שתף קטע נבחר

אוטריווין ב-858% יותר: מחירי התרופות המופקעים בישראל

אדוויל ב-230% יותר מאשר בחו"ל, אוטריווין ב-858% יותר. מחירי התרופות ללא מרשם בישראל מופקעים. משרד הבריאות השיק אפליקציה שמציגה מחיר מירבי של תרופות ללא מרשם. כשמשווים לארה"ב מגלים פערים של עד מאות אחוזים

אגף הרוקחות במשרד הבריאות השיק לפני מספר ימים את האפליקציה "תרופה TO GO". מדובר במיזם חדש, והראשון מסוגו בעולם, להנגשת מידע על תרופות ללא מרשם לציבור הרחב. הוא הושק בשיתוף אגף תקצוב ותמחור, האגף לבריאות דיגיטלית ומיזם ישראל דיגיטלית במשרד לשוויון חברתי.

 

במשרד הבריאות טוענים כי "האפליקציה מסייעת למצוא את המידע הנחוץ על תרופות ללא מרשם על בסיס שמן המסחרי, קבלת אינפורמציה על הרכב החומר הפעיל בתרופה, התוויות, גודל וכמות באריזה, מחיר אריזה ויחידה, תמונת אריזת התרופה ועלונים לצרכן". באפליקציה גם ניתן לחפש תרופה שמתאימה למצב הרפואי ולסרוק את הברקוד שעל גבי האריזה. המטרה: לעודד תחרות בין רשתות הפארם.

 

אלא שמבדיקת "ידיעות אחרונות" עולה שכאשר עורכים השוואה בין מחירי התרופות המרביים המופיעים באפליקציה החדשה של משרד הבריאות ומשווים אותם למחירי אותן תרופות ברשת וול־מארט, חנות הקמעונאות הגדולה בעולם שמוכרת גם תרופות, מוצאים הבדלים שיכולים להגיע למאות אחוזים לרעת ישראל.

 

 (צילום: ידיעות אחרונות) (צילום: ידיעות אחרונות)
(צילום: ידיעות אחרונות)

 

לרוב מדובר בתרופות גנריות (תרופות המועתקות בתום תקופת הפטנט), זולות לייצור, שחלקן הגדול מיוצרות בארץ על ידי חברות ישראליות כמו טבע, אוניפארם וד"ר פישר, אך נמכרות בארצות־הברית במחירים זולים בהרבה.

 

למשל: התרופה GASTRO (גסטרו) 20 מיליגרם — תרופה למניעת צרבת של אוניפארם — נמכרת ללא מרשם. מחירה בישראל גבוה ב־441% מאשר בארה"ב (ראו טבלה). לפי האפליקציה של משרד הבריאות, התרופה הזו עולה 32.95 שקל ל־20 כמוסות, ול־50 כמוסות המחיר הוא 82.37 שקל. בוול־מארט האמריקאית התרופה עולה רק 15.20 שקל ל־50 כמוסות.

 

אדוויל, התרופה הפופולרית לשיכוך כאבים, עולה לפי האפליקציה של משרד הבריאות 90 שקל ל־80 יחידות. אותה תרופה, עם אותו חומר פעיל, ברשת וול־מארט עולה 30 שקל ל־100 יחידות. כלומר: בישראל המחיר יקר ב־230%.

 

בספריי לגודש באף נרשם הבדל של כמעט 860% בין המחיר בישראל לזה שבארצות־הברית. מחיר אוטריווין קומפליט 10 מ"ל עולה לפי אפליקציית משרד הבריאות 40.24 שקל, לעומת ספריי עם אותו חומר פעיל בארצות־הברית שעולה 12.61 שקל בלבד.

 

תגובת משרד הבריאות

משרד הבריאות  מסר בתגובה: "המשרד מפקח על מחירי תרופות ללא מרשם (OTC). תרופות ללא מרשם הן תרופות זולות יחסית בהגדרתן, כשהמחיר הממוצע לתרופות אלו עומד על 35 שקל.

 

"בשנת 2001 חלה עלייה במחירים, כאשר הוסר הפיקוח למשך 3 חודשים בלבד. בעקבות עליות המחירים בתקופה זו הוחזר הפיקוח לאלתר ומאז הצטמצם הפער. כ־60% מהתרופות הן בסל וניתן להשיגן במחיר השתתפות עצמית בלבד. בכוונת המשרד לפעול להקמת ועדה שתבחן את מחירי התרופות ללא מרשם. מחירי תרופות המרשם בארה"ב גבוהים משמעותית ביחס לישראל, ואלו מהוות 90% מההוצאה הלאומית לתרופות בארץ.

 

"הפער בין המחירים נוצר, בין היתר, כתוצאה מעלויות היבוא והשוק המקומי הקטן בארץ וגם מהדרישות הרגולטוריות בארה"ב השונות מאלו שבארץ. משרד הבריאות מודע למחירים הגבוהים של חלק מתרופות ה־OTC, ובוחן דרכי טיפול אפשריות להוזלתן".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה התרופות עולות באמת?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים