שתף קטע נבחר

אובמה נגד צפון קוריאה: "לעולם לא נקבל אותה כמדינה גרעינית"

הנשיא האמריקני איים להטיל סנקציות נוספות על פיונגיאנג בעקבות הניסוי הגרעיני העוצמתי. "צפון קוריאה היא היחידה שערכה ניסויים מסוג זה בעשור האחרון", אמר. "היא מאיימת על הביטחון האזורי ועל כל העולם". טראמפ: "אם הייתי נשיא - בצפון קוריאה היו יודעים שאנחנו לא משחקים"

 

 

 

 

הנשיא האמריקני, ברק אובמה, גינה היום (ו') בחריפות את הניסוי הגרעיני של צפון קוריאה לפנות הבוקר, ואמר כי מדובר ב"איום חמור" לביטחון האזור ולשלום בינלאומי. הוא הוסיף כי ארצות הברית תפעל עם בנות בריתה כדי להטיל סנקציות נוספות על המשטר בפיונגיאנג והבהיר: "לעולם לא נקבל את צפון קוריאה כמדינה גרעינית".

 

"רק כדי שיהיה ברור – ארה"ב לא מקבלת, ולעולם לא תקבל, את צפון קוריאה כמדינה גרעינית", מסר הנשיא בהודעה רשמית מטעמו, וחידד כי המשטר האסייתי הוא היחיד שערך ניסויים בכלי נשק גרעיניים בעשור האחרון. השיגור האחרון של צפון קוריאה הוא הניסוי החמישי של המדינה והעוצמתי ביותר עד כה, וגרר גם תגובות זועמות מצד בת בריתה הקרובה ביותר – סין.

"הניסוי הגרעיני הוא איום חמור על העולם". אובמה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
"הניסוי הגרעיני הוא איום חמור על העולם". אובמה(צילום: MCT)

הנשיא אובמה הוסיף בהודעתו כי הניסוי הוא "איום חמור לביטחון האזורי ולשלום ויציבות בינלאומיים". הוא אמר כי הניסוי "מגיע לאחר קמפיין חסר תקדים של דיגורי טילים בליסטיים". השיגור בוצע ביום שחתם הנשיא האמריקני ביקור בן תשעה ימים באסיה.

ההכרזה בצפון קוריאה על הניסוי העוצמתי הלילה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ההכרזה בצפון קוריאה על הניסוי העוצמתי הלילה(צילום: רויטרס)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אובמה הוסיף כי שוחח בטלפון עם מנהיגים מ דרום קוריאה ומיפן, שהסכימו כולם לשתף פעולה "ולקחת צעדים נוספים ומשמעותיים, ובהם סנקציות נוספות, כדי להראות לצפון קוריאה שיש השלכות לפעולותיה הבלתי חוקיות והמסוכנות".

 

הערב מתכנסת מועצת הביטחון של האו"ם בדלתיים סגורות על רקע הניסוי הצפון קוריאני, כאשר בין הייתר ידונו חברי המועצה אם יש לנקוט צעדים נגד פיונגיאנג. מזכ"ל האו"ם באן קי גינה את ההתפתחויות בצפון קוריאה, ואמר כי מדובר ב"הפרה גסה" של החלטות מועצת הביטחון. "אני סומך על מועצת הביטחון שתישאר מאוחדת ותפעל בהתאם", אמר לעיתונאים. "עלינו לשבור מיד את ההסלמה ההולכת וגוברת הזו". 

 

חגיגות הצלחת הניסוי בטלוויזיה הצפון-קוריאנית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חגיגות הצלחת הניסוי בטלוויזיה הצפון-קוריאנית(צילום: רויטרס)

גם המועמד הרפובליקני לנשיאות ארה"ב, דונלד טראמפ, גינה היום את פעולותיה של צפון קוריאה, והבהיר כי אם היה נשיא, "דברים היו מתנהלים אחרת". דוברת מטעם הקמפיין של טראמפ מסרה כי אם צפון קוריאה תנסה לעשות ניסוי גרעיני בזמן כהונתו של טראמפ, "הוא לא יעשה את מה שעושים עכשיו".

 

הדוברת, קליאן קונוואי, הוסיפה בראיון לכלי תקשורת בארה"ב כי עמדתו של טראמפ היא "לשים את אמריקה ראשונה בסדר העדיפויות", אבל לא פירטה מה בדיוק היה עושה המועמד הרפובליקני במצב כזה. "אם טראמפ היה נשיא, צפון קוריאה הייתה יודעת שהאמריקנים לא משחקים", אמרה.

נתוני הרעידה בעקבות הניסוי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נתוני הרעידה בעקבות הניסוי(צילום: EPA)

אתר הניסוי הגרעיני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אתר הניסוי הגרעיני(צילום: EPA)

משרד החוץ הסיני גינה אף הוא את המהלך, וקרא להמשך השיחות הבינלאומיות בעניין צפון קוריאה. הם קראו לפיונגיאנג לחדול מכל הצעדים שמדרדרים את המצב. סוכנות הידיעות הסינית הרשמית שינחואה קראה ל"כל הצדדים בקהילה הבינלאומית לגלות איפוק" בעקבות הניסוי הגרעיני, וציינה כי לאיש אין אינטרס בכאוס ובמלחמה או בחצי האי הקוריאני. בסוכנות הסינית ציינו כי הניסוי הגרעיני הצפון קוריאני "אינו צעד נבון" והוסיפו כי ההחלטה של דרום קוריאה להציב מערכות הגנה אמריקניות מפני טילים "ערערה משמעותית את האיזון האסטרטגי האזורי".

 

שר החוץ של צרפת, ז'אן-מארק איירו, אמר בתום שיחה עם עמיתו הדרום קוריאני, כי השניים הסכימו שלניסוי חייבות להיות השלכות כלפי צפון קוריאה, במיוחד במועצת הביטחון של האו"ם.

 

גם בישראל מודאגים, במיוחד בגלל שיתוף הפעולה הגרעיני בין צפון קוריאה לאיראן. מדענים איראנים כבר נכחו בניסויים קודמים בצפון קוריאה. הטכנולוגיה הצפון קוריאנית עשויה לקצר את הדרך לפיתוח או לייצור פצצה באיראן גם בתקופת הסכם הגרעין עם המעצמות. צפון קוריאה רעבה למטבע זר ולאיראן יש כעת יכולות כלכליות משופרות להציע עסקאות לצפון קוריאה.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ממשרד החוץ בירושלים נמסר כי "ישראל מגנה את הניסוי הגרעיני שביצעה צפון קוריאה. פעילות זו עומדת בסתירה לנורמות הבינלאומיות ולהחלטות מועצות הביטחון". עוד אמרו כי הניסוי הגרעיני וניסויי טילי הקרקע-קרקע שקדמו לו "מחייבים המשך פעילות מעשית של הקהילה הבינלאומית" נגד הפצת נשק מצפון קוריאה למדינות במזרח התיכון.

 

צבא דרום קוריאה טוען כי הפיצוץ היה בעוצמה של 10 קילו-טון (השקול ל-10,000 טונות חומר נפץ מסוג TNT) ובמרכז החיזוי בסיאול טוענים כי העוצמה הייתה 12-10 קילו-טון. יש מומחים אחרים במערב הטוענים כי הניסוי היה אף עוצמתי יותר - 20 קילו-טון או יותר. לשם השוואה, הפצצה שנקראה "ילד קטן" שהוטלה על הירושימה ב-1945 הייתה בעוצמה של 15 קילו-טון. הפצצה שנוסתה הבוקר בצפון קוריאה ייצרה כ-80-70 אחוזים מעוצמת הנפץ של הפצצה בהירושימה שהרגה כ-140 אלף מתושבי העיר היפנית. "פצצת הצאר" הרוסית שנוסתה ברוסיה ב-1961 הייתה החזקה ביותר ובניסוי יצרה פיצוץ בעוצמה של 50 מגה-טון השקולים ל-50 מיליון טונות TNT.

 

היום מציינים בצפון קוריאה את "היום הלאומי" שבו חוגגים במדינה 68 שנה להקמת המשטר הדיקטטורי (ב-1948) על ידי האב המייסד ו"הנשיא הנצחי" קים איל סונג, אביו של קים ג'ונג איל וסבו של קים ג'ונג און. לרוב מנצלת צפון קוריאה אירועים מסוג זה כדי להפגין את כוחה הצבאי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הנשיא האמריקני ברק אובמה
צילום: AFP
מומלצים