שתף קטע נבחר

תורן ענק לא יוקם - הפלמינגו באילת ניצלו

רשויות התכנון דחו ערר שהגישה חברת רוח אילות, שביקשה היתר להקמת תורן למדידת רוח, לקראת בניית אתר טורבינות רוח לייצור חשמל. פעילי הסביבה מביעים סיפוק: "מנענו הקמת מפגע שיכול היה לפגוע בהרבה ציפורים. מדובר בנקודת המעבר הגדולה ביותר של ציפורים נודדות בישראל"

הפלמינגו והקטות ההודיות בפארק הצפרות באילת נושמים לרווחה. הוועדה המחוזית לתכנון ולבניה דחתה את הערר של חברת רוח אילות, שביקשה היתר להקמת תורן למדידת רוח, לקראת בניית אתר טורבינות רוח בחבל אילות. מדובר בתורן מדידה עצום בגובה 80 מטרים, שמטרתו למדוד רוח עבור הקמת אתר טורבינות לייצור חשמל.

 

חשש: טורבינות רוח יפגעו בפלמינגו באילת

ציפורי אגמון החולה נושמות לרווחה: לא יוקם קו מתח גבוה

 

חברת רוח אילות הגישה בקשה לאישור התוכנית בוועדה המקומית לתכנון ובניה חבל איילות, והוועדה אישרה תחילה את הקמת התורן. בתגובה הגישה החברה להגנת הטבע התנגדות לתוכנית, בטענה כי היא עלולה לפגוע בציפורים הנודדות, והאישור להקמת התורן בוטל.

פלמינגו בפארק הצפרות באילת (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
פלמינגו בפארק הצפרות באילת(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
 

בעקבות זאת, הגיש היזם ערר לוועדת הערר המחוזית לתכנון ולבניה, בטענה שההחלטה ניתנה ללא סמכות וללא נימוקים מספקים, וכעת - כאמור, הערר נדחה.

 

בהחלטת ועדת הערר נכתב: "הקמת מתקנים לניצול אנרגיית הרוח מעלה שיקולים מורכבים הכרוכים בהגנה על הסביבה. מחד גיסא מדובר באנרגיה ירוקה שאת ניצולה יש לעודד לשם הגנה על הסביבה לטווח הרחוק. מנגד, בהקמת מתקנים אלה עלולה להיגרם פגיעה בערכים סביבתיים אחרים. ובעניינו מדובר בהגנה על בעלי הכנף".

פארק הצפרות באילת (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
פארק הצפרות באילת(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

למרות שהוועדה דחתה את הערר, הרי שפרוייקט הטורבינות עדיין יכול לקום. בין היתר יכולה החברה להגיש בקשה לעיון חוזר בוועדה המקומית לאחר השלמת תסקיר בעלי כנף, הנערך בימים אלה. לחילופין היזם יכול להגיש את התכנית לוועדה המחוזית על מנת שזו תבחן את האפשרות להפקדתה ותידרש לסוגיות הסביבתיות.

 

עשרות עד מאות אלפי עופות נודדים בשנה

במסמך שהגישה החברה להגנת הטבע לוועדה המקומית נטען כי התורן תוכנן להיבנות קרוב מאוד לבריכות המלח הצפוניות של אילת, ובסמיכות למאגר מי הקולחין. מדובר באתרים מרכזיים לפעילות ציפורי מים נודדות הכוללות כ-1,000 פלמינגו, אלפי ברווזים וקורמורנים, אנפות, חסידות, שחפים, חופמאים ועופות דורסים.

פארק הצפרות באילת (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
פארק הצפרות באילת(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
 

"שני האתרים מהווים אתרי נחיתה עבור עשרות עד מאות אלפים של עופות נודדים בשנה. מיתרי התורן התופסים נפח גדול מאוד הם בבחינת מכשולים קטלניים בלתי נראים לציפורים אלו", טענו בחברה להגנת הטבע.

 

שי טחנאי, רכז שמירת טבע דרום בחברה להגנת הטבע, סיפר כי אנשי החברה למודי ניסיון בעקבות מקרים מהעבר. "ציפורים רבות, בעיקר פלמינגו וחופמאים, התנגשו ונהרגו בקו מתח לא גבוה במיוחד ליד בריכות המלח הדרומיות באילת", אמר.  

 (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
 

גם הקטות ההודיות הועמדו בסכנה, שכן הן מגיעות בכל ערב באור אחרון לשתייה בבריכות הביוב של אילת ועוזבות בחושך מוחלט. לדברי מנהל מרכז הצפרות אילת, נועם וייס, "כשאר הציפורים, גם הקטות נמצאות בסכנה מוחשית להתנגש בכבלים הבלתי נראים בחושך. זו האוכלוסיה היחידה המוכרת לנו בארץ, פרט לשני פרטים ששותים באגם של פארק תמנע". 

 

דני מולכו מקיבוץ אילות הביע סיפוק מההחלטת ועדת הערר: "אני שמח על התוצאה. אנחנו לא רוצים את הפרוייקט. מנענו הקמת מפגע שיכול היה לפגוע בהרבה ציפורים. אנחנו חיים באילות ורואים את הציפורים יום יום, אוכלים ושותים. הכל קורה בגובה 20-30 מטר, בניגוד לטענת החברה לפיה רוב הציפורים נודדות בגובה של מעל 200 מטר.

 

"מדובר בנקודת המעבר הגדולה ביותר של ציפורים נודדות בישראל. זה צוואר הבקבוק. אחרי שעברת מדבר ומפרץ, ים הציפורים מגיע למקום ירוק, נקודת תדלוק למים ומזון. זה המקום מספר 1 בארץ לראות ציפורים. באים לפה מכל העולם כדי לצפות בהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
פלמינגו בפארק הצפרות
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
מומלצים