אחיו של המחבל נעצר: חשוד שמסר לגטאס את הטלפונים
פרסום ראשון: המשטרה עצרה את האיש שעל פי החשד העביר לח"כ את הטלפונים שאותם מסר גטאס למחבלים. החשוד, אחיו של אחד מאותם אסירים, טען השבוע בשיחה עם ynet: "אחי לא קיבל אף טלפון מגטאס, זו הסתה"
התפתחות בחקירת באסל גטאס והברחת הטלפונים למחבלים: ל-ynet נודע הבוקר (יום ג') כי המשטרה עצרה את אחיו של אחד המחבלים שקיבלו מגטאס את הטלפונים הניידים - בחשד שהוא זה שהעביר לחבר הכנסת את הטלפונים. יחידה ארצית של משטרת ישראל היא שעצרה את האח, בן 51 מהיישוב זמר. הוא יובא היום לדיון בבקשה להאריך את מעצרו בבית משפט השלום בראשון לציון.
האח טען בשיחה עם ynet לפני כמה ימים כי אחיו לא קיבל טלפונים מגטאס: "זה הסתה, לטענות אין שום בסיס. אחי לא מתקשר אלינו כי אסור לו בגלל שהוא אסיר בטחוני. נכון שגטאס ביקר אותו, אבל הוא לא מסר לו שום דבר". לפי התמונות שהציגה המשטרה, גטאס העביר את הטלפונים לאסירים שאותם פגש - וליד דקה ובאסל ביזרי.
אתמול הוארך מעצרו של הח"כ בבית משפט השלום בראשון לציון ביממה אחת, ולפיכך הוא צפוי להשתחרר היום לביתו. המשטרה ביקשה להאריך את מעצרו בארבעה ימים נוספים, אך השופט מנחם מזרחי אמר בהחלטתו: "ניתן לומר שקיימת התפתחות משמעותית בחקירה. זוהי החלטה קשה להאריך מעצר ח"כ. אומר כי אילו היה בפני חשוד אחר הייתי נעתר לימים רבים יותר של מעצר. כשמדובר בח"כ יש להיעתר במשורה".
חברי הכנסת חנין זועבי וג'מאל זחאלקה הגיעו לדיון כדי להפגין תמיכה בחברם לסיעה, העצור מאז יום חמישי. מחוץ לבית משפט השלום הפגינו עשרות פעילי בל"ד שהחזיקו שלטים: "שחררו את גטאס", "תפסיקו את הרדיפה הפוליטית".
עם כניסתו לבית המשפט טען גטאס כי "כשאשתחרר אני אדבר ועוד איך", אבל עוד לפני תום הדיון כבר אמר לתקשורת: "חשבתי הרבה מה להגיד בים הגועש והרועש במיוחד של השבוע האחרון, בגזענות וההתלהמות. בים הזה עדיין יש לי תקווה שבתי המשפט וכבוד השופט הם אי של שפיות ושכל ישר. עם יד על הלב, האם הייתי צריך להישאר ארבעה ימים בכלא מבלי להישאל שאלה אחת?
"אחד הימים האלה הוא חג המולד. האם המשטרה הייתה נוהגת כך עם מישהו אחר? האם מלכתחילה היו פונים להאריך מעצר אם לא הייתי ערבי? היו אנסים וגנבים שנחקרו ולא ניטלה חסינות. מטרידים, אלופים, ניצבים, אני מרגיש איפה ואיפה. אני לא מצפה מהמשטרה להגינות. זה מצרך נדיר, במיוחד כלפי הערבי שהוא אשם עד שיוכיח חפותו".
לאחר מכן הוסיף: "ביליתי בכלא בתחביב של כתיבת שירה. כתבתי להם שיר ואני רוצה לתת להם".
בבית המשפט אירעה תקרית בין סנגוריו של גטאס לבין נציגי המשטרה, שטענו שלא הוחזר להם צו החיפוש שהציגו בדיון. הם ערכו חיפוש במסמכיו של עו"ד נמיר אדלבי. השוטרים התנצלו על התקרית.
"הארכת מעצר - משיקולים פוליטיים"
ח"כ גטאס נשאל בחקירתו אם יסכים לערוך עימות עם האסיר וליד דקה, והשיב: "אני לא מוכן לבצע עימות אם זה יפליל את וליד דקה. לא מתפקידי להפליל אסיר עולם שמבלה 31 שנים בכלא". דקה, שאותו פגש גטאס בכלא, הורשע ב-1984 בחברות בחוליה שרצחה את החייל משה תמם.
סנגוריו של גטאס, עורכי הדין נמיר אדלבי ולאה צמל, טענו בדיון: "כל הארכת מעצר נוספת היא משיקולים פוליטיים. ח"כ גטאס לא צריך לשבת במעצר כבן ערובה עד למעצרו של האיש שהעביר לו את החבילות".
גטאס נעצר ביום חמישי אחרי שהוסרה חסינותו, בחשד שהעביר טלפונים סלולריים לאסירים ביטחוניים. אתמול נערך חיפוש בלשכתו ובביתו. יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין הנחה את קצין הכנסת, ניצב יוסף גריף, לאשר למשטרה להיכנס ללשכתו הפרלמנטרית.
שעה קלה לאחר הפשיטה על לשכתו, הוגשה חוות דעת של היועץ המשפטי של הכנסת ליו"ר אדלשטיין, שלפיה גטאס לא יוכל להצביע בכנסת כל עוד הוא עצור. אדלשטיין אמר כי הוא סומך את ידו על חוות הדעת של היועמ"ש איל ינון: "חבר הכנסת השוהה במעצר, לרבות מעצר בית או חלופות מעצר אחרות המונעות ממנו להגיע למשכן הכנסת, אינו יכול להשתתף בהצבעות בוועדות הכנסת ובמליאה, וזאת אף שבמליאת הכנסת לא ניתן למלא את מקומו".