שתף קטע נבחר

לראשונה: תרופה תחליף כימותרפיה אצל חולי סרטן ריאות

מינהל המזון והתרופות האמריקני אישר כי התרופה קיטרודה תשמש לטיפול כקו ראשון בחולי סרטן ריאות, במקום כימותרפיה, לאור התוצאות שהראו הישרדות טובה יותר בהשוואה לכימותרפיה. מומחה ישראלי: "הסיכוי של החולים שיטופלו בתרופה להישרדות גבוה משמעותית"

פריצת דרך נוספת לתרופה קיטרודה: מינהל המזון והתרופות האמריקני אישר אתמול (ב') את שיווקה של התרופה המהפכנית קיטרודה, כקו ראשון לטיפול בסרטן ריאות, במקום כימותרפיה. זו למעשה הפעם הראשונה בה מאושר טיפול ביולוגי כטיפול ראשוני בסרטן, עוד לפני הטיפול הכימותרפי.

 

הקיטרודה אושרה לטיפול בסרטן ריאות מסוג NSCLC ששולח גרורות לגוף. כדי לקבל את התרופה, על המטופלים לעבור בדיקה המראה כי הגידול מייצר רמות גבוהות של חלבון PD-L1, שאותו הקיטרודה מזהה. כרבע מחולי NSCLC סובלים ממחלה המתבטאת בייצור רמות גבוהות של חלבון זה.

 

קראו עוד:

פריצת דרך: התרופה הביולוגית שמעלימה גידולים

התרופה שמכפילה תוחלת חייהם של חולי סרטן הריאה

 

יצרנית הקיטרודה, חברת מרק, עורכת מחקרים על התרופה במספר סוגי סרטן. הממצאים הראו כי 45 אחוזים מחולי סרטן הריאות שטופלו בקיטרודה הראו הצטמקות של הגידול או היעלמותו המוחלטת, בהשוואה ל-28 אחוז בלבד מהחולים שטופלו בכימותרפיה לבדה. 10% מחולי סרטן הריאות עליהם נבדקה הקיטרודה הם ישראלים.

 

התרופה ניתנת כיום בישראל רק לחולי סרטן עור כטיפול קו שני במחלה. כעת הוגשה הקיטרודה לאישור משרד הבריאות בישראל כטיפול קו ראשון בסרטן ריאות, ועל פי ההערכות היא תקבל תיעדוף גבוה בהחלטות ועדת הסל הקרובה.

 

 

  

"פריצת דרך של ממש"

"זו פריצת דרך בהרבה מובנים", אומר פרופ' שמואל אריעד, מנהל המחלקה האונקולוגית בבית החולים סורוקה, "זוהי התרופה הראשונה שמחליפה כימותרפיה באופן גורף, לראשונה מאמצע שנות השמונים.

 

"החולים שמתאימים לקיטרודה, ייהנו מסיכוי גבוה יותר להגיב לטיפול בצורה משמעותית. הסיכוי שלהם שהתגובה תימשך זמן רב ככל האפשר הוא גם כן יותר גבוה וגם הסיכוי שלהם להישרדות גבוה משמעותית.

 

"גם שיעור תופעות הלוואי מהטיפול החדש נמוך מזה של הכימותרפיה. כך שלא רק שהוא מאריך חיים, אלא משפר את איכות החיים של החולים המטופלים וזו נקודה משמעותית".

 

התרופה שחושפת את הגידולים

גידולים סרטניים נוהגים להערים על הגוף ולהסתתר מפני מערכת החיסון, ובכך לא מאפשרים לתאים הלבנים לזהות את הגידול ולחסל אותו. קיטרודה מפסיקה את ה"הסתתרות" של הגידול הסרטני מפני מערכת החיסון, ומאפשרת לגוף לתקוף את הגידול.

 

טיפולים כימותרפיים שהורגים תאים באופן לא סלקטיבי, חולים ובריאים. כתוצאה מכך גורמת הכימותרפיה לתופעות לוואי קשות הכוללות בין היתר בחילות, הקאות, עייפות, חולשה ונשירת שיער.

 

בניגוד לכך, הטיפול בתרופה קיטרודה אינו הורג תאים, אלא פועל במנגנון מתוחכם המפעיל מחדש את מערכת החיסון, לכן הוא כולל תופעות לוואי מועטות וקלות.

 

בתהליך ההסתתרות של הגידול הסרטני הוא מתחבר לנקודת בקרה הנקראת PD1. חיבור זה גורם להשתקה של מערכת החיסון, וכך מצליח הגידול הסרטני להתחמק מהשמדה ולהשתכפל בגוף בפראות, עד להרחבת הגידול ולשליחת גרורות בכל הגוף.

 

המולקולה פמברוליזומאב שבתרופה מצליחה לעכב את החיבור בין הגידול הסרטני לאותה נקודת בקרה, חיבור הגורם ל"כיבוי" מערכת החיסון. כך משתלטים תאי החיסון שבגוף בחזרה על הגידול, ומחסלים אותו.

 

התרופה נחקרת ב-40 סוגי סרטן, ונמצאה יעילה לסרטן עור לו רשומה התרופה בישראל, ריאות, קיבה, שלפוחית שתן, מוח לימפומה ומחלות נוספות.

 

צפו במנגנון הפעולה של הקיטרודה:

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterskock
התרופה שמחליפה את הכימותרפיה
צילום: shutterskock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים