שתף קטע נבחר

ברוכים הבאים לפנמה, גן העדן להעלמת מסים

הדלפת המסמכים הסודיים של חברה משפטית בפנמה - שחשפה עסקאות מפוקפקות שבהן מעורבים עשירי עולם וידוענים, מפוטין ועד מסי - מאיימת לפגוע עוד יותר בתדמית של פנמה, שהבטיחה להילחם בשחיתות וטענה לא מזמן שהיא עומדת "בסטנדרטים הכלכליים הגבוהים ביותר"

הדלפת המסמכים הענקית ממשרדי חברת עורכי הדין הענקית Mossack Fonseca שמושבה בפנמה, מסמכים שמהם עולה כי היא עזרה לראשי מדינות, כוכבי ספורט וידוענים מרחבי העולם להחביא נכסים בשווי מיליארדי דולרים, מאיימת כעת לחזק עוד יותר את התדמית השלילית של פנמה כגן עדן לפושעים הרוצים להלבין כספים.

 

בפנמה, מדינה קטנה בת ארבעה מיליון תושבים בלבד, יש מגזר הולך וגדל של שירותים כלכליים, ואם כוללים בתוכו את ההכנסות מתעלת פנמה המפורסמת – הוא אחראי לכמעט 80% מהתוצר המקומי הגולמי של המדינה. פנמה נהנית מאחד משיעורי הצמיחה המתמשכת הטובים ביותר באמריקה הלטינית, וכן מאינפלציה נמוכה. היא משתמשת בדולר האמריקני כמטבע שלה.

תעלת פנמה המפורסמת (צילום: AP) (צילום: AP)
תעלת פנמה המפורסמת(צילום: AP)

 (צילום: google maps) (צילום: google maps)
(צילום: google maps)

ממשלות פנמה לדורותיהן עשו מאמצים כבירים להציג את המדינה כמרכז כלכלי ידידותי לעסקים בדומה לסינגפור, שמעודד פעולות בנקאיות והשקעות. אבל הן התקשו לנפץ את התדמית שיש לפנמה בעיני רבים – מקום שבו נעשות עסקאות מפוקפקות כדי להחביא כספים מרשויות המס ולהלבין את כספיהם של עשירי העולם ושל פושעים.

 

בשנים האחרונות מצאה עצמה פנמה תחת בדיקה קפדנית מצד מדינות אחרות, במיוחד ארה"ב, והיא טיהרה את עצמה במידה מסוימת – מספיק כדי להימחק מהרשימה השחורה הבינלאומית של מדינות הנחשדות בהלבנת כספים. בפברואר השנה הוסרה פנמה גם מ"הרשימה האפורה" של מדינות שיש בהן חוקים כלכליים מעורפלים ולא קפדניים מספיק, אף שהיא עדיין הוגדרה מדינה שיש בה ליקויים בכל הקשור למלחמה בהלבנת הון.

פוטין, מסי, אסד ומובארק. כולם קשורים למסמכים (צילום: רויטרס, AFP, EPA) (צילום: רויטרס, AFP, EPA)
פוטין, מסי, אסד ומובארק. כולם קשורים למסמכים(צילום: רויטרס, AFP, EPA)

פנמה סיטי הבירה. מקום 72 במדד השחיתות (צילום: index open) (צילום: index open)
פנמה סיטי הבירה. מקום 72 במדד השחיתות(צילום: index open)
המסמכים הסודיים שהודלפו אמש תחת הכותרת "מסמכי פנמה" עלולים לסכן כעת את ההתקדמות שרשמה המדינה. אף שהתחקיר העיתונאי הנרחב סביב המסמכים המודלפים מציין שייתכן כי רבות מהעברות הכספים עצמן אינן מנוגדות לחוק, במקרים רבים הן היו מפוקפקות מבחינה מוסרית ופוליטית, וסייע להן חוסר ההקפדה של פנמה על כללי השקיפות הבינלאומיים.

 

למרות לחץ שהופעל עליה מצד גורמים בינלאומיים, פנמה השתהתה גם בשנים האחרונות בכל הקשור לשיתוף מידע כלכלי עם מדינות אחרות ולהסרת החשאיות הבנקאית בתחומיה. "פנמה הפכה למקום העמום ביותר בעולם", אמר אתמול מנהל המרכז למדיניות מסים ב-OECD. ארגון Transparency International הנלחם בשחיתות מדרג את פנמה במקום ה-72 מתוך 168 בדירוג השקיפות העולמי.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

משרדי Mossack Fonseca בפנמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
משרדי Mossack Fonseca בפנמה(צילום: רויטרס)

בחודש שעבר אמרה שרת החוץ וסגנית הנשיא של פנמה, איסבל דה סיינט מאלו, ל-BBC כי ארצה מחויבת לגמרי לשיתוף מידע

כלכלי, אבל הדגישה כי פנמה מודאגת מהמחיר שייאלצו לשלם מוסדותיה הכלכליים אם יחולו עליה ההנחיות שהוצעו בכל הקשור לדיווח. היא נשאלה באופן ספציפי על חברת עורכי הדין Mossack Fonseca שעומדת כעת במרכז הפרשה ועל חלקה בפרשת שחיתות ענקית שמטלטלת כעת את ברזיל ושקשורה לחברת הנפט הלאומית של ברזיל "פטרוברס": "אני חושבת שצריך להבהיר את זה", הודתה, אבל טענה: "המגזר הכלכלי שלנו עומד בסטנדרטים הבינלאומיים הגבוהים ביותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תעלת פנמה והשירותים הכלכליים - 80% מהתמ"ג
צילום: shutterstock
מומלצים