שתף קטע נבחר

חשש: טורבינות רוח יפגעו בפלמינגו באילת

הארגונים הירוקים מתנגדים להקמת אתר טורבינות לייצור חשמל בחבל אילות, בטענה כי הוא עלול לפגוע בציפורים הנודדות. הפעילים טוענים כי מדובר באתר צפרות בינלאומי, בו נוחתים עשרות עד מאות אלפי עופות בשנה. היזם בתגובה: הפרויקט יבוצע בסטנדרטים הסביבתיים הגבוהים ביותר

טורבינות הרוח המתוכננות לקום בחבל אילות, מעוררות חשש לפגיעה בציפורים הנודדות באזור.

 

בשלב הראשון צפוי לקום בחבל אילות תורן מדידה עצום בגובה 80 מטרים, לצורך מדידת רוח עבור הקמת אתר טורבינות לייצור חשמל. הבקשה לאישור התוכנית הוגשה בידי חברת רוח אילות לוועדה המקומית לתכנון ובניה חבל איילות. בתגובה הגישה החברה להגנת הטבע התנגדות לתוכנית, בטענה כי היא עלולה לפגוע בציפורים הנודדות.

פלמינגו בפארק הצפרות באילת (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
פלמינגו בפארק הצפרות באילת(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

פארק הצפרות באילת (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
פארק הצפרות באילת(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

נציגי החברה מסבירים כי תסקיר השפעה על הסביבה נערך בימים אלה, ומבקשים לכל הפחות להמתין עד להשלמתו. במסמך שהגישו לוועדה המקומית ציינו כי התורן מתוכנן להיבנות קרוב מאוד לבריכות המלח הצפוניות של אילת, ובסמיכות למאגר מי הקולחין. מדובר באתרים מרכזיים לפעילות ציפורי מים נודדות הכוללות כ-1,000 פלמינגו, אלפי ברווזים וקורמורנים, אנפות, חסידות, שחפים, חופמאים ועופות דורסים.

 

"שני האתרים מהווים אתרי נחיתה עבור עשרות עד מאות אלפים של עופות נודדים בשנה. מיתרי התורן התופסים נפח גדול מאוד הם בבחינת מכשולים קטלניים בלתי נראים לציפורים אלו", טוענים בחברה להגנת הטבע.

 

לדברי שי טחנאי, רכז שמירת טבע דרום בחברה להגנת הטבע, אנשי החברה למודי ניסיון בעקבות מקרים מהעבר. "ציפורים רבות, בעיקר פלמינגו וחופמאים, התנגשו ונהרגו בקו מתח לא גבוה במיוחד ליד בריכות המלח הדרומיות באילת", הוא מספר.

 (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

 (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
 

גם הקטות ההודיות בסכנה, שכן הן מגיעות בכל ערב באור אחרון לשתייה בבריכות הביוב של אילת ועוזבות בחושך מוחלט. לדברי מנהל מרכז הצפרות אילת, נועם וייס, "כשאר הציפורים, גם הקטות נמצאות בסכנה מוחשית להתנגש בכבלים הבלתי נראים בחושך. זו האוכלוסיה היחידה המוכרת לנו בארץ, פרט לשני פרטים ששותים באגם של פארק תמנע".

 

ציר נדידת ציפורים בינלאומי

הוועדה המקומית אישרה את הקמת התורן, אך בעקבות התנגדות החברה להגנת הטבע האישור לתורן בוטל. היזם הגיש ערר לוועדת הערר המחוזית לתכנון ולבניה, בטענה שההחלטה ניתנה ללא סמכות וללא נימוקים מספקים. ועדת הערר אמורה להתכנס שוב בקרוב.

 

בינתיים, ברשות הטבע והגנים הצטרפו להתנגדות. בחוות דעת עדכנית שנשלחה לוועדה המחוזית כתב מתכנן מחוז דרום, עזרי אלון, כי "במרחב סובב הבקשה, שהינו מוקד חשוב לעופות בקנה מידה עולמי, ואתר צפרות בינלאומי בעדיפות שימור עולמית, יש לתת עדיפות ברורה להגנת ושימור בעלי הכנף... זהו ציר נדידת ציפורים בינלאומי מהמרכזיים בעולם של הציפורים, בסתיו ובאביב".  

 (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
 

 (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

מחברת רוח אילות נמסר בתגובה: פרויקט הרוח באיילות, לרבות הקמת התורן הזמני הנדרש לביצוע המדידות, יבוצעו בסטנדרטים הסביבתיים הגבוהים ביותר וללא שום פשרות. נושא הקמת חוות טורבינות רוח באיילות זכה לאישור והמלצת הצוות הבין משרדי לבחינת אתרים בעלי פוטנציאל שכלל, בין היתר, נציגי ממשלה והארגונים הירוקים.

 

"הפרויקט נמצא כעת בשלביו הראשוניים ובימים אלה אנו מבצעים, על פי הנחיות המדינה, תסקירי השפעה על הסביבה וסקר ציפורים שמעולם לא בוצעו באזור זה. רק בסיומם יוחלט אם ואיך להמשיך בביצועו.

 

"ההחלטה לגבי עתידו של הפרויקט צריכה להתקבל רק לאחר שיוצגו כל נתוני הסקר והבדיקות בצורה שקופה - ומן הראוי שרק על בסיס נתונים מקצועיים ומדעיים יתקיים הדיון. משכך, התנגדות בשלב כה מוקדם של התהליך אינה גישה המצופה מכל המעורבים בדבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
פארק הצפרות באילת
דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
מומלצים