שתף קטע נבחר

צפון קוריאה ביצעה ניסוי גרעיני: "העוצמתי ביותר בתולדותיה"

פיונגיאנג הכריזה רשמית על ניסוי מוצלח והודיעה שהיא מסוגלת כעת להציב ראשי נפץ גרעיניים על טילים בליסטיים. רעש אדמה עז הורגש לפנות בוקר ליד אתר לניסויים גרעיניים. בדרום קריאה ובמערב מעריכים כי זה הניסוי הגרעיני החזק בתולדות המדינה, החמישי במספר

 

 

  

צפון קוריאה הודיעה שביצעה הלילה (יום ו') ניסוי גרעיני מוצלח ושהיא מסוגלת כעת להציב ראשי נפץ גרעיניים על טילים בליסטיים. בשעה 3:30 לפנות בוקר (שעון ישראל) רעדה האדמה בצפון קוריאה בעקבות הניסוי שנראה כעוצמתי ביותר שביצעה פיונגיאנג בתולדותיה. זה הניסוי הגרעיני החמישי שביצעה עד כה.

 

המגישה רי צ'ון-הי מהטלוויזיה הממלכתית בצפון קוריאה הודיעה בהתרגשות: "המדענים והמהנדסים של המכון לנשק גרעיני ביצעו ניסוי פיצוץ גרעיני באתר ניסויים בצפון המדינה במטרה לבחון את עוצמת ראש נפץ גרעיני חדש שייצרו. הם אישרו שלא הייתה דליפה רדיואקטיבית מאתר הניסוי, ולכן לא היו לו השפעות שליליות אקולוגיות על הסביבה".

 

רעש האדמה הורגש סמוך לאתר ניסויים גרעיניים בצפון קוריאה. כך דיווחה "יונהאפ", סוכנות הידיעות של השכנה דרום קוריאה. הסוכנויות הסייסמולוגיות בארצות הברית, אירופה וסין דיווחו כי הרעידה הייתה בעוצמה של 5.3 דרגות. כאמור, צבא דרום קוריאה וגם מומחים במערב מעריכים כי הניסוי הזה הוא החזק בעוצמתו מכל הניסויים הגרעיניים שביצעה עד כה.  

 

צפון קוריאה הודיעה רשמית על ביצוע הניסוי. בהודעה ששודרה בטלוויזיה הממלכתית נראתה המגישה מודיעה על הניסוי בהתרגשות, בליווי מוזיקה פטריוטית ומילטנטית ותמונות המנהיג קים ג'ונג און.

 

צופים בדאגה בדרום קוריאה (צילום: AP) (צילום: AP)
צופים בדאגה בדרום קוריאה(צילום: AP)

המגישה בצפון קוריאה מודיעה על הניסוי ה"מוצלח" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המגישה בצפון קוריאה מודיעה על הניסוי ה"מוצלח"(צילום: רויטרס)

קים ג'ונג און כפי שהוצג בהודעת הטלוויזיה הממלכתית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קים ג'ונג און כפי שהוצג בהודעת הטלוויזיה הממלכתית(צילום: רויטרס)

בדרום קוריאה מציגים את ההוכחות לרעש האדמה שיצר הניסוי  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בדרום קוריאה מציגים את ההוכחות לרעש האדמה שיצר הניסוי (צילום: EPA)

מוקד הרעש (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מוקד הרעש(צילום: EPA)

 

 

הניסוי הגרעיני הראשון שביצעה צפון קוריאה נעשה ב-2006, תחת הנהגתו של קים ג'ונג איל, אביו של השליט הנוכחי. ניסוי זה הוביל לרעש בעוצמה 5.1, ופיונגיאנג הודיעה כי ערכה ניסוי גרעיני תת-קרקעי מוצלח. ניסויים גרעיניים נוספים נערכו ב-2009, בעוצמה של 4.7, ובשנת 2013בעוצמה של 5.1. כך גם בינואר השנה.

 

נשיאת דרום קוריאה פארק גון-הייה אמרה כי פיונגיאנג ערכה ניסוי גרעיני, תוך הפרה ברורה של החלטות מועצת הביטחון של האו"ם. "הניסוי הגרעיני החמישי של המדינה מעיד על התנהגות פזיזה ומטורפת של המנהיג קים ג'ונג און, שמתעלם לחלוטין מקריאת העולם לנטוש את המרדף אחר נשק גרעיני", אמרה פארק, והוסיפה כי מדובר במעשה של "הרס עצמי ופרובוקציה שיעצים את בידוד המדינה". נשיא ארצות הברית ברק אובמה שוחח בטלפון עם הנשיאה.

 

ג'פרי לואיס, מומחה אמריקני לצפון קוריאה, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי רעידת האדמה שהורגשה בצפון קוריאה מצביעה על ניסוי גרעיני בעוצמה של 20 עד 30 קילוטון. אם תאושר הנחה זו הרי שמדובר בניסוי הגרעיני העוצמתי ביותר שערכה פיונגיאנג. בחודש ינואר טענה צפון קוריאה כי היא ביצעה ניסוי בפצצת מימן, אולם לטענה זו לא היה כל אישור ולמעשה היא ביצעה ניסוי גרעיני רביעי. 

 

סין: "צעד לא נבון"

משרד החוץ הסיני גינה אף הוא את המהלך, וקרא להמשך השיחות הבינלאומיות בעניין צפון קוריאה. הם קראו לפיונגיאנג לחדול מכל הצעדים שמדרדרים את המצב.

 

סוכנות הידיעות הסינית הרשמית שינחואה קראה ל"כל הצדדים בקהילה הבינלאומית לגלות איפוק" בעקבות הניסוי הגרעיני, וציינה כי לאיש אין אינטרס בכאוס ובמלחמה או בחצי האי הקוריאני. בסוכנות הסינית ציינו כי הניסוי הגרעיני הצפון קוריאני "אינו צעד נבון" והוסיפו כי ההחלטה של דרום קוריאה להציב מערכות הגנה אמריקניות מפני טילים "ערערה משמעותית את האיזון האסטרטגי האזורי". 

 

גורם רשמי בממשלת דרום קוריאה אמר כי החשד הוא שמדובר בניסוי גרעיני, מכיוון שרעידת האדמה שהורגשה הייתה "רעש מלאכותי". סיאול קראה לכינוס חירום של מועצת הביטחון של האו"ם. מהמרכז לרעידות אדמה בסין נמסר כי הרעידה נגרמה ככל הנראה מפיצוץ, ודובר הממשלה אמר גם הוא כי קיימת סבירות גבוהה שמדובר בניסוי גרעיני. הוא הוסיף כי שרים רלוונטיים בממשלה הונחו לאסוף מידע בנושא. ראש ממשלת יפן שינזו אבה אמר כי ארצו לא תסבול שום ניסוי גרעיני של צפון קוריאה. לדבריו, יפן תמחה בתוקף בפני פיונגיאנג אם יאושר כי היא אכן ערכה ניסוי מסוג זה.

ההוכחה לרעש האדמה המלאכותי שיצר כנראה הניסוי הגרעיני  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההוכחה לרעש האדמה המלאכותי שיצר כנראה הניסוי הגרעיני (צילום: AFP)

חיילים ואזרחים בדרום קוריאה מתעדכנים באירועים הדרמטיים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חיילים ואזרחים בדרום קוריאה מתעדכנים באירועים הדרמטיים(צילום: EPA)

צילום לוויין של האתר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צילום לוויין של האתר(צילום: EPA)

רעידת האדמה הורגשה בסמוך לאתר הגרעין פונגי-רי, שבו ביצעה בעבר המדינה הקומוניסטית המבודדת כמה ניסויים גרעיניים. בתקופה האחרונה הצביעו צילומי לוויין ומעקבי מודיעין על כך שבאתר הניסויים נרשמת פעילות מוגברת ובסיאול ובמערב העריכו שהרודן הצפון קוריאני, קים ג'ונג און, נערך לניסוי גרעיני חמישי. ניסוי גרעיני צפון קוריאני גם לא אמור להפתיע איש משום שבחודשים האחרונים ביצעה פיונגיאנג שורה של שיגורי טילים בליסטיים ואיימה לתקוף את האויבים שלה, בהם דרום קוריאה וארצות הברית, בנשק גרעיני.

 

דובר מטעם המועצה לביטחון לאומי בארצות הברית, נד פרייס, מסר כי "וושינגטון מודעת לפעילות סיסמית באזור אתר ניסויים גרעיניים של צפון קוריאה. "אנו עוקבים אחר הנעשה וממשיכים להעריך את המצב בתיאום הדוק עם השותפים האזוריים שלנו", מסר.

 

בחודש אפריל הציגה צפון קוריאה הוכחה מצולמת לשיגור טיל בליסטי מצוללת. הטיל עף למרחק של 30 קילומטרים בלבד, לעומת 300 קילומטרים הנדרשים למיצוי יכולת שיגור טילים שכאלו. סוכנות הידיעות הצפון קוריאנית הממלכתית מסרה שהניסוי היה מוצלח ושהשליט קים ג'ונג און עקב אחר נקודת השיגור התת-מימית של הטיל. צפון קוריאה גם פרסמה תיעוד של השיגור המציג את הטיל ממשיך במעופו לאחר שהוא יוצא מהמים. לדברי גורם אמריקני רשמי, הניסוי הזה הוא "צעד מתגרה, אך אינו מהווה איום על ארצות הברית". הוא ציין שהטיל נורה במרחק ניכר מיפן ומדרום קוריאה.

 

 
צפון קוריאה הציגה יכולת שיגור טילים בליסטיים מצוללת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צפון קוריאה הציגה יכולת שיגור טילים בליסטיים מצוללת(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

השליט צופה בשיגור הטיל הבליסטי מהצוללת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
השליט צופה בשיגור הטיל הבליסטי מהצוללת(צילום: רויטרס)

עוד הוכחה לשיגור טיל בליסטי מצוללת בחודש שעבר (צילום: AP) (צילום: AP)
עוד הוכחה לשיגור טיל בליסטי מצוללת בחודש שעבר(צילום: AP)

 

בשנה שעברה ביצעה צפון קוריאה ניסוי דומה של ירי טיל בליסטי מצוללת והצעד הזה סימן התקדמות במערכות הנשק של הדיקטטורה המאיימת על שכנותיה. לאחר אותו ניסוי, נראה היה שניסויי השיגור הנוספים לא עלו יפה וצפון קוריאה נאלצה לשדר סרטונים מזויפים שהציגו ניסוי מוצלח לכאורה. כך לדברי מומחים שבחנו את הסרטונים.

 

היום מציינים בצפון קוריאה את "היום הלאומי" שבו חוגגים במדינה 68 שנה להקמת המשטר הדיקטטורי (ב-1948) על ידי האב המייסד ו"הנשיא הנצחי" קים איל סונג, אביו של קים ג'ונג איל וסבו של קים ג'ונג און. לרוב מנצלת צפון קוריאה אירועים מסוג זה כדי להפגין את כוחה הצבאי.  

 

 

שליט צפון קוריאה, קים ג'ונג און (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שליט צפון קוריאה, קים ג'ונג און(צילום: רויטרס)

  

אף שביצעה כבר כמה ניסויים גרעיניים, מומחים טוענים כי לצפון קוריאה אין עדיין יכולת להרכיב ראש קרב גרעיני, החלק בטיל שמתבסס על נשק קונבנציונלי או גרעיני, אולם כל ניסוי שנערך מקדם אותה ליעד זה. הניסוי הגרעיני הראשון שביצעה צפון קוריאה היה ב-2006, תחת הנהגתו של קים ג'ונג איל, אביו של השליט הנוכחי. ניסוי זה הוביל לרעש בעוצמה 5.1, ופיונגיאנג הודיעה כי היא ערכה ניסוי גרעיני תת-קרקעי מוצלח. ניסויים גרעיניים נוספים נערכו ב-2009, 2013 וכאמור בחודש ינואר השנה.

 

בקהילה הבינלאומית לא רואים בעין יפה את הפרובוקציות הצפון קוריאניות וכבר הטילו על המדינה שורה של סנקציות נוקשות, אולם אלה לא הרתיעו את שליטיה - קים ג'ונג איל ובנו קים ג'ונג און. על פי פרשנים, השליטים הצפון קוריאנים צריכים להוכיח כל פעם מחדש את כוחם ושליטתם על ארצם על רקע המצב הכלכלי הקשה והעובדה שמיליונים מתושביה גוועים ברעב, בשעה שמיליוני דולרים הולכים דווקא לתוכנית הגרעין ולחיזוק הצבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
בדרום קוריאה עוקבים בדאגה
צילום: AP
מומלצים