שתף קטע נבחר

3 פיצוצים, 34 הרוגים. היום השחור של בלגיה

זה התחיל עם שלושה מחבלים שהגיעו במונית לנמל התעופה בבריסל. שניים פוצצו עצמם בטרמינל והשלישי נמלט. כעבור שעה וחצי, בעיצומה של הפניקה, אירע פיצוץ במטרו מאלבאק והבלגים הבינו שהם קורבן למתקפת טרור. בזמן שנחקר קשר לפיגועים בפריז בנובמבר, מואשמות הרשויות במחדל ולתושבים לא נותר אלא להתאבל על המתים ולעודד את עצמם: "לא ניתן לטרור לנצח"

 

 

יום שחור, עתיד לא ברור: בריסל התעוררה אתמול (יום ג') למציאות של טרור, כששני פיגועים החרידו את בירת בלגיה, גבו את חייהם של יותר מ-30 בני אדם, וגרמו לפציעתם של יותר מ-200 נוספים.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

שני פיצוצים החרידו את אולם היוצאים בנמל התעופה הבינלאומי זבנטם, הנמצא 12 קילומטרים צפונית-מזרחית לבירת בלגיה. 11 בני אדם נרצחו ו-81 נפצעו. 

 

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
ראש העיר הקטנה זבנטם, פרנסיס ורמיירן, אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית ששלושת המחבלים שתקפו את נמל התעופה בבריסל החביאו את הפצצות במזוודות שלהם. "הם הגיעו במונית עם המזוודות שלהם, הפצצות היו בתוך התיקים שלהם", אמר ראש העיר. "הם הניחו את המזוודות שלהם על עגלות הנוסעים ושתי הפצצות הראשונות התפוצצו. המחבל השלישי גם הניח את המזוודה שלו על עגלה, אבל הוא כנראה נתקף פניקה והפצצה לא התפוצצה". 

 

עדי ראייה: "שמענו קריאות בערבית"

עדי ראייה סיפרו כי זמן קצר לפני הפיצוץ הראשון נשמעו קריאות בערבית ונורו יריות. רובה מסוג קלצ'ניקוב נמצא מוטל ליד אחת הגופות, ככל הנראה של אחד משני המחבלים המתאבדים. מטען נפץ נוסף נמצא באולם הטרמינל ונוטרל. שעה וחצי לאחר המתקפה בנמל התעופה, ובשעה שאלפי שוטרים וחיילים פשטו על שדה התעופה ועל רחובות העיר, אירע פיצוץ נוסף - הפעם בקרון רכבת נוסעת, במנהרת הרכבת התחתית ליד תחנת מאלבאק, סמוך לנציבות האיחוד האירופי. לפחות 20 בני אדם נהרגו בפיצוץ ו-130 בני אדם, רבים מהם ילדים, נפצעו.

 

סיכום אירועי היום בבלגיה:

 31 בני אדם נרצחו וכ-190 בפיגועים בנמל התעופה זבנטם בבריסל ובתחנת המטרו מאלבאק

 מצלמות האבטחה תיעדו את שלושת המחבלים מנמל התעופה, שניים מהם פוצצו עצמם ונהרגו והשלישי ברח

 ארגון דאעש קיבל אחריות למתקפת הטרור בבירת בלגיה

 הרשויות בבלגיה ביצעו פשיטות על בתים ברחבי המדינה ומצאו בין היתר מטען נפץ, חומרים כימיים ודגל דאעש

 התביעה בבלגיה בודקת קשר בין הפיגועים בבריסל למתקפת הטרור בפריז ב-13 בנובמבר

נמל התעופה בבריסל יישאר סגור גם היום

 

משטרת בריסל מנהלת מצוד אחר המחבל השלישי שנמלט מנמל התעופה זבנטם. כלי התקשורת המקומיים, ולאחר מכן המשטרה, הפיצו את תמונתו של החשוד, כפי שנקלטה במצלמות האבטחה של נמל התעופה. החשוד לבש בגדים לבנים וחבש כובע כהה לראשו.  

 


כוחות הביטחון בבלגיה ביצעו שורה ארוכה של פשיטות על בתים ומוסדות בניסיון לגלות קשר לפיגועים בעיר הבירה. בפשיטה שערכו כוחות המשטרה בשכונת שרנביק שבצפון בריסל התגלו מטען חבלה, חומרים כימיים ודגלים של "המדינה האיסלאמית" (דאעש), ארגון הטרור הסוני שקיבל אחריות למתקפת הטרור בבריסל. פשיטות נוספות נערכו בשכונת מולנבק בבריסל, הנחשבת למעוז הקהילה המוסלמית בבירה ולחממת טרור ידועה לשמצה. כוחות הביטחון של בלגיה פתחו בחקירה משולבת עם כוחות הביטחון של צרפת וכוחות ביטחון של מדינות נוספות באירופה בניסיון לגלות אם יש קשר ישיר בין מתקפת הטרור שאירעה לפני ארבעה חודשים בפריז לבין מתקפת הטרור שהרעידה את בריסל.

 

מתקפת הטרור היכתה אחרי מעצר המחבל הנמלט מפריז

רבים בבלגיה מאשימים את השלטונות ואת כלי התקשורת המקומיים באחריות לפיגוע. לפני ארבעה ימים רשמו הבלגים הישג גדול כשעצרו את סלאח עבד א-סלאם, תושב בלגיה, החשוד המרכזי בתכנון שרשרת הפיגועים בפריז. כלי התקשורת דיווחו כי א-סלאם מתכוון להגיע להסדר עם השלטונות, לפיו הוא יספק רשימה של פעילי טרור הנמצאים על אדמת אירופה - בתמורה להמתקת עונשו. עתה עולה הטענה כי ארגון דאעש מיהר להוציא לפועל פיגועים בבריסל, לפני שא-סלאם יסגיר לשלטונות את הטרוריסטים.

 

על פי סברה אחרת, הפיגועים בבריסל התרחשו בתגובה למעצרו של א-סלאם. בכלי התקשורת בבלגיה אף דיווחו כי א-סלאם סיפר בחקירתו כי בחודשים שחלפו מאז הפיגועים בפריז, הוא הצליח להקים תא טרור חדש בבריסל. עתה נבדקת האפשרות כי פעילי התא של א-סלאם הוציאו לפועל את הפיגועים בבריסל.

 

ברחובות בריסל אפשר היה להרגיש אמש את הפניקה ואת האימה. שלטונות בלגיה הורו לתושבים להישאר בבתיהם - וזולת קומץ סקרנים, מרבית תושבי הבירה הבלגית צייתו להוראות. רחובות בריסל נראו כמו רחובות ישראל ביום הכיפורים - הכבישים היו שוממים, הרחובות היו ריקים - עיר רפאים. השקט אחרי הסערה, בעיר שנחשבת לאחת הערים התוססות באירופה, היה רועם. מסעדות ובתי קפה סגרו את דלתותיהם ובעליהם הלכו הביתה מוקדם.

 

המטוסים מקורקעים

בבלגיה הוכרזו שלושה ימי אבל בעקבות מתקפת הטרור הקטלנית. נמל התעופה של בריסל נסגר לפעילות אתמול ויהיה סגור גם היום. בהמשך תתקיים הערכת מצב ותתקבל החלטה אם לחדש את פעילותו של הנמל, הנחשב לאחד העמוסים והסואנים בנמלי התעופה של אירופה עם 23 מיליון נוסעים בשנה. ההערכה היא כי נמל התעופה יישאר סגור לפחות עד שעות הצהריים. גם תנועת הרכבות פסקה והגבול בין בלגיה לבין צרפת והולנד - נסגר. בכבישים המובילים לנמל התעופה הוצבו מחסומים ושוטרים בדקו את כלי הרכב הנוסעים בחשדנות רבה.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

שרת החוץ האירופית בכתה. פדריקה מוגריני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שרת החוץ האירופית בכתה. פדריקה מוגריני(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)


 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מגדל אייפל בפריז נצבע בצבע דגל בלגיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מגדל אייפל בפריז נצבע בצבע דגל בלגיה(צילום: רויטרס)

"זהו יום שחור. הנורא שממנו חששנו - קרה לנו", אמר ראש ממשלת בלגיה, שארל מישל, בנאום מיוחד לאומה ששודר בטלוויזיה. מישל הוסיף ואמר כי "אנחנו עוקבים אחרי המצב. זו התקפה עיוורת, אלימה ופחדנית". מלך בלגיה פיליפ נשא נאום מיוחד לאומה ואמר: "המלכה ואני חשים את הכאב המשותף, המאחד היום את העם הבלגי. אל מול האיום נמשיך להגיב בנחישות, ברוממות נפש וברוגע. מעתה, 22 במרס לא יהיה עוד יום ככל הימים".

 

כאוס - וסולידריות

לצד הכאוס ושאון הסירנות, רחובות בריסל התמלאו אתמול והיום גם בסולידריות. מאות מתושבי העיר הגיעו לכיכר הבורסה, אחד מאתרי התיירות הידועים ביותר של בריסל והמזוהים עמה. הם קיימו עצרת זיכרון מאולתרת להרוגי הפיגועים ואחזו בתמונות של ההרוגים. הכיכר נצבעה באורם הבוהק של נרות הזיכרון ושל הפרחים הלבנים שהונחו באופן מאולתר במרכזה. תושבים רבים מחו דמעה, אחזו ידיים והתעטפו בשתיקת נכאים. אחת הצעירות המקומיות אמרה: "לא ניתן לטרור לנצח, לא נלך מכאן לאף מקום". תושבים רבים אחזו בשלטים שעליהם נכתב: “אני בריסל".

 

בבריסל המדממת אפשר היה למצוא הלילה גם נקודות אור. נהגי מונית הציעו נסיעות חינם, תושבים הציעו אוכל, שתייה ומחסה לנזקקים. בבתי החולים דווח על עלייה תלולה במספר הפונים שביקשו לתרום דם. אבל יותר מכול, התחושה שמילאה אתמול את בריסל הייתה תחושה של חוסר ודאות ושל חשש גדול שארגוני הטרור לא אמרו את המילה האחרונה.


פורסם לראשונה 22/03/2016 23:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חיילים ברחובות בריסל
צילום: AFP
מומלצים