שתף קטע נבחר

 

גריל סוף הקיץ

מנצלים את ההזדמנות האחרונה לעשות ברביקיו? קחו רעיונות לדברים שלא חשבתם בכלל לזרוק על הגריל: דג ברוטב, פרוסות טופו, פיצה (!) - ואפילו שזיפים לקינוח

שיפודי דג ברוטב וייטנאמי דביק

מרכיבי הרוטב אולי יישמעו לכם מוזרים, אבל סמכו עליי שמדובר ברוטב היסטרי למדי. הוא מעולה גם לחזה עוף או בקר ואפילו לטופו.

 

המרכיבים:

2 ס"מ שורש ג'ינג'ר טרי (אין צורך לקלף, הקליפה ממש לא מורגשת כאן)

1/4 כוס סוכר חום

1/4 כוס חומץ

2 כפות רוטב דגים (אם אין, מחליפים ברוטב סויה)

1/2 כפית פתיתי צ'ילי חריף

400 גר' סלמון, ללא עור, חתוך לקוביות של 2 ס"מ

 (צילום: מאיה מרום) (צילום: מאיה מרום)
(צילום: מאיה מרום)
 

אופן ההכנה: 

  1. פורסים את הג'ינג'ר לפרוסות דקות. מניחים כמה פרוסות זו על גבי זו ופורסים לרצועות דקות. מסובבים את הרצועות ופורסים שוב כך שייווצרו פיסות קטנטנות של ג'ינג'ר.
  2. מערבבים בקערה את הסוכר החום יחד עם החומץ, רוטב הדגים, הג'ינג'ר הקצוץ והצ'ילי. מוסיפים את קוביות הסלמון ומערבבים היטב. משרים כ־20 דקות בטמפרטורת החדר או למשך כמה שעות במקרר (עדיף אפילו לילה שלם).
  3. משפדים את פיסות הסלמון על שיפודים בצורה מרווחת (שומרים את שאריות המרינדה בצד ומעבירים לסיר קטן). צורבים את שיפודי הסלמון בגריל למשך כ־2 דקות מכל צד (חשוב לשמן היטב את רשת הגריל, אחרת הדג יידבק וייקרע כשתנסו להפוך). אם אין גריל, אפשר בהחלט לטגן במחבת גריל ביתית על אש גבוהה.
  4. אם רוצים זיגוג דביק במיוחד, אפשר לצמצם את שאריות המרינדה בסיר קטן על אש גבוהה למשך דקה־שתיים, עד שהוא סירופי, ולהבריש את השיפודים בשניות האחרונות של הצריבה.

 

פיצה בגריל

בטח לא ידעתם שזה אפשרי בכלל אבל זה כן! המתכון מספיק לשתי פיצות. שאריות בצק עוברות הקפאה נהדר.

 

המרכיבים: 

לבצק:

3 כוסות קמח

1 כף שמרים יבשים

1 כף סוכר

4 כפות שמן (מכל סוג)

1 כפית מלח

ב-1/2 1  כוסות מים (הכמות עשויה להשתנות בהתאם למצב רוחו של הבצק)

 

לציפוי:

1 כוס רוטב עגבניות מוכן

1 כוס גבינת מוצרלה, מגוררת

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים בקערה גדולה את הקמח עם השמרים והסוכר.
  2.  כשהתערובת אחידה יוצרים גומה במרכז ומוזגים את השמן, המלח והמים. מערבבים בכף עץ עד שכל הנוזלים נספגים ונוצר בצק לא דביק מדי. אם צריך, מוסיפים עוד כמה כפות מים עד שכל החומרים היבשים נספגים.
  3. מערבבים בכף עד שאי־אפשר יותר ואז עוברים ללישה (אפשר בתוך הקערה ואפשר על משטח מקומח). לשים במשך 3 דקות או עד שהבצק גמיש וחלק.
  4. מכסים בניילון נצמד ומתפיחים לשעה־שעתיים או עד שהבצק מכפיל את נפחו — תלוי עד כמה חמים ונעים לו. אפשר להתפיח גם במקרר למשך 8 עד 12 שעות.
  5. מחממים את הגריל לחום בינוני (אם האש תהיה חזקה מדי, הפיצה תישרף מבחוץ לפני שתהיה מוכנה מבפנים).
  6. מרדדים את הבצק על משטח מקומח קלות למלבן בעובי 1/2 ס"מ.
  7. מברישים את הבצק משני הצדדים בשמן זית ומניחים על הגריל (לא לפחד!). צולים את הבצק למשך 2 דקות מצד אחד, או עד שהוא מקבל סימני גריל יפים.
  8. הופכים את הבצק ומפזרים את רוטב העגבניות על הצד שכבר קיבל צריבה. זורים את הגבינה וממשיכים לצלות עד שהיא נמסה. מפזרים עוד שמן זית ומגישים מיד (לבדיקת מוכנות אפשר לבצוע בזהירות טיפה בצק מהשוליים בעזרת מלקחיים ולוודא שהוא אפוי).

 

פססט: אין לכם גריל? הטריק הזה עובד גם במחבת, כל עוד התחתית שלה עבה וכבדה יחסית. פשוט משתמשים בכמות נדיבה של שמן זית, ומכסים במכסה אחרי שמפזרים את הרוטב והגבינה. במקרה זה תקבלו 3 או אפילו 4 פיצות מכמות הבצק.

 

פרוסות טופו בזיגוג הדרים

לטופו יש שתי מעלות עיקריות: הוא הופך לפריך ונגיס ממש בקלות (ולכן מושלם לגריל), והוא מקבל כל טעם שזורקים עליו באהבה. אלה סיבות נהדרות לנצל את הנתח הבלתי־מנוצל הזה דווקא לגריל. נסו ותופתעו!

 

המרכיבים:

1/4 כוס תרכיז קפוא להכנת מיץ תפוזים

1/4 כוס מיץ לימון

3 שיני שום, קצוצות

3 כפות שמן

2 כפות קטשופ או רסק עגבניות

1 חבילה (300 גר') טופו

 

להברשה:

2 כפיות שמן

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את התרכיז, מיץ הלימון, השום הקצוץ, השמן והקטשופ בקערה קטנה ושומרים בצד. המרינדה עולה על הטופו רק לקראת סוף הצלייה, אחרת היא תישרף.
  2. פורסים את הטופו לפרוסות בעובי כ־1 ס"מ. מחממים את הגריל ומברישים היטב את הרשת בשמן. מורחים גם את פרוסות הטופו במעט שמן.
  3. צולים את הפרוסות כדקה וחצי מכל צד, או עד שהן מקבלות סימני גריל יפים משני הצדדים (אין חשש מתת־בישול כאן, רק צריך להשיג קראסט פריך מבחוץ).
  4. מברישים בנדיבות מהמרינדה וממשיכים לצלות משני הצדדים עד שהיא מתקרמלת קלות. זורים מלח ופלפל ומגישים מיד.

 

יש גם קינוח!

 

שזיפים מזוגגים בטופי

  1. מכינים רוטב קרמל: מרתיחים בסיר קטן 1/4 כוס סוכר חום יחד עם 1/4 כוס שמנת מתוקה ו־2 כפות חמאה.
  2. ברגע שהתערובת רותחת סופרים 10 שניות ומכבים את האש.
  3. מערבבים פנימה קורט מלח (כן!) ומצננים. הרוטב הזה הולך מעולה על כל דבר מתוק ונשמר במקרר עד שבוע בצנצנת אטומה.
  4. חוצים שזיפים בשלים ומסירים את הגרעינים.
  5. מחממים את הגריל וצולים את השזיפים על אש בינונית כשהצד החתוך פונה מטה, כ־2 דקות, או עד שהם מקבלים סימני גריל יפים ומתקרמלים.
  6. הופכים את השזיפים ומורחים אותם בשכבה נדיבה של הקרמל.
  7. הופכים בחזרה כך שהצד השטוח והמזוגג יקבל מכת חום. צולים עוד כחצי דקה ומסירים מהאש.
  8. מגישים עם קצפת או גלידה, או סתם ככה. אם רוצים ממש־ממש לשדרג — אפשר לפורר ביסקוויטים מלמעלה.

 

הכתבה פורסמה במוסף "זמנים מודרניים" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיה מרום
שיפודי דג ברוטב וייטנאמי דביק
צילום: מאיה מרום
מומלצים