שתף קטע נבחר

בואו נדבר על זה

מאז שהגיעה לניו יורק והפכה אמא לשני בנים, הבינה מיכל גרינברג-כהן כמה חשוב לדבר איתם על מין ומיניות. עכשיו היא מלמדת הורים צעירים איך ללמד את הילדים מה זה מין, כי אחרת הם ילמדו את זה מסרטי פורנו

לאחרונה פורסם שילד בכיתה ב' סובל מסיוטים אחרי חשיפה לתכנים קשים ותלמיד כיתה ה' פגע בחבריו בניסיון לחקות סצינות מיניות אלימות. סיפורים אלו מתרחשים במציאות שבה יותר מחצי מהילדים מתחת לגיל 13 נחשפים לפורנו, לרובם יש סמארטפון. הגיע הזמן שגם ההורים ישאלו את עצמם שאלות וינסו לאתר דרכים למגר את החשיפה ולתווך את כל מה שבשלב קרוב מהצפוי הילדים ידעו ויראו, בדרך הטובה והבריאה ביותר.

 

כאמא צעירה, עבדה מיכל גרינברג-כהן, היום בת 37, בעמותה לקידום נשים בפוליטיקה בישראל. "פתחנו בדיוק קורס לוביסטיות לסטודנטיות באוניברסיטת ת"א", היא מספרת. "יום אחד, כשחזרה עם הסטודנטיות מהכנסת, שמעה שיחה בין שתיים מהן על הרתיעה מגברים שקוראים בלייזר או רואים פורנו”. מיכל, שלא ראתה אז דבר פסול בצפייה בפורנו, מצאה את העניין מעט משעשע, כאשר להשקפתה, לא קיים דבר כזה. "מי שאומר שלא צופה בפורנו משקר". מיכל החלה לנהל עם השתיים דיון נוקב על כך שהגבר שהן מחפשות לא קיים וטוב יהיה לא לשפוט גבר על סמך האלמנטים הללו. "לא ראיתי בזה קריטריון, לא ראיתי בזה השלכה שלילית".

 

במהלך השיחה, ניהלו השלוש דיון אודות התכנים המרתיעים. "הסטודנטית אמרה שמבחינתה הפורנו משדר החפצה של האישה, ואם גבר נהנה לראות החפצה של אישה הוא כנראה יחפיץ אותה. ההחפצה גורמת לו להנאה. לא הגענו להסכמה", היא מספרת, "אבל זה עורר בי מחשבה. תהיתי למה מישהי שצעירה ממני ב-6 שנים בלבד, רואה דברים באופן שונה כל כך".

מיכל לא נתנה למחשבות לשקוע והחלה במחקר עמוק. "התחלתי לקרוא, מחקרים, סיקורים, דיונים. פתאום, הבנתי שכמעט 100% מהגברים עד גיל 18 נחשפו לפורנו לעומת 50 אחוז מהילדות".

 

כאישה צעירה ואמא לשני בנים קטנים, מיכל הבינה שיש כאן משהו גדול שאף אחד לא מדבר עליו. "הבנתי שאין לילדים את הכלים והידע להתמודד עם הצפייה הזו. הילד לא יודע להבין מה סרט ומה מציאות, ולילדה, במציאות כזו, אין דרך לשים גבולות. היום", היא מעלה נתון מדהים,"כבר רבים מהבנים הצעירים נחשפים לתכנים האלו עד גיל 11, וזה מה שיוצר אצלם את ההבנה המינית. בשלב הזה בנות עדיין לא מכירות את זה וכשמתחיל קשר מיני הוא כבר עם בסיס של פורנו. הילד דורש מהילדה את מה שהוא ראה בפורנו והיא חושבת שכנראה זה מה שהיא צריכה לספק. לכן תרגיש הילדה שזה בסדר".

מרגע שהבינה מיכל את ההשלכות הקשות של התופעה, היה לה ברור שעליה לנסות ולאתר דרכים לעצור את כדור השלג המתעצם. "הבנתי איזו קטסטרופה מינית יכולה להיווצר מזה. כל הנושא של דימוי גוף, למשל. סטנדרטיזציה של גודל החזה, איבר המין הנשי או כל העניין של הנאה נשית שלא קיים, ועוד כמובן אלמנטים רבים".

 

בעוד שלמיכל נוח מאוד לדבר על הנושא, על כל פרטיו, היה לה ברור שאין הרבה כמותה. לכן, נשים, גברים ובעיקר הורים מודאגים צריכים עידוד ומרחב חופשי ובטוח לדבר על הנושא ולקבל רעיונות לטיפול נכון בו. “הבנתי שהחובה שלנו כמבוגרים לדבר על הנושא, בעיקר לאור החשיפה המוקדמת באינטרנט, בסלולאר, חיונית מאי פעם".

 

מיכל (מימין) ואמהות מקומיות בהרצאה. צילום: קובי כהן ()
מיכל (מימין) ואמהות מקומיות בהרצאה. צילום: קובי כהן

 

תחושת השליחות בערה במיכל, אבל היא בדיוק עמלה על רילוקיישן מישראל לארה”ב. 3 שנים אחר כך, אחרי רכבת ההסתגלויות שרובנו מכירים, עלתה על מסלול השגרה והתפנתה שוב להמשיך ולחקור את הנושא. "היה לי ברור בשלב הזה, בעיקר כמי שמגדלת את בניה בארה"ב, שהגיע הזמן לעשות מעשה".

מיכל נרשמה ללימודי הדרכה של 'פלנד פרנטהוד', והחלה להרצות להורים מקומיים על חינוך מיני. כשהיא נחשפת לקהל הורים מגוון, מרקעים שונים, בשפות שונות, הבינה גרינברג-כהן שעליה לשים דגש על חימוש הקהילה של ההורים הישראלים באמריקה בידע הנחוץ.

 

"הדבר המרכזי שהבנתי זה שאני מדברת וחושבת מיניות בעברית, אבל הילדים שלי חושבים באנגלית והשוני של השפה הופך את הנושא לאפילו פחות נגיש. הבנתי שהמקום לדבר עם ההורים הישראלים הוא מאוד חשוב. הגישה של פלנד פרנטהוד היא של סובלנות, קבלת השונה והאחר ומתן מקום לכל אחד. אין טוב או לא טוב. זה לא ללמד ילדים מה זה מין, אלא לפני הכל ללמד את ההורים".

 

בימים אלו, בקבוצות קטנות, במסגרות שנות, מעבירה מיכל להורים טריים וותיקים יותר את המידע הנדרש. בהרצאות שלה, אשר סוחפות אמהות ואבות כאחד, היא מדברת על מיניות על שלל משמעויותיה. "אני מנסה להוציא את המיניות ממין בלבד. זה לא רק סקס, אלא הרבה יותר מזה. אנחנו נוגעים בדימוי גוף, אהבה, מגדר, מערכת ריביה, פוריות, אנחנו מדברים על הנושא המשמעותי הזה בחיי כולנו ממקום קליל, כנושא לגיטימי שמחייב אותנו להעניק לילדינו כלים להתמודד איתו בעולם. זה מתחיל במידע אולטימטיבי הרבה לפני שילדים מתחילים לדבר על סקס. מה זה מיניות, למה בנים הם כאלו ובנות כאלו, מה זה מחזור וכו'".

 

מה להערכתך הגיל להתחיל ולדבר על זה?

"אין גיל מוסכם, אבל כבר בגיל 3 או 8 כששואלים איך באים ילדים לעולם, אנחנו צריכים להיות מוכנים ולענות בהתאם לגיל. צריך לשים לב שהילד מתחיל להיות מודע לעניין. כל המחקרים מראים שילדים שידעו יותר וההורים שיתפו אותם בציפיות שלהם בנושא, דחו את קיום יחסי המין לגיל מאוחר יותר ובצורה בטוחה יותר".

 

אילו טעויות הורים עושים כשהם מנסים לתווך לילד פרטים בתחום?

"יצירת תחושת אשמה בעיקר. הרתיעה לדבר על הנושא בפתיחות יוצרת עיוותים בעייתיים. היא מובילה להבנה של הילדים שעל הנושא הזה לא מדברים, או שיש משהו פסול בזה. טעות נוספת היא לשקר לילדים. אם זה לא אנחנו, אז הם יקבלו את המידע מגוגל או החברים או הפורנו”.

 

למה הורים נרתעים מלדבר על זה?

"זה משהו מאוד גלובלי. בהמון תרבויות זה קשה. הרבה פעמים הנושא של מין ומיניות הוא טאבו ואנחנו מאמינים שיהיה בסדר. ילדים זה משהו מאוד טהור. קשה לנו לחשוב על מיניות כי אנחנו ישר חושבים על מין. אני חושבת שישראלים יחסית פתוחים יותר. איתנו אף אחד לא דיבר על זה, אבל לנו לא היה אינטרנט. אם אנחנו לא נלמד אף אחד לא ילמד וטוב שהחברה הישראלית כאן בניו יורק מאוד פתוחה".

 

יש שאלה שחוזרת על עצמה?

"הורים שואלים האם ילדים יכולים להתקלח ביחד ועד איזה גיל. אני עונה שצריך לעשות מה שמתאים להורים ולוודא ששניהם מסכימים. אני דוגלת באינדיבידואליות. מה שמתאים למשפחה אחת לא מתאים לאחרת, ובמקום של אי נעימות צריך להפסיק. גם כל נושא האוננות. אני תומכת בלדבר עם הילד ויש הורים שלא רוצים לתת לזה מקום, אבל ילדים מתחילים לעשות את זה כבר בגיל שנתיים. אנחנו לא מכירים בזה ומנרמלים את זה עבורם".

 

מיכל מאפשרת להורים ומעודדת אותם לדבר על הכל. "אני מדברת על שלבי ההתפתחות המינית, נותנת כלים להורים שמוקירים את ההזדמנות לדבר על זה. שואבים המון כוח ועזרה גם מהשיח שנוצר. כך אתה לוקח כוח הורי לידיים. אני לא מרצה, זו שיחה. יש מקום לכולם לבוא ולשתף והלמידה מונעת גם מזה".

 

 

מיכל ומתנדבים מתגייסים להפיץ את המסר.  ()
מיכל ומתנדבים מתגייסים להפיץ את המסר.

 

מה חשוב לך שהורים ידעו בעידן האינטרנט?

"אני מדברת על החשיבות של הראשוניות של ההורים מול הילד בנושא מיניות. שהם יהיו התחנה הראשונה שהילד יפגוש. לא אינטרנט או חברים שלהם".

 

בימים אלו מובילה מיכל קמפיין חדש וחשוב. "חשוב לי יותר ויותר לדבר עם הורים וילדים על נזקי הפורנו. יום אחד נסעתי בסאבווי והבנתי שהילד בן ה-14 שיושב מולי צופה בפורנו בטלפון שלו. תהיתי איך אני יכולה לגשת אליו ולהגיד לו שמה שהוא רואה זה לא אמיתי. כך נולד הרעיון שאם הייתה לי חולצה שמסכמת את זה במשפט עוצמתי אחד, אולי זה היה נוגע בו ולרגע גורם לו לחשוב ולא רק לקלוט מידע מהסרט".

 

מיכל החליטה להדפיס חולצות עם המשפט porn is'nt real, women are, וממכירתן לאסוף כסף למען נשים. "החלטתי לגייס כסף עבור ארגוני נשים, ובצעדים קטנים להפיץ את האמירה הפשוטה אבל כל כך קשה להבנה הזו. השפעות הפורנו. הרי הוא לא יעלם ורק הולך ונהיה יותר נגיש. לכן חשוב לדבר על זה. חשוב להפיץ את מה שעומד ולא עומד מאחוריו. זה מעמיד את הפורנו במקום הנכון ולא נותן לו יותר השפעה ממה שצריכה להיות לו".

 

הקמפיין של מיכל עלה בשבועות האחרונים, ואת החולצות ניתן לרכוש דרך האתר שלה, כמו גם הזמנה למפגשים והרצאות, ניתן לעשות דרך האתר שלה: miniyutbareshet.com 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים