שתף קטע נבחר

למרות מחדלי המשטרה בפיגוע בת"א: לא יוגשו המלצות אישיות

עלייה של 624% בדיווחים על אדם חשוד, בלבול בשל עומס ופער טכנולוגי: אלה ממצאי המשטרה בתחקיר שבוצע בעקבות זיהויו של נשאת מלחם עולה על אוטובוס זמן קצר לאחר הפיגוע. למרות הלקחים, לא ניתנו המלצות אישיות. המשטרה על ההשתהות בפרסום תמונת המחבל: "חשבנו שזה אחיו"

אין המלצות אישיות: כך קובע תחקיר המשטרה בעקבות המחדל בחיפושים אחר המחבל נשאת מלחם, שביצע את הפיגוע ברחוב דיזנגוף בתל אביב בחודש ינואר.

 

האחיות נועה ואופיר דיווחו למשטרה בזמן על המחבל נשאת מלחם שעלה לאוטובוס בתל אביב לכיוון צפון זמן קצר לאחר הפיגוע שבו רצח את אלון בקל ושמעון רוימי בפאב הסימטא ברחוב דיזנגוף בתל אביב ב-1 בינואר ולאחר מכן רצח את נהג המונית אמין שעבאן. מלחם חוסל בוואדי ערה שבוע בדיוק אחרי הפיגוע. התחקיר העלה כשלים, אך לא ניתנו המלצות אישיות נגד המעורבים.

 

 
האחיות נועה ואופיר ()
האחיות נועה ואופיר
 
התכתבויות האחיות וחברותיהן בוואטסאפ ()
התכתבויות האחיות וחברותיהן בוואטסאפ
בתחקיר מצוין כי ביום הפיגוע נרשמה עלייה של 40% בפניות הציבור למוקד, עלייה של 32% במספר האירועים שדרשו טיפול ועלייה של 624% בדיווחים על אדם חשוד. לטענת המשטרה, התלונה של האחיות התקבלה באמצעות המעסיק של האחיות רק כחמש שעות לאחר הפיגוע. התחקיר קבע כי הדיווח נכתב על-ידי המוקדן בהליך הנדרש והועבר למוקד תל אביב לפי הנהלים ומשם לצוות החקירה המיוחד ולטיפול קצין המודיעין שעסק בחקירה.
 
עם זאת, התחקיר המשטרתי מעלה כמה לקחים. "השארת הודעת טקסט על-ידי קצין המודיעין למתלונן עם טלפון להתקשרות הייתה מסייעת לסגירה מהירה של המעגל", נכתב בדו"ח. "בנוסף, פער טכנולוגי תשתיתי הוביל לאי-זרימת מידע בין כל המוקדים וזהו פוטנציאל לבלבול בעיקר בתרחישים חוצי מחוזות כמו באירוע זה".
 
בנוסף, עולה כי הקמ"ן של מחוז תל אביב התקשר לאותו מעסיק ממספר חסום וזה לא ענה. "העובדה שהמעסיק זיהה כי יש לו שיחה שלא נענתה ממספר חסום גרמה לו לנסות ולהשיג את המשטרה שנית, מה שחולל סדרה של שיחות (שלו ושל המדווחות כל אחת בנפרד ממספר אחר ובזמן אחר ולשני מוקדים שונים...) לגורמים שלא מעורבים בחקירה ויצרו תחושה של המדווחים, כאילו המידע שהעבירו לא מטופל ולא הגיע ליעדו", נטען בתחקיר.
 
"אי-אפשר היה לאתר את השיחה. היו כמה טעויות של מוקדים שהפנו את השיחה למוקד 110 - זה לא התפקיד שלו. באירוע כזה של מוקד 100 מתייחסים לזה בהקשרים אחרים. האירוע לא השפיע, אפשר ללמוד ממנו הרבה מאוד מהמוקדים. חסרה לנו זרימת מידע בין המוקדים. אנחנו נמצאים בסדרת דיונים איך רואים את המוקד העתידי", הגיבו במשטרת ישראל.

לדברי המשטרה, "המוקד הארצי העתידי צריך לתת מענה להרבה אתגרים, לאתגרי הווידיאו, למסרונים שאישה נמצאת בחדר ויש פורץ והיא לא יכולה להתקשר. חיבור בין מספרי טלפון שונים, יכולת להעביר הקלטות לניידות. אנחנו מבינים שאנחנו בעניין הזה בפער. מערכת המוקדים שלנו ישנה. היא אמינה מאוד, אבל היא לא מול האתגרים הקיימים כיום במדיה דיגיטלית".
 
בנוסף, הבהירו במשטרה כי היה מידע ודאי שמלחם ינסה לבצע פיגוע נוסף, והוא חוסל לפני שהוציא אותו לפועל. התחקיר התייחס לשיתוף הפעולה בין שב"כ למשטרה ואמר כי היה שיתוף פעולה מוצלח. לגבי ההתלבטות בנוגע לפרסום תמונות החשוד אמרו במשטרה: "אנחנו לא יכולים לקחת תמונה ולהגיד 'זו התמונה'. בתחילת האירוע חשבנו שמדובר באחיו ולא במחבל עצמו. אי-אפשר להוציא תמונה ולהגיד 'זה המחבל'. לא היה לנו אימות חד-משמעי לגבי נושא התמונה. לא הייתה מחלוקת בין שב"כ למשטרה לגבי פרסום התמונה".
 
לגבי הפעילות בתל אביב ציינו במשטרה כי הפריסה הרחבה יצרה ספקולציות רבות. "הוודאות הגבוהה הייתה לנו ביום שלישי וזה קפץ חזרה ביום שישי אחרי עוד פעילות מודיעינית ומעצר של הימ"מ. זה הגיע לנו למסקנה שיש סבירות לפיגוע נוסף בתל אביב והוקפצו הרבה מאוד כוחות בתל אביב ביום שישי. היה ברור לנו שיש לנו סייען בתל אביב ואי-אפשר היה להוריד את המתח בתל אביב".
 
בהתייחס לעיכוב בחיבור בין מקרה רצח נהג המונית למחבל מלחם ציינו במשטרה כי "היה צריך הוכחה חד-משמעי, ולקח זמן. האירוע לא היה כל כך ברור. בדיעבד אפשר לבוא ולהגיד 'איך לא ראינו את זה' וממש לא ראינו את זה. הירי בדיזנגוף היה ב-16:38 ומציאת המונית הייתה ב-18:11. אפשר בדיעבד להגיע 'איך לא?', אבל זה היה די מורכב לחבר".
 

המפכ"ל, רב-ניצב רוני אלשיך, אמר כי הפיגוע בתל אביב היה אירוע חריג. "משטרת ישראל ראתה לנכון לאורך כל השבוע שבו התנהל האירוע להשקיע תשומות אבטחה לא מבוטלות בתל אביב ובאזורים נוספים כדי לצמצם סיכונים של פיגוע נוסף אם המרדף ייכשל. לצד הלקחים שהופקו, כדאי לשים לב לתופעה מטרידה של חיבור אוכלוסייה פלילית לטרור באמצעות גיוס עצמי לדאעש ודומיו. נושא זה מעסיק מאוד את משטרת ישראל והיא מקיימת שיח עמוק עם שב"כ כדי לתת לו מענה נכון ובשיתוף הפעולה. עם העמקת שירותי השיטור במגזר הערבי, מהלך שממתין להחלטות תקציביות, תהיה הזדמנות טובה לצמצם גם איום זה", אמר אלשיך.
זירת הפיגוע בדיזנגוף ()
זירת הפיגוע בדיזנגוף
כמה שבועות אחרי הפיגוע בפאב הסימטא בתל אביב חשפה עיתונאית רשת ב' כרמלה מנשה שהמשטרה לא בדקה בזמן אמת את עדות האחיות. הן ניסו לפנות למשטרה פעמיים ביום הפיגוע באמצעות מעסיקן, ומאחר שלא נתקבל משוב, התקשרה אחת האחיות לאחר יומיים למשטרת זבולון, אך גם אז לא זכתה להתייחסות. למחרת, בפנייה הרביעית, ענו לה: "אם לא חזרו אלייך עד עכשיו - זה סימן שזה לא רלוונטי".

 

במשטרה טענו שבשעות הדרמטיות שאחרי הפיגוע התקבלו במוקד אלפי שיחות, ולכן לא הספיקו לחזור לאחיות.

 

מתחקיר האירוע עלה כי זמן קצר לאחר הפיגוע, בשעה 15:30 לערך, ראו שתי האחיות את המחבל נשאת מלחם עולה לאוטובוס שבו נסעו לכיוון צפון. הן הבחינו בכתמי דם על חולצתו, ובתיק גב שבו אחז בחוזקה. הוא עורר את חשדן והן ניגשו מיד אל הנהג כדי לשתף אותו בתחושתן. הנהג הרגיע אותן ואמר להן שהנוסע החשוד יורד ממילא בקרוב. שתי הצעירות שמעו את הנהג קורא למחבל ואומר לו "מכאן (התחנה הזו) אתה יכול לנסוע לוואדי ערה, רד כאן".

 

ב-20:55, לאחר שהבחינה בתמונת המחבל באמצעי התקשורת וזיהתה כי אכן מדובר במי שישב בסמוך אליה, סיפרה אחת האחיות לחברותיה על כך בוואטסאפ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים