שתף קטע נבחר

לראשונה בארץ: ניתוח בכלים חד פעמיים למניעת זיהומים

בפעם הראשונה בישראל, ניתוח להחלפת מפרק ברך בוצע באמצעות כלי ניתוח חד פעמיים שהודפסו במדפסת תלת ממד. היתרון המשמעותי: הימנעות מזיהומים. המנתח: "לא רחוק היום בו לכל רופא תהיה במשרד מדפסת תלת ממד בעזרתה הוא ייצר איברים וכלים"

ביום שישי בשבוע שעבר בוצע, לראשונה בישראל, ניתוח בכלים חד פעמיים שהודפסו במיוחד באמצעות מדפסת תלת ממד. הניתוח, להחלפת מפרק ברך, בוצע בידי ד"ר ואדים בנקוביץ, מייסד קבוצת יונתן, אסותא רמת החייל, ומנהל היחידה להשתלת מפרקים בבית החולים סורוקה. 

 

על אף ההתקדמות המשמעותית שחלה בתחום ניתוחי החלפת המפרקים בעשור האחרון, אחת הבעיות איתן עדיין נאלצים רופאים אורטופדים להתמודד היא הזיהומים שמתפשטים במפרק שהוחלף.

 

הסימנים העיקריים להתרחשות זיהום לאחר ניתוח מהסוג הזה מתבטאים בהופעת כאבים, אודם מקומי וחום גבוה. כדי להתמודד עם הבעיה הזו, הוחלט לבצע לראשונה ניתוח ייחודי מסוגו בישראל – ניתוח באמצעות כלים חד פעמיים.

 

למרות ההתקדמות המשמעותית, הרופאים עדיין נאלצים להתמודד עם זיהומים. ד"ר בנקוביץ בזמן הניתוח (צילום: קבוצת יונתן ) (צילום: קבוצת יונתן )
למרות ההתקדמות המשמעותית, הרופאים עדיין נאלצים להתמודד עם זיהומים. ד"ר בנקוביץ בזמן הניתוח(צילום: קבוצת יונתן )

 

"כתוצאה מזיהומים אצל חלק מהמטופלים אחרי הניתוח, הם נדרשים ליטול אנטיביוטיקה, להתאשפז לתקופה ארוכה בבית חולים, ובמקרים חמורים – אף לעבור ניתוח נוסף", מסביר ד"ר בנקוביץ', שביצע את הניתוח בשבוע שעבר. "הסבל הרב שעשוי להיגרם לחולים, לצד מורכבות הטיפול במקרים חריגים שכאלו, הוביל בעשור האחרון את האורטופדים לנקיטת כל האמצעים המחמירים האפשריים על מנת לשמור על סביבת עבודה סטרילית מקסימלית. בין היתר, הוחלט על שימוש בכלים חד פעמיים".

 

קראו גם:

דו"ח חושף: אלו הם בתי החולים הכי מזוהמים

נתון מצמרר: 5,000 מתים כל שנה מזיהומים בבתי החולים

דירוג בתי החולים: שיבא ובילינסון בראש, לניאדו בתחתית

 

לדברי ד"ר בנקוביץ, בעוד כמה שנים כל הניתוחים, בכל תחומי הרפואה, יעברו לשימוש בכלים חד פעמיים. "עד לפני כמה שנים, כשאני סיימתי את לימודי הרפואה, היו משתמשים באותה מחט או מזרק כמה וכמה פעמים ומעבירים מחולה לחולה אחרי שהכלים היו עוברים סטריליזציה", הוא מסביר. "היום מי יעלה דבר כזה על דעתו?!"

 

הכלים החד פעמיים (בחלק הקדמי של התמונה) לצד הכלים שהשתמשו בהם עד עכשיו. לא בטוח שזה פתרון זול יותר, אבל ודאי שהוא בטוח יותר (צילום: קבוצת יונתן ) (צילום: קבוצת יונתן )
הכלים החד פעמיים (בחלק הקדמי של התמונה) לצד הכלים שהשתמשו בהם עד עכשיו. לא בטוח שזה פתרון זול יותר, אבל ודאי שהוא בטוח יותר(צילום: קבוצת יונתן )

 

הניתוחים בכלים חד פעמיים נחשבים לבטוחים יותר: "באמצעות השימוש בכלי פעם אחת בלבד אנחנו מקטינים את הסיכוי שהחולה יחטוף זיהום מחולה אחר. הכלים שאנחנו משתמשים בהם מודפסים באמצעות מדפסת תלת ממד, כמו שהרבה מאוד מהמפרקים שאנחנו משתילים מודפסים במדפסת כזו. אני חושב שלא רחוק היום בו לכל רופא תהיה במשרד מדפסת תלת ממד והוא ייצר בעזרתה איברים או כלים".

 

"כשנסתכל לאחור, לא נבין איך השתמשנו בכלים רב פעמיים"

על פי הערכות, בישראל מתים בכל שנה בין 4,000 ל-6,000 בני אדם מזיהומים בבתי החולים. במשרד הבריאות פתחו בשנים האחרונות בקמפיין המעודד רופאים להקפיד על היגיינה ושטיפת ידיים, ונתוני הזיהומים בבתי החולים בישראל פורסמו לראשונה.

 

האם הפתרון של הדפסת כלים חד פעמיים זול יותר? לא בטוח. מצד אחד, הטכנולוגיה הזו ידידותית לסביבה ועשויה לחסוך כ-435 ליטר מים – הכמות הנדרשת לעיקור סט כלים רב פעמי הנדרש בכל ניתוח. מצד שני, כשאדם נדבק בזיהום והאשפוז שלו מתארך, או לחילופין הוא נדרש לעבור ניתוח נוסף, העלות הכוללות למערכת הבריאות גבוהה יותר משימוש בכלים חד פעמיים.

 

"אני בטוח שבעוד כמה שנים ניתן יהיה להשתמש בכלים חד פעמיים גם בניתוחים מורכבים יותר", מסכם ד"ר בנקוביץ. "אין לי ספק שכשנסתכל לאחור לא נבין איך לא השתמשנו בכלים רב פעמיים בניתוחים. השאיפה היא שציוד שנגע בחולה אחד לא ייגע בחולה אחר אף פעם".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קבוצת יונתן
הציוד החד פעמי. סבל רב נחסך לחולים
צילום: קבוצת יונתן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים