שתף קטע נבחר

הפגנה בת"א: "עובדות קבלן זה פשע מאורגן"

זו הפעם הרביעית במהלך החודשים האחרונים שעובדות הניקיון באוניברסיטת ת"א מפגינות בדרישה להעסקה ישירה ונגד הצורך במעסיק קבלן. "הקבלן מתחשבן על חשבון העובד. אנחנו השקופים. בהדרגה כולם הופכים לעובדי קבלן, גם אנשים שעבדו 10 שנים על התואר. בסוף זו תהיה הבעיה של כולנו”

"עבדים היינו - מתי בני חורין" קראו השלטים במסגרת הפגנה שערכו היום (ב') עובדות הניקיון באוניברסיטת תל אביב. רגע לפני חג החירות - עובדות הקבלן באוניברסיטה כבלו עצמן בשלשלאות זו לזו וקראו לעבור להעסקה ישירה.

 

כתבות נוספות בנושא עובדי קבלן

עובדי קבלן הפגינו: רוצים שכר, לא חבילות מזון‏

הורים, חולים ועובדי קבלן נפגעים מהשביתה: "מלחמה על הגב שלנו"

המפסידים הגדולים מהשביתה: עובדי הקבלן

 

ההפגנה כללה כ-200 מפגינים, בהם עובדות הניקיון, חברי סגל ההוראה, סטודנטים ופעילי ארגון כוח לעובדים. המפגינים נשאו שלטים עליהם נכתב בין היתר “מנקים לא עבדים”, "עובדות קבלן זה פשע מאורגן”, “די לניצול” ו”אומרים כן להעסקה ישירה”

 

 (צילום: טל דקל) (צילום: טל דקל)
(צילום: טל דקל)

זו ההפגנה הרביעית המתקיימת בנושא במהלך החודשים האחרונים. באוניברסיטה מועסקות כ-150 עובדות ניקיון דרך שתי חברות קבלן, שהתאגדו בוועד במסגרת כוח לעובדים בספטמבר 2014. לטענתן, הן סובלות מבעיות חוזרות ונשנות בהעסקתן, בהן עומסי עבודה, חישוב לקוי של שעות העבודה, ובאופן כללי - יחס רע ותחושה של חוסר מענה. בתוך כך, העובדות אינן זכאיות לתשלם במהלך חופשות החגים - הגדולה בהן בחג הפסח שחל בשבוע הבא.

 

בין חברות הוועד נמנית מלכה בוטבול (57) המועסקת בניקיון באוניברסיטה כבר 12 שנה דרך חברות קבלן. בוטבול, נשואה, אם לארבעה וסבתא לשניים, מספרת על הרבה עגמת נפש כתוצאה מאופן העסקה זה.

  

 (צילום: טל דקל) (צילום: טל דקל)
(צילום: טל דקל)

לאורך שנות העסקתה הספיקה כבר להחליף מספר קבלנים. “זה יוצר הרבה עוגמת נפש”, היא מספרת. “כל פעם יש מכרז חדש, דרישות אחרות ושגעונות חדשים. בכל פעם שמתחלף קבלן לא יודעים מה יקרה, תלוי כמה הוא רוצה להרוויח עלינו. כך למשל יש קבלנים שמוכנים להעסיק הרבה עובדים, אבל יש כאלו שרוצים לחסוך בכמות העובדים ומוסיפים לכל עובד עוד חצי קומה לנקות במהלך שעות העבודה, כלומר צריך להספיק יותר באותו פרק זמן.

 

מלכה בוטבול ויו"ר ועד העובדים עלי תולת (צילום: טל דקל) (צילום: טל דקל)
מלכה בוטבול ויו"ר ועד העובדים עלי תולת(צילום: טל דקל)

“עבדתי בעבר בתעשייה האווירית, ואני יודעת מה ההבדל בין להיות מועסק של המקום לבין עובד קבלן”, היא מוסיפה. "ברמה האישית זה לא נעים, אבל חייבים לעשות את זה בשביל הפרנסה. לא כיף לעבוד במקום שלא ברור בו מי בעל הבית. בנוסף, ימי המחלה שלנו נמחקים בכל פעם שהקבלן מתחלף, כלומר כשאגיע לגיל 64-65 ואסבול מבעיות רפואיות, לא אוכל לקחת ימי מחלה, כי כל מה שצברתי - נמחק. זה כואב.

 

“אנחנו דורשים מהאוניברסיטה שיעברו להעסקה ישירה. מי צריך את הקבלן? הוא בסך הכל מתחשבן על חשבון העובד. אנחנו השקופים, אבל הצלחת המאבק שלנו תהיה הצלחה של כולם, כי בהדרגה כולם הופכים לעובדי קבלן, גם אנשים שעבדו 10 שנים על התואר. בסוף זו תהיה הבעיה של כולנו”.

 

מאוניברסיטת תל אביב נמסר בתגובה: "אחזקה של קמפוס גדול ומורכב כמו זה של אוניברסיטת תל אביב מצריכה התמקצעות בנושא, ועל כן לגוף חיצוני שהתמחותו בשירותי ניקיון ואחזקה יתרון ברור על פני גוף ציבורי, כאוניברסיטה, שעיקר עיסוקו בהוראה ומחקר. אוניברסיטת תל אביב פעלה ופועלת להבטיח את זכויות עובדי הקבלן. בין היתר דאגה האוניברסיטה להבטיח את זכויות פנסיה ואת האפשרות לניידות בין חברות במקרה של החלפת הקבלן.

  

 (צילום: טל דקל) (צילום: טל דקל)
(צילום: טל דקל)

"נציבה שמונתה מטעם האוניברסיטה ורואה חשבון הבוחן באופן שוטף את דיווחי החברות, מופקדים על שמירת זכויות העובדים. בפגישה שנערכה לאחרונה בין מנכ"ל האוניברסיטה לנציגות עובדי ועובדות הניקיון, סוכם שמכרזי הניקיון שמוציאה האוניברסיטה יועברו להערותיהם של נציגות עובדי הניקיון".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים