שתף קטע נבחר

רופאים ישראלים הצילו ימאי טורקי שעורק במוחו התפוצץ

אזרח טורקי שעובד על ספינת קונטיינר שעגנה מול חופי חיפה לקה בדימום מוחי. רופאי בית החולים רמב"ם ביצעו צנתור מוח, עצרו את העורק המדמם והצילו את חייו

 

 

חייו של ימאי טורקי ניצלו לאחר שרופאים ישראלים ביצעו בו צנתור מוח דחוף ועצרו את העורק המדמם במוחו. מצבו של האיש השתפר והוא ישוחרר בימים הקרובים.

 

האירוע התרחש לפני כשבוע. אזרח טורקי כבן 50, שעובד על ספינת קונטיינר שעגנה בנמל חיפה, חש בכאבי ראש עזים. בעקבות תלונותיו הוא הורד מן הספינה והועבר אל בית החולים בני ציון בעיר, שם הוא עבר בדיקות CT שהראו דימום מוחי מסוג תת עכבישי נרחב. מדובר במצב מסכן חיים שנגרם לרוב עקב מפרצת בכלי דם במוח.

 

על פי הספרות הרפואית, כ-50% מהמקרים הדומים מסתיימים בנכות או בתמותה, כאשר כ-15% מהמטופלים נפטרים עוד לפני הגעתם אל בית החולים. אחוזים גבוהים מתוך אלו ששורדים את השבץ, עלולים לסבול מבעיות נוירולוגיות שונות.

 

קראו גם:

רמב"ם: קוצב לב הושתל בסגן ראש ממשלת אזרבייג'ן

פעוט בן 4 שנדרס - ניצל בזכות צנתור מוח נדיר

פריצת דרך: סריקת MRI ב-5 דקות במקום שעה

 

בשל חומרת מצבו של האיש, הוא הופנה במהירות אל הקריה הרפואית רמב"ם, שבה פועל מערך שבץ רחב המנוסה בטיפול בביטויים שונים של המחלה, לרבות דימום תת עכבישי. עם הגעתו אל ביה"ח עבר האיש בירור נוסף ומדויק יותר באמצעות C.T אנגיו, שהעלה כי הוא סובל ממפרצת בעורק הקדמי של המוח.

 

 (צילום: פיוטר פליטר) (צילום: פיוטר פליטר)
(צילום: פיוטר פליטר)

 

הצוות הרפואי החליט כי על מנת לנסות ולהציל את חייו של האיש יש לבצע צנתור מוח במטרה לחסום את המפרצת ולמנוע דימום נוסף. האתגר שעמד כעת מול אנשי הצוות ברמב"ם היה הצורך להסביר למטופל המפוחד, שאינו דובר עברית או אנגלית, מה תוכנית הפעולה, ולקבל את הסכמתו.

 

בסיוע של חברת הספנות, השיגו רופאי רמב"ם מתרגם טלפוני אשר הסביר לחולה על מצבו והצורך בטיפול דחוף. לאחר לא מעט התלבטות וחששות המטופל נתן את הסכמתו והצוות החל בביצוע המשימה. כשהמטופל נמצא תחת הרדמה מלאה, ביצע בו ד"ר איתן אברגל, מ"מ מנהל היחידה לנוירו-רדיולוגיה פולשנית ברמב"ם, הליך עדין של צנתור מוחי.

 

קפיצת מדרגה טכנולוגית בטיפול בשבץ מוחי

במהלך הפרוצדורה הוחדר קטטר עדין דרך המפשעה של המטופל אל עבר המפרצת במטרה להביא לקרישת הדם באזור. הטיפול התבצע עם מכשיר שיקוף חדשני שהותקן ביחידת האנגיוגרפיה (יחידת צנתורים מיוחדת שבה מצנתרים איברים שאינם הלב ופותחים כלי דם חסומים) של בית החולים, ומהווה קפיצת מדרגה טכנולוגית בכל הקשור ליכולת הטיפול במקרי שבץ מוחי מאחר שהוא מאפשר הדמיה תלת ממדית מתקדמת.

 

בתום הצנתור הושגה סגירה מלאה של המפרצת, החולה כיום מרגיש בטוב ומאושפז כעת להמשך השגחה עד לשחרורו מבית החולים בימים הקרובים.

 

"לאיש היה מזל גדול", אומר ד"ר אברגל, "מדובר בבעיה רפואית שעלולה להיות קטלנית וצריכה לקבל מענה רפואי בהקדם אפשרי. למזלו של המטופל הוא היה בקרבת יבשה ובסמיכות לבית חולים אשר מסוגל להעניק לו את הטיפול הנדרש. רק בזכות כך ניצלו חייו. בלב ים הסיפור היה עלול להסתיים אחרת".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות רמב"ם
כדי להציל את חייו של האיש היה צריך לבצע צנתור מוח
צילום: דוברות רמב"ם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים