שתף קטע נבחר

מעצרו של ח"כ גטאס הוארך ביממה: "התפתחות משמעותית בחקירה"

בית המשפט האריך את מעצרו של חבר הכנסת החשוד בהברחת טלפונים ניידים לאסירים ביטחוניים. השופט: "זו החלטה קשה להאריך מעצר של חבר כנסת. אילו היה בפני חשוד אחר הייתי נעתר לימים רבים". גטאס: "האם מלכתחילה היו מבקשים להאריך את מעצרי אם לא הייתי ערבי?"

 

 

בית משפט השלום בראשון לציון האריך אחר הצהריים (יום ב') עד מחר את מעצרו של ח"כ באסל גטאס (הרשימה המשותפת), החשוד בהעברת טלפונים סלולריים למחבלים הכלואים בישראל. זאת אף שהמשטרה ביקשה להאריך את מעצרו בארבעה ימים נוספים. השופט מנחם מזרחי אמר בהחלטתו: "ניתן לומר שקיימת התפתחות משמעותית בחקירה. זוהי החלטה קשה להאריך מעצר ח"כ. אומר כי אילו היה בפני חשוד אחר הייתי נעתר לימים רבים יותר של מעצר. כשמדובר בח"כ יש להיעתר במשורה".

 

חברי הכנסת חנין זועבי וג'מאל זחאלקה הגיעו לדיון כדי להפגין תמיכה בחברם לסיעה, העצור מאז יום חמישי. מחוץ לבית משפט השלום הפגינו עשרות פעילי בל"ד המחזיקים שלטים שבהם נכתב "תשחררו את גטאס", "תפסיקו את הרדיפה הפוליטית".

 

עם כניסתו לבית המשפט טען גטאס כי "כשאשתחרר אני אדבר ועוד איך", אבל עוד לפני תום הדיון כבר אמר לתקשורת: "חשבתי הרבה מה להגיד בים הגועש והרועש במיוחד של השבוע האחרון, בגזענות וההתלהמות. בים הזה עדיין יש לי תקווה שבתי המשפט וכבוד השופט הם אי של שפיות ושכל ישר. עם יד על הלב, האם הייתי צריך להישאר ארבעה ימים בכלא מבלי להישאל שאלה אחת?

 

"אחד הימים האלה הוא חג המולד. האם המשטרה הייתה נוהגת כך עם מישהו אחר? האם מלכתחילה היו פונים להאריך מעצר אם לא הייתי ערבי? היו אנסים וגנבים שנחקרו ולא ניטלה חסינות. מטרידים, אלופים, ניצבים, אני מרגיש איפה ואיפה. אני לא מצפה מהמשטרה להגינות. זה מצרך נדיר, במיוחד כלפי הערבי שהוא אשם עד שיוכיח חפותו".

 

לאחר מכן הוסיף: "ביליתי בכלא בתחביב של כתיבת שירה. כתבתי להם שיר ואני רוצה לתת להם".

גטאס בבית משפט השלום בראשון לציון, היום ()
גטאס בבית משפט השלום בראשון לציון, היום
 

בבית המשפט ארעה תקרית בין סניגוריו של גטאס לבין נציגי המשטרה, שטענו שלא הוחזר להם צו החיפוש שהציגו בדיון. הם ערכו חיפוש במסמכיו של עו"ד נמיר אדלבי. השוטרים התנצלו על התקרית.

 

עוד קודם לכן התייחס נציג המשטרה, פקד עודד אררה, לבקשה להאריך את מעצרו של גטאס ב-4 ימים ואמר: "נוכח התפתחות החקירה מדובר בבקשה מדודה. החקירה נשאה פירות רבים מאז הארכת המעצר הקודמת. כיום יש פעולות חקירה חדשות". במשטרה טוענים כי הם יודעים את זהותו של האיש שהעביר לח"כ גטאס את הטלפונים הסלולריים.

 

ח"כ גטאס נשאל בחקירתו אם יסכים לערוך עימות עם האסיר וליד דקה, והשיב: "אני לא מוכן לבצע עימות אם זה יפליל את וליד דקה. לא מתפקידי להפליל אסיר עולם שמבלה 31 שנים בכלא". דקה, שאותו פגש גטאס בכלא, הורשע ב-1984 בחברות בחוליה שרצחה את החייל משה תמם. 

גטאס בדרכו לדיון. הבהיר כי הוא אינו חושש לדבר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
גטאס בדרכו לדיון. הבהיר כי הוא אינו חושש לדבר(צילום: מוטי קמחי)
 

סנגוריו של גטאס, עורכי הדין נמיר אדלבי ולאה צמל, טענו בדיון: "כל הארכת מעצר נוספת היא משיקולים פוליטיים. ח"כ גטאס לא צריך לשבת במעצר כבן ערובה עד למעצרו של האיש שהעביר לו את החבילות".

 

גטאס נעצר ביום חמישי אחרי שהוסרה חסינותו, בחשד שהעביר טלפונים סלולריים לאסירים ביטחוניים. אתמול נערך חיפוש בלשכתו ובביתו. יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין הנחה את קצין הכנסת, ניצב יוסף גריף, לאשר למשטרה להיכנס ללשכתו הפרלמנטרית.  

ח"כ זועבי בהפגנה למען גטאס (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ח"כ זועבי בהפגנה למען גטאס(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

שעה קלה לאחר הפשיטה על לשכתו, הוגשה חוות דעת של היועץ המשפטי של הכנסת ליו"ר אדלשטיין, שלפיה גטאס לא יוכל להצביע בכנסת כל עוד הוא עצור. אדלשטיין אמר כי הוא סומך את ידו על חוות הדעת של היועמ"ש איל ינון: "חבר הכנסת השוהה במעצר, לרבות מעצר בית או חלופות מעצר אחרות המונעות ממנו להגיע למשכן הכנסת, אינו יכול להשתתף בהצבעות בוועדות הכנסת ובמליאה, וזאת אף שבמליאת הכנסת לא ניתן למלא את מקומו".

 

גטאס תועד מבריח טלפונים נידים לאסירים ביטחוניים בכלא קציעות. בחקירתו לא ניסה להכחיש את הטענה, אלא הסביר כי ביצע מעשה הומניטרי. במשטרה חושדים שזה לא המקרה הראשון שגטאס ניצל את חסינותו כדי להעביר טלפונים לאסירים. 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
 

תיעוד העבירה נעשה לאחר שכבר לפני כמה שבועות התקבל מידע מודיעיני מתוך שירות בתי הסוהר ולפיו גטאס לא מגיע לביקורים תמימים בכלא. המידע הועבר גם ללהב 433 וטופל באופן אישי על ידי ראש אגף החקירות במשטרה ניצב מני יצחקי. במודיעין שב"ס המשיכו להזרים מידע והתכוננו לפעם הבאה שגטאס יגיע. במשטרה הכינו תוכנית חקירה סמויה, וחיכו שח"כ גטאס יופיע לביקור בכלא.  

 

הביקור שנקבע היה מפוקח היטב, הן על ידי השב"ס והן על ידי המשטרה. שני הגופים תיאמו היטב את המהלך, וברגע שנודע כי גטאס מתכונן להגיע לכלא, הכווינו בשב"ס את הביקור לחדר הוכן מבעוד מועד ואובזר כולו במצלמות ובמיקרופונים.

 

במקביל, צוות של בלשים מהיחידה הארצית היה בעקבותיו ש גטאס שנכנס לכלא, וחיכה לו ממש ביציאה. בכל אותה העת המתינו בדריכות בלהב 433 להתפתחויות. כשגטאס יצא מיהרו הבלשים לגשת אליו וביקשו ממנו להתלוות אליהם. במשטרה חשבו שגטאס יסכים, ואז נערכו לחקירה מהירה שלו אלא שהח"כ בחר להשתמש בחסינותו. לבסוף התייצב גטאס לחקירה כשתומכים אחדים מלווים אותו. לאחר שהוסרה חסינותו, הוא נעצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים