שתף קטע נבחר

שוק השכירות הפרוע

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב יפו, תובע להסדיר את תחום הדיור להשכרה בחוק. הוא קורא לבעלי הבתים שלא להפריז בדרישותיהם מהשוכרים, ומגיש נוסח חוזה שכירות מומלץ, הוגן לכל הצדדים, שהכינה העירייה

"בעלי בתים ומשכירי דירות, הנכם נתבעים למשמעת אזרחית!" כך קרא ראש עירנו הראשון, מאיר דיזנגוף, בשנת 1933 בכרוז רשמי מטעם העירייה לקראת "עונת הדירות בתל אביב". לצד קריאתו לבעלי הדירות "אל תפריזו בדרישותיכם!" דרש דיזנגוף גם מהדיירים "אל נא יסיג איש את גבול רעהו".

 

קריאתו של דיזנגוף אקטואלית בעת הזו, אולי יותר מתמיד. מצוקת הדיור וחוסר היכולת של שכבות רבות באוכלוסייה לרכוש דירה למגורים, הביאה יותר ויותר אנשים לפנות לשוק השכירות. קרוב ל-30% מאזרחי המדינה, שהם יותר מ- 2 מיליון ישראלים, ברובם צעירים, גרים היום בשכירות.

 

עוד בערוץ הדעות:

מי יודע מהי "טובת הילד?"

משפיעני רשת ככוח עולה

לאן נעלם הרמדאן?

הפקרות ופוליטיקה קטנה שלובות זו בזו

איך אומרים בערבית בירוקרטיה?

 

על המציאות הקשה עמה הם נאלצים להתמודד, אין צורך להכביר עוד מילים. כולנו מכירים אותה היטב. הדירות שאינן ראויות למגורים, החוזים הדרקוניים, חוסר הוודאות, שכר הדירה המאמיר ועוד. מדינת ישראל התנערה מהאחריות, שהייתה לה בעבר, לדאוג למלאי דירות הנדרש כדי לספק לצעיריה קורת גג. והמדינה הפקירה את צעיריה גם מן הצד השני, כשבהעדר חקיקה מתאימה הותירה אותם להתמודד, כשוכרים, עם כוחות השוק ו"חזירות" של בעלי בתים.

 

בתל אביב-יפו, מעצם טבעה כעיר מרכזית, מתגוררים בשכירות קרוב למחצית מתושבי העיר, וכ-80% מהצעירים בעיר מתגוררים בשכירות. ככזו סופגת העיר ראשונה את הקשיים שמסב שוק הדירות להשכרה, ובעוצמה מוגברת. מסיבה זו יזמנו והובלנו בשנים האחרונות מהלכים ופעולות שונות על מנת להקל על שוכרי הדירות. במרכז הצעירים העירוני הוקם מוקד סיוע לשוכרים שבו ניתן לקבל ייעוץ וסיוע משפטי, אנו מעניקים מלגות דיור לסטודנטים ועוד.

 

אך ברור לנו כי ללא שינוי חקיקה ברמה הארצית, שיגדיר בצורה ברורה את החובות והזכויות של הצדדים, לא ניתן יהיה לתת מענה אמיתי בתנאי השוק הקשים של היום. לכן יזמנו לפני כשלוש שנים מהלך חקיקה ארצי וגיבשנו הצעה ועקרונות לחוק שכירות הוגנת. ההצעה אמנם מקודמת בכנסת, אך לצערי הקצב איטי מדי והנוסח שמקודם אינו עונה על כלל הצרכים. כך שהחוק, גם אם תהליכי חקיקתו יסתיימו, כבר לא יעזור לאלפי השוכרים שיעברו דירה בחודשי הקיץ הקרובים.

 

כ-16 אלף חוזי שכירות צפויים להיחתם בתל אביב-יפו בחודשי הקיץ הקרובים. מאחוריהם עשרות אלפי שוכרים שבמקרים רבים מדי נאלצים לחתום על חוזים שפוגעים בהם, אם מתוך חוסר ידע ואם מתוך חוסר ברירה. כדי לצמצם את הפגיעה בשוכרים ולהקנות להם ידע וכלים, הוכן ופורסם על ידי העירייה נוסח לחוזה שכירות מומלץ. החוזה נוסח בעבודה מאומצת שכללה עשרות פגישות עם בעלי דירות, שוכרים, עורכי דין ומתווכים, מחקר שוק ואיסוף נתונים מעמיק. המטרה היא אחת – ליצור חוזה שיגן על זכויות השוכר מחד וישאיר את בעל הדירה מוגן. החוזה כתוב בשפה ברורה ונגישה, על מנת שכל הסעיפים יהיו בהירים לשני הצדדים במעמד החתימה. כך, יימנעו אי הבנות רבות שגוררות את הצדדים לעימותים ולעיתים אף להליכים משפטיים יקרים.

 

אני מאלה שמאמין שמרבית בני האדם הם אנשים הגונים. כנגד מחדלי הממשלה במיתון השוק הפרוץ, אפשר גם לפעול אחרת, בסולידריות ובערבות הדדית. זה ערכי, זה נכון וזה אפילו משתלם. לרבים מבעלי הנכסים המשכירים דירות יש בנות ובנים או נכדות ונכדים השוכרים דירה וניצבים בפני אותו שוק אכזרי.

 

כמו בימי דיזנגוף - אני מבקש לחדש את הקריאה לבעלי הדירות: "אל תפריזו...". גם אם תנאי השוק מאפשרים לכם - שקלו שוב את דרישותיכם מהזוג הצעיר או הסטודנט באשר ללגובה דמי השכירות, הביטחונות, התיקונים הנדרשים וכדומה. אינני מצפה מאיש להשכיר דירתו בהפסד, או לסכן את הנכס שרכש בעמל רב או לפגוע בפנסיה שלו. אני רק מצפה שיגלה קצת הבנה לצרכי הזולת, ובהעדר חקיקה - להפעיל "משמעת אזרחית". כצעד ראשון - אמצו את החוזה המומלץ!

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים