שתף קטע נבחר

מחקר ענק, מעל מיליון נשים: גלולות מכניסות נשים לדיכאון

חוקרים מדנמרק שבדקו מיליון נשים, מצאו סיכון גבוה בעשרות אחוזים ללקות בדיכאון מהגלולות, המדבקות וההתקן התוך רחמי, אצל נשים בכל הגילאים

ההשפעה של נטילת גלולות למניעת הריון על המצב הנפשי של נשים: גלולות למניעת הריון כמו גם שתלים המשחררים הורמונים ומדבקות, מגבירים את סיכויי האישה לדיכאון, ולשימוש בנוגדי דיכאון - כך מעלה מחקר ענק שנערך בדנמרק.

 

החוקרים התבססו על נתונים משימוש בתרופות מרשם בקרב מעל למיליון נשים. הם מצאו כי הנשים שהחלו להשתמש בטיפולים הורמונליים היו בסיכון גבוה הרבה יותר להתחיל להשתמש בתרופות נוגדות דיכאון, בהשוואה לנשים שלא קיבלו טיפול הורמונלי.

 

עוד על גלולות למניעת הריון:

 

אצל מתבגרות, תחילת הטיפול ההורמונלי נמצא קשור לסיכון גבוה עוד יותר ללקות בדיכאון. בהתאם לסוג הטיפול ההורמונלי להפסקת הריון, נמצא גם קשר ישיר לאבחון דיכאון אצל המשתמשת.

 

"מחקר כה רחב היקף בנושא זה טרם נעשה בעבר", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר אוייבינד לידגארד מאוניברסיטת קופנהגן. זאת לאחר שמחקרים קודמים כבר הראו כי קיים קשר בין גלולות למניעת הריון לבין דיכאון, כך ציינו החוקרים בכתב העת JAMA Psychiatry.

 

שימוש בגלולות גורם לדיכאון. מעל מיליון נשים נבדקו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שימוש בגלולות גורם לדיכאון. מעל מיליון נשים נבדקו(צילום: shutterstock)

  

הסיכון ללקות בדיכאון אצל נשים נוטלות גלולות נמצא כפול בהשוואה לנשים שלא נוטלות גלולות. ההבדל הזה אופייני לא רק לגיל ההתבגרות אלא גם לתקופות גיל אחרות. עם זאת, לא נמצא הבדל משמעותי בין הסיכון לדיכאון בגלולות או בהתקן תוך רחמי או מדבקות.

 

החוקרים, כאמור, השתמשו בנתונים של מרשם הורמוני הסקס הדניים, הכולל את כלל הנשים החיות בדנמרק הכולל נשים בגילאי 15 עד 35 בין השנים 2,000 ל-2,013. החוקרים הוציאו מהמחקר נשים שלקו בדיכאון או בהפרעה פסיכיאטרית אחרת לפני שנת 2,000.

 

המתבגרות נמצאות בסיכון רב יותר

כ-55 אלף נשים השתמשו באמצעי מניעה הורמונליים במהלך תקופת המחקר. בזמן זה, 133,178 נשים טופלו בתרופות נוגדות דיכאון ו-23,077 נשים אובחנו לראשונה כסובלות מדיכאון.

 

בהשוואה לנשים שלא השתמשו באמצעי מניעה הורמונליים, הנשים בקבוצה שנטלו גלולות היו בסיכון גבוה של 23 אחוז לקבל טיפול נוגד דיכאון לראשונה במהלך תקופת המחקר.

 

אלו שטופלו בגלולות נגד הריון שמכילות רק את ההורמון פרוגסטין, היו בסיכון גבוה של 34 אחוז לקבל טיפול נוגד דיכאון ונשים שהשתמשו בטבעת, היו בסיכון גבוה ב-60 אחוז ללקות בדיכאון. אלו שהשתמשו במדבקה למניעת הריון היו בסיכון כפול ללקות בדיכאון.

 

הסיכונים האלו היו גבוהים מעט במתבגרות. בהשוואה לנשים בגילאי 15 עד 19 שלא השתמשו בגלולות, החוקרים מצאו סיכון של 80 אחוז ללקות בדיכאון ולקבל תרופות נגד דיכאון, בנערות שכן קיבלו טיפול בגלולות. הסיכון היה גבוה ב-120 אחוז אצל נשים שהשתמשו בגלולות המכילות רק את ההורמון פרוגסטין.

 

החוקרים הסבירו שמחקרים בעבר לא מצאו הבדלים משמעותיים בשכיחות הדיכאון אצל נשים על גלולות, משום ששינויי מצב הרוח לאחר תחילת הטיפול בגלולות ההורמונליות גורמים להן פעמים רבות להפסיק ליטול את הגלולות.

 

החוקרים הזהירו כי מחקר זה הוא בעל מספר מגבלות: האחד – תרופות נוגדות דיכאון לעתים נרשמות למצבים אחרים מדיכאון, ולאו דווקא לדיכאון עצמו. בנוסף, דיכאון רשום כבר כאחת מתופעות הלוואי של הגלולות, כך שייתכן שנשים בסיכון לדיכאון כלל לא מקבלות את הגלולות, כך ששכיחות התופעה עשויה להיות גבוהה יותר מזו שהוצגה במחקר.

 

לסיכום קבעו החוקרים: "כל הנשים וכל הרופאים צריכים לזכור שלאמצעי המניעה ההורמונליים קיימת תופעת לוואי שכיחה והיא דיכאון".

 

צפו: איזה גלולות כן ניתן לקחת בהריון לפחות?

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השפעה של הגלולות על המצב הנפשי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים