שתף קטע נבחר

צה"ל על סערת הרב והלוחמות: "אמירות לא-ראויות"

נאום ה"לא חמות" של הרב לוינשטיין הציף מחדש את הקרע. דובר צה"ל: "השאירו את צה"ל מחוץ למחלוקת". לוחמות בחיל האוויר ישולבו בתפקידים בכירים. סרן נעה, נווטת F-15: "הצבא צמא ללוחמות וללוחמים בעלי מוסר גבוה"


סרן נעה (צילום: דובר צה''ל) (צילום: דובר צה''ל)
סרן נעה(צילום: דובר צה''ל)

בצה"ל לא מתרגשים מדברי הרב יגאל לוינשטיין. רק לפני שבועיים הביעו שם תמיכה פומבית בחיילים הלהט"בים, וכעת, חרף דבריו של ראש המכינה הקדם צבאית "בני דוד" בעלי נגד שילוב נשים לוחמות, מתכוונים להמשיך ביתר שאת הן בשילוב נשים והן בגיוס חרדים - בין השאר לתפקידי אבטחת בסיסים רגישים ולתפקידים טכניים בטייסות.

 

דובר צה"ל תת-אלוף מוטי אלמוז כתב אמש בדף הפייסבוק שלו כי "על אמירות לא ראויות, לא ראוי להגיב. בשעות האחרונות מתפרסמות קריאות להפסיק את שילוב הנשים בצה"ל. אחיי לנשק - אתם טועים, צה"ל של כולם, נשים וגברים: בני הציונות הדתית היקרים המצויים יחד עם אחיהם החילונים בכל שורות הצבא ולוחמות דתיות וחילוניות העומדות על משמר ארצנו, חרדים, בני הדתות השונות - החברה הישראלית כולה. כל מטרתנו היא אחת - הגנה על מדינת ישראל, הבטחת שלום תושביה וניצחון במלחמה. בכל פעולותינו מטרה אחת - ללכד את שורות הצבא וליצור צבא מאוחד, חזק, ונחוש כדי לעמוד במשימות ואנחנו עושים זאת באחריות וברגישות תוך הקשבה לכלל חלקיה של החברה הישראלית. השאירו את צה"ל מחוץ למחלוקת".

 

כפי שפורסם ב-ynet, מפקד חיל האוויר הבא האלוף עמיקם נורקין היה זה שבלם נוסח נוקשה של פקודת השירות המשותף החדשה, תוך מחלוקת עם הרבנות הצבאית.

 

ההשתלחות של הרב לוינשטיין בלוחמות גילתה טפח קטן מהמשבר ביחסים שבין צה"ל לזרמים דתיים וחרדים לאומיים, שלא התאחה גם לאחר החלטתו של הרמטכ"ל רא"ל גדי איזנקוט להשאיר על כנו את מינויו של הרב הצבאי הראשי, תא"ל אייל קרים, חרף התבטאויות עבר שלו נגד נשים והומואים.

 

 

הגיבוי של איזנקוט לקרים, המגעים בין בכירים בצבא לבין רבנים, וגם מינויו של חובש כיפה, תא"ל צביקה פייראיזן, לתפקיד קצין חינוך ראשי במקומו של תא"ל אבנר פז צוק (שהיה בחזית הסכסוך ארוך השנים עם הרבנות הצבאית), לא איחו את הקרעים בין צה"ל לבין חלקים במגזר הדתי, שנחשב למנפק מרכזי ואיכותי למערכי הלחימה והפיקוד בצבא.

 

בגלל קיצור השירות

הפרדוקס בעימות שנוצר נוגע בראש ובראשונה בהחלטה שהובילו בכירים בציונות הדתית לפני כשלוש שנים, בניגוד לעמדת צה"ל: הכנסת אישרה את קיצור השירות לבנים משלוש שנים לשנתיים ושמונה חודשים, אך הוועדה לשוויון בנטל בראשות איילת שקד קבעה כי שירות הנשים לא יוארך וכך גם שירות בני ישיבות ההסדר, בניגוד לדרישת צה"ל. באופוזיציה טענו אז כי מדובר בדיל פוליטי ואמש (יום ד') אמרו בלשכת שקד כי אי הארכת שירות הנשים היה אימוץ של עמדת האוצר, ללא קשר לדתיים.

 

בצה"ל דרשו אז להאריך את שירות החיילות בארבע חודשים כדי שהדבר יהווה נדבך חשוב בהשלמת המחסור של אלפי חיילים, בהם לוחמים, בבור כוח האדם שייווצר באמצע 2018, אז ישתחררו ראשוני המתגייסים לשירות המקוצר. בעקבות דחיית בקשתם, נאלצו בצה"ל לחפש פתרונות כגון הגדלת מספר הלוחמות והמשרתים החרדים.

 

כך הוקמו מאז שלושה גדודי חי"ר קל מעורבים חדשים (ברדלס, אריות הירדן וגדוד נוסף שהגיוס שלו החל במחזור הנוכחי). במקביל הורחב מספר המשרתות ביחידות קרביות אחרות באופן שיוביל עד סוף השנה לגידול דרמטי של פי ארבעה בנשים ולסך של יותר מ-2,500 לוחמות. בנוסף, הצבא הגביר יחד עם עמותות אזרחיות את פעילות עידוד נערות דתיות לשירות צבאי משמעותי, ולפי המספרים מאות מהן אכן העדיפו מדי שנה את השירות בצה"ל, לעיתים כלוחמות, על פני השירות הלאומי.

 

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

בצה"ל עוקבים בתשומת לב וברגישות בשילוב של לוחמות לצד לוחמים. בתחילת השנה פורסם ב-ynet שלוחמות דתיות התלוננו על שינה משותפת במוצב קטן לצד לוחמים בגדוד המעורב אריות הירדן שפועל בבקעה. צוותים של אכ"א והרבנות הצבאית עורכים מעת לעת ביקורות לטפל במקרים כאלו, אך נדמה שמה שהקפיץ יותר מכל את המתנגדים לשירות לוחמות לצד לוחמים היא פקודת השילוב הראוי החדשה שאישר הרמטכ"ל לפני כחצי שנה. הפקודה חייבה את כל החיילים להשתתף בטקסים רשמיים וממלכתיים גם אם אישה מופיעה בהם, אך ניתן יהיה לפטור חיילים דתיים מערבי יחידה לא רשמיים אם תופיע בהן אישה.

 

הרב הצבאי הראשי הקודם, תא"ל (מיל') רפי פרץ, דרש שבפקודה החדשה יתאפשר לחיילים דתיים בקבע לבחור שלא לשרת לצד לוחמות ולחיילי חובה להימנע מפעילות לצד חיילות. מפקד חיל האוויר הבא, אלוף עמיקם נורקין, התנגד לכך בתקיפות והגדיר זאת "מדרון חלקלק". הוא דרש שההחלטות בעניין יהיה לפי שיקול דעת המפקד, ודרישתו אושרה בסופו של דבר.

 

כך או כך, בחיל האוויר, שנחשב למוביל דרך בסוגיות רבות בצה"ל, לא מתכוונים לעצור את שילוב החיילות בתפקידי מפתח בחיל. כפי שדווח כאן, הגיוס ללחימה במערך ההגנה האווירית שנערך הבוקר לווה במוטיבציית שיא של המתגייסות.

סרן נעה (צילום: דובר צה''ל) (צילום: דובר צה''ל)
סרן נעה(צילום: דובר צה''ל)

 

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

"הצבא צמא ללוחמות ולוחמים בעלי מוסר גבוה, מכל רקע, דת, גזע ומין", אמרה ל-ynet סרן נעה, נווטת קרב מטייסת הפטישים (F-15), שאביה גדעון היה טייס תובלה בחיל. "הצבא ישמח לקבל אנשים מוסריים ורואים זאת רבות בחיל האוויר".

23 שנים מאז בג"ץ אליס מילר ו-19 שנים מאז שסיימה אישה ראשונה את קורס הטיס, נמנו כבר כמה סגניות מפקד טייסת, אך טרם מונתה מפקדת טייסת ראשונה. "אין תקרת זכוכית לפקד על טייסת", אומרת סרן נעה. "יש בסך הכול בין עד חמש בוגרות בכל קורס טיס ולכן לפי חוק המספרים הקטנים, באופן יחסי, יש גם פחות טייסות קרב".

 

סרן נעה החלה את שירותה בצה"ל ככתבת בביטאון חיל האוויר ובשלהי שירותה ביקשה לצאת לגיבוש לטיס, שאותו עברה בהצלחה. בימים אלה, לצד שירותה בטייסת ועברה כלוחמת אוויר בצוק איתן, היא משרתת כקצינת תכנון במטה החיל בקריה.

 

רס"ן דנה בן עזרא, סמג"דית החי"ר הראשונה (צילום: גדי קבלו) (צילום: גדי קבלו)
רס"ן דנה בן עזרא, סמג"דית החי"ר הראשונה(צילום: גדי קבלו)

סא"ל ניר דופט, מפקד גדוד 47 (צילום: אתר צה"ל) (צילום: אתר צה
סא"ל ניר דופט, מפקד גדוד 47(צילום: אתר צה"ל)

על העובדה שמרבית הטייסות במערך הקרב הן נווטות היא אומרת: "כדי להיות טייס קרב צריך סט של כישורים ויכולות ספציפיות, כך שביחס למספר הטייסות בכלל, יש מעט טייסות קרב. לתפקיד נווט הקרב נדרש יותר סדר, תכנון וארגון, תכונות שנשים חזקות בהן. אישית ארצה להמשיך בתפקידי מטה. בצה"ל אני שמחה על כל תפקיד לחימה שנפתח לחיילות, זו הזדמנות לכל בחורה להגשים חלום".

 

דוגמא לשילוב ראוי וייחודי בצה"ל נראה בימים אלה בגדוד 47 החדש, שגם בו ישרתו לוחמות לצד לוחמים בגזרת דרום בקעת הירדן. המג"ד הוא סא"ל ניר דופט (34), יוצא חטיבת הצנחנים, אב לארבעה מההתנחלות ברוכין שבשומרון. סגניתו היא רס"ן דנה בן עזרא (32), סמג"דית החי"ר הראשונה בצה"ל, שגרה במושב בשרון. שילוב לוחמות יחצה את גדודי החי"ר ועשוי להגיע גם לחיל השריון, עם תחילת הליך הניסוי בימים אלה שימשך כשנה ובמהלכו תיבחן יכולת לוחמת לשרת בטנק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה''ל
הנווטת נעה
צילום: דובר צה''ל
מומלצים