שתף קטע נבחר

הרווחים יוגבלו: מחיר אחיד לקרקע סולארית

הקץ לדמי החכירה המופרזים? מועצת מקרקעי ישראל קבעה כי הקצאת קרקע לאנרגיה סולארית תיעשה בטווח מחירים שבין 15,000 שקל ל-25,000 לדונם. בעתירה שפורסמה לאחרונה ב-ynet נטען כי מכרז תמנע הכניס מיליונים לרשות מקרקעי ישראל, לאחר שהקרקע שווקה בכ-187 אלף שקל לדונם

קרקעות המיועדות לאנרגיה סולארית לא ישווקו עוד במחיר מנופח? מועצת מקרקעי ישראל, בראשותו של שר האוצר משה כחלון, אישרה קביעה של מחיר אחיד להקצאת קרקע המיועדת למתקנים לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות, בכפוף לסוג המיזם. במקביל נקבע, כי היזמים המתחרים על הקרקע יידרשו גם להציע רמות תחרויות של תעריף החשמל.

 

עתירה: המדינה ניפחה את מחיר הקרקע פי 8 - על חשבון הציבור

חברת החשמל מנסה להיכנס לאנרגיה המתחדשת? בענף חוששים

החסמים שבולמים אנרגיה מתחדשת בישראל

פאנל סולארי ביתי יקבל פטור מהיטל השבחה

 

החלטת מועצת מקרקעי ישראל התקבלה בהמשך להחלטת ממשלה בעניין, במטרה להביא לעידוד פרויקטים לאנרגיה מתחדשת, ולהביא לירידת תעריפי החשמל.

 

ההחלטה עשויה למנוע מצבים בהם המדינה גורפת רווח מיזמים בעבור הקצאת קרקע לאנרגיה מתחדשת, ובתורם היזמים מגלגלים את העלות על הצרכן באמצעות מחירי חשמל גבוהים. כך לדוגמא, בעתירה שהוגשה לאחרונה ופורסמה ב-ynet, נטען כי מכרז תמנע של רשות החשמל הכניס מיליונים לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י), לאחר שקבע כי מי שיציע למדינה הכי הרבה כסף על הקרקע יזכה במכרז.

 (צילום: אבשלום שושני) (צילום: אבשלום שושני)
(צילום: אבשלום שושני)
 

במכרז שווקה קרקע בשטח של מעל אלף דונם לייצור אנרגיה סולארית, אלא שכאמור התחרות לא היתה על מי יציע לספק את תעריף הייצור הנמוך ביותר, אלא על מי שישלם את המחיר הגבוה ביותר עבור הקרקע. תעריף החשמל, לעומת זאת, נותר קבוע וצמוד למדד. בעתירה נטען, כי מדובר ב"עסקה סיבובית, אותה רקמה ותפרה המדינה באמצעות רשות מקרקעי ישראל ורשות החשמל, בה גובה המדינה דמי חכירה מופרזים עבור מקרקעי ציבור, כאשר מי שמממן את ניפוח המחירים - הוא הציבור".

 

ייצור חשמל עצמי על גבי מאגרי מים 

לפי ההחלטה החדשה של מועצת מקרקעי ישראל, התשלום עבור הקרקע יחשב כתשלום דמי חכירה מהוונים לכל תקופת החכירה, ובלבד שתעריף החשמל לא יעלה על התעריף המרבי שיקבע על ידי רשות החשמל בתאום עם רשות המקרקעין.

 

המועצה הסמיכה את רשות מקרקעי ישראל לקבוע מחיר אחיד לקרקע. המחיר האחיד לקרקע בפרויקט פוטו וולטאי ינוע בין 15,000 שקל ל-25,000 שקל לדונם. המחיר יקבע בטרם פרסום ההליך התחרותי. לשם השוואה, במכרז תמנע נקבע כי הזוכה, חברת EDF, תשלם מחיר של כ-187 אלף שקל לדונם.

 

כמו כן קבעה המועצה, כי רשות מקרקעי ישראל תחתום על היתר להקמת מתקן סולארי בשיטת "מונה נטו" על גבי מאגרי מים. שיטת מונה נטו מאפשרת לצרכן החשמל לייצר ולצרוך בעצמו את החשמל הסולארי אותו הוא מייצר. במסגרת מתן ההיתר לא ייגבה תשלום, בדומה למדיניות הרשות במתקנים המוצבים על גבי גגות קיימים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים