שתף קטע נבחר

חשש: גם לשכת הפרסום הממשלתית פרסמה ב"הפלס" בגלל איומים

שבוע אחרי מעצר בכירי העיתון החרדי בחשד לסחיטת חברות פרטיות באיומים, עולה חשש כבד שגם לשכת הפרסום הממשלתית ועיריית ירושלים פרסמו בעיתון בגלל איומים. בלשכה ובעירייה מכחישים. ח"כ עודד פורר קרא להפסקת הפרסום הממשלתי משום שלטענתו עובדי הלשכה מאוימים

האם לשכת הפרסום הממשלתית (לפ"מ) ועיריית ירושלים פרסמו בעיתון החרדי בשל איומים? בשני הגופים הממשלתיים מכחישים זאת נמרצות, אולם התפתחויות בחקירת המשטרה של בכירי עיתון "הפלס" מעלות חשש כבד לכאורה שלפיו זאת אכן הייתה אחת מהסיבות. החשש מתבסס בין היתר על תהיות בנוגע להתנהלות הגופים הממשלתיים ברקע החשדות נגד העיתון החרדי.

 

ביום שלישי שעבר נעצרו עורך עיתון "הפלס" נתי גרוסמן, מנכ"ל העיתון אלישוב בן ציון ו-26 חשודים נוספים. במשטרה טוענים כי החשודים עסקו בהטרדות ובסחיטה באיומים נגד בכירים במשק כדי שיפרסמו בעיתונם. בין החברות שלפי החשד נסחטו: קוקה קולה, שופרסל, מטרנה, טרה, שטראוס, תנובה ואופטיקה הלפרין.

 

במהלך החקירה התברר כי כמה בכירים בחברות פרסום העידו כי שילמו לעיתון "הפלס" סכומי כסף על מנת שתיפסק מסכת האיומים שהופעלה נגדם. לפני שלוש שנים התלוננו נציגי לשכת הפרסום הממשלתית על איומים מצדם של אנשי "הפלס" אף על פי שבאותה תקופה הממשלה כלל לא פרסמה בעיתון. בהמשך החליטה לשכת הפרסום הממשלתית לפרסם בעיתון, אולם אנשיה לא נמנים עם המתלוננים הפעם בגין איומים.

 

עשרות בכירים בחברות פרטיות במשק העידו במהלך החקירה כי קיבלו איומים חוזרים מקרב אנשי עיתון "הפלס", ורבים מהם אף סיפרו כי שילמו לעיתון תשלום "פרוטקשן". למרות החשדות החמורים לאיומים, לשכת הפרסום הממשלתית ממשיכה כאמור לפרסם בעיתון החרדי.

פברואר השנה: פרסומים של לפ"מ בעיתון החרדי "הפלס" ()
פברואר השנה: פרסומים של לפ"מ בעיתון החרדי "הפלס"


הסוגיה עלתה גם לפני גל המעצרים הנוכחי במהלך דיון בוועדה לביקורת המדינה. ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) טען בדיון כי עובדי לשכת הפרסום הממשלתית מאוימים על ידי אנשי "הפלס" וקרא לשרת התרבות והספורט מירי רגב להורות ללשכת הפרסום הממשלתית להפסיק פרסומים ממשלתיים בעיתון. זאת בין היתר בשל מאבק העיתון בגיוס לצה"ל ובשל פרסומים שיש בהם חשד להסתה נגד חיילים חרדים.

 

ח"כ פורר אמר היום כי "לצערי, לא מפתיעה אותי כלל העובדה כי עורכי עיתון המרשים לעצמם להסית נגד מתגייסים לצה"ל ולהשתלח נגד אישי ציבור בצורה מסוכנת ופוגענית, משתמשים בשיטות פסולות על מנת להשיג מימון. כנראה שההסתה והפחד הזורע עיתון זה אינו מנת חלקם של חיילי צה"ל ואלו התורמים למדינה אלא כל מי שלא מיישר קו עם דרישות העיתון ועורכיו.

 

"עובדי לפ"מ אינם יכולים להיות מאוימים על ידי חברי כנופיה זו ואני קורא לשרה רגב להוציא הוראה גורפת להפסקת ההתקשרות עם עיתון הפלס, גם כדי להפסיק להזרים כספים לעיתון וגם כדי להגן על עובדי לפ"מ".

"עובדי לפ"מ אינם יכולים להיות מאוימים". ח"כ פורר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"עובדי לפ"מ אינם יכולים להיות מאוימים". ח"כ פורר(צילום: גיל יוחנן)

"החשד נגד עורך העיתון התחזק"

בית משפט השלום בראשון לציון האריך אתמול בפעם השלישית את מעצרם של העורך והמנכ"ל, אולם בית המשפט המחוזי בלוד קיבל היום את ערעורם של השניים וקבע כי הם ישוחררו למעצר בית. ייתכן שהמשטרה תערער בהמשך על ההחלטה לבית המשפט העליון.

 

חוקר היחידה המרכזית של מחוז ירושלים, רס"ר דוד קוריאט, אמר בבית המשפט כי "מאז הארכת המעצר האחרונה החשד נגד גרוסמן התחזק. התקבלו עדויות נוספות מבעלי משרדי פרסום נוספים שהובילו להסתבכות חדשה בחקירה. מדובר במשא ומתן שהם קיימו עם החשוד שבסופו של אותו משא ומתן נחתם חוזה וניתן צ'ק עירבון".

 

נציג המשטרה אמר עוד כי "המשא ומתן לווה תחת האיום של המשך הטרדות טלפוניות לאותן חברות של אותם משרדי פרסום מייצגים. החשוד נפגש עם אחד מבעלי משרדי הפרסום, הגיע איתו להסכמות תוך שהוא אומר לו שבמידה והחוזה או ההסכמות לא ייצאו לפועל ההטרדות יתחדשו ביתר שאת. בעקבות כך בעלי המשרדים מדווחים שהם נסחטים באיומים ולכן המשיכו איתו את המהלך". בהמשך ציין רס"ר קוריאט כי "בחלק מהמקרים עברו כספים לעיתון בשל הסחיטה".

עורך העיתון גרוסמן (צילום: אלי שלזינגר בחרדי חרדים) (צילום: אלי שלזינגר בחרדי חרדים)
עורך העיתון גרוסמן(צילום: אלי שלזינגר בחרדי חרדים)

בחקירה עלה כי החשודים נהגו לפנות מדי יום למוקד טלפוני שמכונה "קו המאבק" – אותו הם הפעילו בעצמם והיו מזדהים בו באמצעות קוד וסיסמה. בקו המיוחד היו נשמעות הקלטות של שדרנים שפרסמו תכנים הכוללים את פרטי החברה שאותה הגדירו ככזו שצריך להטריד באותו יום, ומה "מדד ההטרדה", שמשמעותו כמה שיחות והודעות יש לבצע ביום.

 

לאחר שניתנו הנחיות מפורטות, בחברות היו מתקבלים באופן בלתי פוסק מאות שיחות, פקסים ומיילים. השיחות וההודעות הועברו לנושאי משרה בכירים ואף לבני משפחותיהם - מה שהוביל לשיבוש הפעילות התקין של החברה ולהפרעה קשה לשגרת היום שלהם ושל בני משפחותיהם. בשל ההטרדות הבלתי פוסקות, חלק מהחברות בחרו לבטל את הפרסומים באמצעי התקשורת האחרים.

 

עו"ד יאיר גולן, שמייצג את גרוסמן, אמר כי "מדובר באדם שהקדיש 40 שנה מחייו להיות עורך עיתון, אדם מוערך ומוכר. המפרסם בא מיוזמתו לנציג המטרידים וביקש ממנו לנהל משא ומתן. זה לא תיק סחיטה באיומים במובן המקובל". השופט עמית מיכלס ציין בהחלטתו אתמול כי "נוכח העדויות החדשות והראיות הנוספות שנוספו מתבססת גם עילת המסוכנות נגד החשודים".

 

מלשכת הפרסום הממשלתית נמסר בתגובה: "לפ"מ מפרסמת בעיתון 'הפלס' משיקולים מקצועיים בלבד. נושא ההטרדות לא מהווה שיקול לפרסום".

 

מעיריית ירושלים, שאנשיה לא התלוננו על איומים או הטרדות, נמסר בתגובה: "פרסומי העירייה כפופים לחוק ונעשים על סמך שיקולים מקצועיים בלבד, וללא השפעה חיצונית או הפעלת אי אלו לחצים. העירייה מחויבת לפרסום בכלי התקשורת לכל הציבורים והמגזרים על פי סטנדרטיים ציבוריים, כפי שמפרסמת גם לשכת הפרסום הממשלתית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי שלזינגר בחרדי חרדים
העורך נתי גרוסמן
צילום: אלי שלזינגר בחרדי חרדים
מומלצים