוד, טכנולוגיה מתקדמת ותורת הפעלה בסטנדרט מבצעי גבוה העונה לכל הצרכים שמופו".

 

השר ארדן והמפכ"ל רוני אלשיך (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
השר ארדן והמפכ"ל רוני אלשיך(צילום: עפר מאיר)

 

כעת אישר השר ארדן את תפיסת ההפעלה החדשה שהציגה משטרת ישראל בנוגע להפעלת מוקדי 100 והנחה לקדם תיקוני חקיקה ותקצוב שיאפשרו את יישומם. בדיון שהתקיים בראשות השר לביטחון פנים הציגה המשטרה את תמונת המצב במוקדי 100, ביצוע המלצות ועדות בדיקה שמונו בנושא ואת הפערים הקיימים. בכוונת השר ארדן לבצע תיקוני חקיקה שיאפשרו למשטרה לאכן את מיקום הפונה למוקד.

 

בנוסף, הוצגה לשר ארדן תפיסת ההפעלה העתידית שגובשה בעבודת מטה הכוללת בין היתר, שדרוג מהפכני של הטכנולוגיה שתאפשר למוקד 100 לקבל פרט לשיחה גם קבצי וידאו, מסרונים, תקשורת מחשבים, שיחות חוזרות לנוטשים ועוד. בהתייחס לפרסום ממצאי דו״ח המשטרה להתנהלות המשטרה בפיגוע בדיזנגוף, אמר השר ארדן כי הוא רואה חשיבות רבה להפקת לקחים לתחקור פנימי של התנהלות המשטרה, תוך כדי התמודדות עם אתגרים יומיומיים מורכבים בהם היא נבחנת על ידי הציבור מדי יום.

 

 

פרסום התמונה: הצנזורה דרשה להסיר

במהלך הימים בהם התנהל המצוד אחר נשאת מלחם, עלתה ביקורת קשה על כך שהשב"כ והמשטרה השתהו בפרסום תמונתו העדכנית לציבור, כדי שזה יוכל לסייע באיתורו. בתחקיר התברר כי בשעות הראשונות לא הייתה ודאות שנשאת מלחם הוא אכן המחבל ועלה חשד שמדובר באחיו. במשטרה הסבירו בדו"ח כי התמונה הראשונה שעלתה לרשת (לא דרך המשטרה), הייתה העדכנית ביותר של מלחם, והייתה דילמה האם לקחת "בעלות רשמית" על התמונה שכבר פורסמה.

מלחם. המשטרה השתהתה עם פרסום התמונה ()
מלחם. המשטרה השתהתה עם פרסום התמונה
 

במשטרה ציינו כי נכון היה להמתין לסיום בדיקות הזיהוי הפלילי עד פרסום התמונות האחרות (עדכניות ואיכותיות פחות), ובכך ליטול אחריות רשמית על הפרסום. "עד שלא הסתיימה בדיקת זירת מונית הנרצח (אמין שעבאן), שאימתה חד משמעית את זהותו, לפרסום רשמי שגוי היו עלולים להיות מחירים בתחומים שונים, שרצוי היה להימנע מהם".

 

עם זאת, בתחקיר המשטרתי אין התייחסות לכך שתמונת החשוד עלתה עוד באותו ערב באמצעי התקשורת השונים, ודווקא הצנזורה היא זו שדרשה להסיר אותה. בחלק ניכר מכלי התקשורת התפרסם בתחילה רק שמו של המחבל, עד אשר הותר לפרסם את תמונתו.

 

"הבעיה במוקד - רק קצה הקרחון"

גיא קוקוש, בעל המסעדה שדיווח למוקד המשטרה על מסלול בריחתו של המחבל נשאת מלחם לאחר הפיגוע בדיזנגוף, התייחס בשיחה עם ynet לממצאי הבדיקה המשטרתית שקבעה כי לא נפל פגם בפעולת המוקד,

שחזר לקוקוש ממספר טלפון חסום.

 

"אני מבין שכנראה במקרה שלי הייתה להם נפילה", אמר קוקוש. "לפי הטענות הייתה באותם ימים עלייה של 600 אחוז בפניות למוקד 100, ויכול להיות שבזמן שהתקשרתי לדווח על המחבל שהעובדות שלי ראו באוטובוס היו שיחות נוספות למוקד, שבהן כביכול ראו את המחבל במקומות אחרים או חשדו שמזהים אותו. אני יכול להבין את המצוקה שהייתה להם במוקד, אי אפשר לצפות שפתאום יביאו למוקד המשטרתי עוד עשרות קצינים ויכשירו אותם. המשטרה היא כמו עסק כלכלי ויש מגבלות כלכליות".

 

קוקוש סירב להתייחס לטענה שהמשטרה חזרה אליו ממספר חסוי, ואמר כי כאזרח אין לו יותר מדי מה לעשות כדי לתקן את המצב. "ללא התקשורת, הסיפור הזה לא היה יוצא החוצה", אמר וציין כי אין לו ביקורת על התחקיר המשטרתי. "הבעיה במוקד היא רק קצה הקרחון, וכדאי שעיקר תשומת הלב תוקדש ברמת ראש הממשלה לסיכול הטרור ולעצירת גל הטרור הגואה. יש מפכ"ל חדש ואני מקווה שהוא יחזיר את אמון הציבור במשטרה, אבל בינתיים צריך שמקבלי ההחלטות יתנו לאזרחים לחיות ללא פחד וללא פיגועים".

 

 

השתתף בהכנת הידיעה: עומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
המפכ"ל אלשיך
צילום: אביהו שפירא
מומלצים