שתף קטע נבחר

שיטה חוזרת: "סחטו והטרידו בכירים בחברות גדולות במשק"

לפני שנתיים נערך גל מעצרים של אנשי העיתון החרדי "הפלס" המזוהה עם הפלג הירושלמי בגין סחיטה ואיומים של בכירים בחברות גדולות כדי שיפרסמו בעיתון. הלילה עצרה משטרת ירושלים 28 בני אדם בחשד ששוב נהגו להטריד, לאיים ולסחוט בכירים. במהלך המעצרים נתקלו השוטרים בהתנגדות אלימה. מנכ"ל שופרסל: "לא הפסיקו להטריד אותנו"

 

 

28 חשודים נעצרו הלילה בחשד שהיו מעורבים במסכת הטרדות וסחיטה באיומים נגד מנהלים ובכירים בחברות גדולות במשק ובחברות ממשלתיות כדי שיפרסמו בעיתון החרדי "הפלס". לפני שנתיים נערך גל מעצרים דומה שגם במקרה ההוא היה מדובר בעיתון החרדי שמזוהה עם הפלג הירושלמי של הרב שמואל אוירבך שמוביל את הפגנות החרדים נגד גיוס לצה"ל. בין העצורים, בכירי מערכת עיתון החרדי ויוזמי ומארגני קו ההטרדות בחשד לעבירות של סחיטה באיומים.

 

בחצי השנה האחרונה התנהלה במשטרה חקירה סמויה, שהפכה לגלויה הלילה עם גל המעצרים שבוצע ברחבי הארץ. בין החברות שהוטרדו ונסחטו נכללות קוקה קולה, שופרסל, מטרנה, טרה, שטראוס, תנובה ואופטיקה הלפרין. גם משרד הפנים ולשכת הפרסום הממשלתית היו תחת מסכת ההטרדות.

 

במהלך מבצע המעצרים הותקפו השוטרים בכמה מוקדים על-ידי זריקת חפצים והחלו התקהלויות של תושבים שקראו קריאות גנאי. בשכונת מאה שערים בירושלים חסמו תושבים צירים באמצעות פחי אשפה.

התקהלויות במהלך גל המעצרים, הלילה (צילום: מחאות החרדים הקיצוניים) (צילום: מחאות החרדים הקיצוניים)
התקהלויות במהלך גל המעצרים, הלילה(צילום: מחאות החרדים הקיצוניים)

החקירה החלה בעקבות עשרות תלונות שהתקבלו מבכירים בחברות גדולות במשק, ובהם חברות ממשלתיות, שהתקבלו במשטרה בכל הארץ ורוכזו במשטרת ירושלים. הבכירים טענו כי היו הטרדות בלתי פוסקות באמצעות הטלפון, מיילים ופקסים שהגיעו למנכ"לים ולבכירי החברות.

 

באותן הטרדות לכאורה הציגו עצמם החשודים ככאלו המייצגים ציבור גדול המרגיש מקופח מכך שהם לא מפרסמים בעיתון המייצג אותם ובשל כך כדאי להם לפרסם בעיתון ה"פלס".

 (צילום: מחאות החרדים הקיצוניים) (צילום: מחאות החרדים הקיצוניים)
(צילום: מחאות החרדים הקיצוניים)

מהחקירה עולה כי החשודים נהגו לפנות מדי יום למוקד טלפוני המכונה "קו המאבק", שהופעל על-ידי החשודים ובו היו מזדהים באמצעות קוד וסיסמה וזיהוי מספר טלפון שממנו היו מתקשרים. בקו המיוחד היו שומעים הקלטות של שדרנים שפרסמו תכנים הכוללים את פרטי החברה שאותה הגדירו ככזו שצריך להטריד באותו היום ומה "מדד ההטרדה", שמשמעותו כמה שיחות והודעות יש לבצע ביום.

 

בשלב הזה, לאחר שקיבלו את ההנחיות המפורטות, היו מתקבלות באופן בלתי פוסק עשרות ומאות שיחות, פקסים ומיילים לאותה החברה, לנושאי משרה בכירים ואף לבני משפחותיהם, מה שהוביל לשיבוש הפעילות התקין של החברה, ולהפרעה קשה לשגרת היום שלהם ושל בני משפחותיהם.

צירים נחסמו במאה שערים באמצעות פחי אשפה (צילום: מחאות החרדים הקיצוניים) (צילום: מחאות החרדים הקיצוניים)
צירים נחסמו במאה שערים באמצעות פחי אשפה(צילום: מחאות החרדים הקיצוניים)

 (צילום: מחאות החרדים הקיצוניים) (צילום: מחאות החרדים הקיצוניים)
(צילום: מחאות החרדים הקיצוניים)

בשל ההטרדות הבלתי פוסקות חלק מהחברות בחרו לבטל את הפרסומים באמצעי התקשורת האחרים על מנת להימנע מההטרדות הבלתי פוסקות.

 

במסגרת הפעילות הגיעו חוקרי המשטרה בין היתר גם למשרדי מערכת עיתון ה"פלס" בירושלים ועל בסיס צווי חיפוש של בית המשפט ביצעו חיפוש במקום ואספו ממצאים הקשורים לחקירה המתנהלת בהם מחשבים, חומרי מדיה ועוד.

 

"זה הפריע לקשר האישי והמשפחתי"

איציק אברכהן, מנכ"ל שופרסל, אמר: "זו הייתה קבוצה של מטרידים שהטרידו אותנו במשך שבועות ארוכים, משעות הבוקר המוקדמות ועד עד שעות הלילה המאוחרות, עד כניסת שבת ומצאת השבת. כל ניסיון שלנו להעביר מסר שהסכמים מסחריים עושים בשיחות מסחריות ועל פי כדאות שלנו לא הועילו. השיחות היו חד-כיווניות. רצו להודיע לך שאתה צריך להתנהג כך וכך וזהו. כשאתה מסביר להם שאנחנו שמענו אותם ונקבל החלטות מסחריות שלנו זה לא עזר - הם המשיכו להתקשר. הגענו לרמות שהטלפונים היו צריכים להיות או כבויים או על שקט. לא יכולנו לענות לאנשים שלנו (לטלפון. ר"י). זה הפריע מאוד לקשר האישי והמשפחתי. המשפחה הייתה מנותקת ממך כי הטלפונים היו מנוטרלים. עכשיו קיבלתי דיווח שהנושא הזה מאחורינו ואני שמח לשמוע".

 

על אופי השיחות אמר: "זו לא הייתה שיחה. זו הייתה תביעה שנפרסם אצלם באיזשהו עיתון - וניסיון להסביר פעם אחר פעם שאנחנו מפרסמים איפה שאנחנו רוצים לפרסם. זה לא הועיל בכלל שניסינו להסביר להם את הדברים האלו. הדרך הזאת היא לא הייתה מקובלת, לא עליי ומניח שלא על אחרים. תדירות של עשרות פעמים ביום לאורך ימים ושבועות ארוכים. כל הזמן זה התנהל ממספרים שונים וממספרים שהם לא ידועים. כאילו משהו שהוא מאורגן, מתוכנן, היה מנוהל ולא אקראי".

 

אברכהן הוסיף כי השיחות נמשכו גם בתקופה האחרונה: "זה היה לא נעים עסקית ואישית וחבל שככה ניסו להתנהל. אני רוצה לתת מילה טובה באמת לכל מי שעסק בחשיפה של האירוע הזה. ואני מקווה שנוכל להתנהל כמו שצריך במדינה מתוקנת".

 

250 שוטרים, חוקרים, שוטרי יס"מ, לוחמי מג"ב ובלשים השתתפות במבצע המעצרים שנערך לפנות בוקר ועצרו את החשודים בירושלים, בני ברק, מודיעין עילית, אשדוד, רכסים וחדרה. החוקרים הועברו ליחידת להב 433, שם נחקרו על-ידי חוקרי משטרת ירושלים. בהמשך יובאו חלקם להארכת מעצר בבית משפט השלום בראשון לציון.

 

כאמור, גם לפני שנתיים ערכה המשטרה גל מעצרים נגד אנשי עיתון "הפלס" בנוגע לאותן עבירות של סחיטה ואיומים נגד נושאי משרה בכירים במשק, אולם הוגשו 18 כתבי אישום נגד המטרידים עצמם, בעיקר בגין עבירות של הטרדה ורוב כתבי האישום היו בעבירות ברף הנמוך - והתופעה לא פסקה.

 

בכירים בחברות פרטיות שאוימו על ידי אנשי הפלס אמרו אז ל-ynet כי המשטרה מתעלמת מהתלונות ולא עושה די כדי להביא את האחראים לדין.

 

בחברות סיפרו אז על ההטרדות החוזרות שנמשכו לפחות שנה. לדברי גורמים בחברות, ברגע שהן החלו לפרסם ב"יתד נאמן", העיתון היריב של הפלג הליטאי-חרדי של אוירבך, החלה מסכת האיומים. "התחילו להתקשר מ-05:30 בבוקר ועד 02:00 בלילה. כל פעם 60-50 טלפונים במכה", סיפר אחד הגורמים.

 

"כשהייתי עונה ומנסה לנהל שיחה, חלק מהאנשים היו מנומסים וחלק ממש איימו עליי. היו מן העבר השני של הקו גם ילדים וגם מבוגרים שקיללו, צעקו וצרחו", סיפר הגורם.

 

גורם אחר סיפר כי מלבד שיחות האיום לעובדים, היו מתקשרים גם להוריהם בשעות לא שגרתיות. "אמא שלי סיפרה לי שבוקר אחד התקשרו אליה ואמרו לה 'הבן שלך לוקח צד, מחרים. אתם תשלמו על זה את המחיר, גם החברה תשלם וגם מחיר אישי'", סיפר האיש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מחאות החרדים הקיצוניים
מהומות במהלך גל המעצרים
צילום: מחאות החרדים הקיצוניים
מומלצים