שתף קטע נבחר

 

הכירו: תחנת הכוח הסולארית של צה"ל

בקרוב ייחנך הפרויקט הגדול ביותר בצבא בתחום האנרגיה המתחדשת - תחנת כוח סולארית בבסיס רמון בדרום הארץ, שתפיק מחצית מצריכת החשמל בתחומי הבסיס. דווקא בעיר הבה"דים בנגב לא יהיו פאנלים סולאריים, אולם בצה"ל מבטיחים: "נשקיע עשרות מיליוני שקלים בתחום"

שימוש באנרגיה סולארית להפקת חשמל עדיין נדיר יחסית בישראל (כ-2% מסך ייצור החשמל), כל שכן במערכת הצבאית. כיום קיימים בכמה בסיסי צה"ל פאנלים סולאריים אשר מביאים להכנסה של כמיליון וחצי שקל בשנה, אולם מהפכת האנרגיה הירוקה בצה"ל מעלה הילוך. בקרוב יחנכו את הפרוייקט הגדול ביותר בצבא בתחום הסולארי: תחנת הכוח הסולארית בבסיס חיל האוויר רמון, שעתידה להפיק כמחצית מצריכת החשמל של הבסיס.

 

לידיעות נוספות בנושא האנרגיה הסולארית

תוכנית ההתנתקות" מחברת החשמל בדרום

הרווחים יוגבלו: מחיר אחיד לקרקע סולארית

 

 

"בהמון בסיסים יש לנו תאים פוטו וולטאיים בהספקים קטנים", מספר רב סרן אופיר סמסנוב ממחלקת הנדסת תשתיות ובינוי, וראש מדור כחול בונה ירוק. "זה פיתרון שהוא מאוד נכון. אך הבנו שהרבה מהבסיסים שלנו, והמדינה שלנו בכלל, הם במקום בו השמש לטובתנו. הבנו שאנחנו רוצים ללכת יותר גדול להקים תחנת כוח עם שדה ענק".

 

תחנת הכח הסולארית בבסיס רמון מייצרת 5 מגה וואט. גודל התחנה היא 50 דונם, מתוכם 30 דונם שטח פעיל של 16 אלף לוחות. "מדובר באחוז ניכר מאוד מהצריכה של הבסיס, גם בשגרה וגם בחירום, בלחימה", אומר סמסנוב. 

תחנת הכוח הסולארית ברמון (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
תחנת הכוח הסולארית ברמון(צילום: דובר צה"ל)

הקמת תחנת הכח הסולארית נעשתה באמצעות הסיוע התקציבי מארה"ב, דרך החברה לשירותים פדרליים קונטי. קבלן המשנה של הפרוייקט היא חברת ענבר אנרגיה סולארי. במסגרת המכרז שהוציא חיל האוויר, התחייבה חברת ענבר לשנתיים ראשונות של אחזקה ללוחות הסולאריים.

 

20 מערכות מהצפון ועד אילת 

יש לציין כי המהלך של הקמת תחנת הכח בבסיס רמון היא חלק מתהליך שעובר הצבא, על מנת ליצור גיוון בתמהיל האנרגטי שלו. כך לדוגמא, ב-2011 זכתה חברת אנלייט של יורוקום במכרז של משרד הביטחון להקמת מערכות פוטו-וולטאיות על גגות בסיסי צה"ל. במהלך 2011-2012 הוקמו כמעט 20 מערכות כאלה מהצפון עד אילת (רמת דוד, בצת, בה"ד 1, אילת ועוד). המערכות מניבות חשמל ירוק באופן שוטף לכמעט 20 בסיסים.

 

ראש חטיבת הגנת סביבה ותשתיות באגף המבצעים במשרד הביטחון, איתן ארם, מסביר כי הם פועלים בשיטת ה-BOT (בנה-הפעל-העבר, או באנגלית Build-Operate-Transfer). במסגרת שיטה זו חברת אנלייט מתחזקת את פעילות התשתיות במשך כ-15 שנה, והם מתחלקים בהכנסות.

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)
  

כך צה"ל נהנה גם מצריכת חשמל ללא עלות נוספת וגם זוכה בחלק מהתקבולים המגיעים מחברת החשמל עבור ייצור החשמל. כמו כן, כיום 95% מהחשמל שמערכת הביטחון רוכשת מיוצר בגז. הדבר חוסך לצבא משנת 2014 עשרות מיליוני שקלים.

 

"האנרגיה הסולארית היא הכיוון המרכזי ששאנחנו הולכים בו לשנים הבאות. יש כוונה להשקיע עשרות מיליוני שקלים בתחום הזה", מסביר ארם. בצבא פועלים על מנת שברוב הבסיסים שיעברו לנגב תהיה אנרגיה סולארית. עם זאת, דווקא באחד ממיזמי הדגל של המערכת הביטחונית בשנים האחרונות - עיר הבה"דים - לא תראו פאנלים סולאריים על הגגות או בכל מקום אחר. ארם מסביר כי למרבה הצער כשכתבו את המכרז להקמת עיר הבה"דים לא חייבו את היזם לבצע זאת.

 

"בקריית המודיעין ובקרית התקשוב - שם זה וודאי יהיה", אומר ארם, "גם בבסיסים שעוברים שדרוגים דוגמת ג'וליס, משמר הנגב ועוד". בקרית התקשוב הצבא דורש מהזכיין שיקים פאנלים פולו-וולטאים, ודיונים מתקיימים בנוגע לקריית המודיעין, אולם "זה עוד לא נסגר", מציין ארם.

 

לדבריו, "מעבר להיבטים הכלכליים של החיסכון, יש היבטים של ביטחון אנרגטי. אם בזמן מלחמה רשת החשמל תיפול, וגם לא יהיה גז - כמובן שיהיה גם גיבוי של גנרטורים ומערכות הפועלות על סולר - אבל תהיה גם אנרגיה סולארית. זה נדבך נוסף".

 

ואיך זה מסתדר עם תדמיתו של צה"ל כאחד הגופים המזהמים ביותר בארץ? "לא עושים את השינוי בשביל התדמית הציבורית, אבל זה משתלב", אומר ארם, "אנחנו משקיעים הרבה בנושאים של הגנת הסביבה. המעבר לאנרגיה ירוקה ופחות מזהמת הוא חלק ממהלך יותר גדול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
הפרויקט הסולארי ברמון
צילום: דובר צה"ל
מומלצים