שתף קטע נבחר

כשתגדל ותהיה גנרל

הם נולדו בקריית חיים באותה שנה וגדלו במרחק רחובות ספורים זה מזה. "ידיעות אחרונות" הפגיש לשיחה אינטימית את יהודה פוליקר ומשה (בוגי) יעלון. "אם התבטאויות חסרות אחריות מצד מי שאמורים להיות מנהיגים הופכות לגיטימיות, אז למה לא ללכת ולשרוף משפחה?", אומר יעלון בראיון ראשון מאז סולק מתפקיד שר הביטחון. הראיון המלא - מחר ב"7 ימים" של "ידיעות אחרונות"

 

הם נולדו באותה שנה – 1950 – ובאותה שכונה, קריית־חיים המערבית, וגדלו במרחק רחובות ספורים זה מזה. במשך שנים הסתובב משה בוגי יעלון בהרגשה שפוליקר שר עליו את השורות מתוך "כשתגדל": "אם לא תאכל לא תגדל אף פעם/ ילד טוב משאיר צלחת ריקה/ כשתגדל, תגדל ותהיה גנרל..."

 

ערב שבועות הפגשנו את יעלון, שזה עתה עזב את הממשלה בטונים צורמים, עם פוליקר.

יעלון: "אני בתחילת הדרך. כרגע אהיה מוכן להיפגש עם כל מי שמוכן" (צילום: יונתן בלום) (צילום: יונתן בלום)
יעלון: "אני בתחילת הדרך. כרגע אהיה מוכן להיפגש עם כל מי שמוכן"(צילום: יונתן בלום)

 (צילום: יונתן בלום) (צילום: יונתן בלום)
(צילום: יונתן בלום)

פוליקר: "חשוב שהצבא ישמור על המוסר והערכים שלו" (צילום: יונתן בלום) (צילום: יונתן בלום)
פוליקר: "חשוב שהצבא ישמור על המוסר והערכים שלו"(צילום: יונתן בלום)

 (צילום: יונתן בלום) (צילום: יונתן בלום)
(צילום: יונתן בלום)
 

בין זיכרון ילדות נוסטלגי אחד למשנהו, סיפרו השניים איך החיים קשיי־היום בקריית חיים עיצבו את אישיותם, דיברו על ילדות בצל השואה — ועל דאגתם מהמתרחש בישראל של 2016. על פרשת הירי בחברון והחייל אלאור אזריה אומר יעלון: "כל חיי הייתי במצבים של דילמה: מולך מרימים ידיים, אתה יורה או לא יורה? אז ברור תמיד שאתה לא יורה, אם אין סכנת חיים. אחרי חציית התעלה היו מצרים שהרימו ידיים, היה ברור שלא יורים בהם. הם אויבים, אבל כשאין סכנת חיים, לא יורים. זה לא עניין תיאורטי אצלי.

 

"הייתי גאה בזה שהמפקדים לא חיכו לרמטכ"ל או לשר הביטחון ולא לסרט, הם מיד הבינו שיש פה אירוע לא נורמטיבי ותיחקרו אותו, ופעלו נכון. הייתי המום מזה שאחר כך נפתח ויכוח ציבורי ופוליטי. על דבר כזה מתווכחים? כשאין סכנה, לא יורים. זה ערך בסיסי. עליו אנחנו מחנכים".

 

פוליקר: "חשוב שהצבא ישמור על המוסר והערכים שלו, בעיקר בכל מה שקשור לחיי אדם".

 

יעלון: "ברגע שהמנהיגות נותנת לגיטימציה לשנאת האחר ואפילו מטפחת אותה ובונה עליה, יש בעיה. זה מרשם לאסון. חוסר הסבלנות ואי־קבלת האחר אינם רק לגבי הערבים, אלא גם לגבי החרדי, המתנחל, הקיבוצניק, השמאלני, וגם לגבי הקהילה הלהט"בית. יש כאן דה־לגיטימציה פרועה לציבורים שלמים".

 

פוליקר: "בני אדם צריכים להיות בני אדם. צריכים לקבל את האחר. מוכרחים לשנות את מה שקורה פה, שלא יהיה עוד מקרה כמו של שירה בנקי ז"ל, ילדה קטנה ותמימה שהלכה למצעד הגאווה לחזק את החברים שלה ונרצחה. נורא קשה האלימות פה. משהו פה רותח. משהו פה צריך להירגע. צריך להרגיע את המדינה הזאת".

 

לגבי השאלה אם הוא שוקל לעזוב את הליכוד, יעלון השיב: "אני עדיין לא יודע. יש בתוך הליכוד רוב שפוי. אני מאמין שזה רוב, שהוא לא בדיוק מיוצג בסיעה. הרמת יד על שלטון החוק היא לא דרכו של ז'בוטינסקי ולא של מנחם בגין. יכול להיות שאפשר לעשות איחוד כוחות בתוך הליכוד ולהביא למשהו אחר. יכול להיות שלא. אני לא יודע, אני בתחילת הדרך. כרגע אהיה מוכן להיפגש עם כל מי שמוכן, לאו דווקא מהתנועה שלי".

 

פוליקר: "הרגשתי צער על מה שקרה סביבו. חבל שאנשים כמוהו, עם יושרה וערכים, לא בפוליטיקה".

 

יעלון: "יש בזה גם הקלה גדולה. אני מרגיש עכשיו יותר טוב ברמה האישית. היו כמה אירועים, בעיקר בתחום של שלטון החוק והערכים, שמצאתי את עצמי כמעט מבודד בסביבה הקרובה שלי, חוץ מבני בגין, שאיתו הייתה לי שפה משותפת".

 

פוליקר: "גם הלחיצו אותך יותר מדי".

 

יעלון: "בסוף זה הגיע למשבר, שאחריו היה ברור שזהו".

 

יהודה פוליקר יופיע באמפי נהלל ב-12.6 (חג השבועות), בנמל קיסריה ב-24.6, ובהופעת "משמרת לילה" במועדון הבארבי בתל-אביב ב-15.7.

 

הראיון המשותף המלא של יעלון ופוליקר – בגיליון שישי של "7 ימים" ב"ידיעות אחרונות"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן בלום
יעלון ופוליקר
צילום: יונתן בלום
מומלצים