שתף קטע נבחר

פותחים את הלב לפתחון לב

מפגש מקרי עם אם במצוקת רעב הוביל את ניסים ציוני להקים עמותה שעוזרת כבר שנים למשפחות במצוקה בישראל. השבוע 'פתחון לב' הגיעה בפעם הראשונה לארה”ב, כי העוני בארץ גדול והתקציב רחוק מלהספיק

יש לא מעט עמותות, ארגונים ומוסדות בישראל שמגובים ב'ידידים' כאן בארה"ב ואלו, דרך גאלות, היכרויות אישיות ואיסוף תרומות, מגייסים עבורם תקציבים נכבדים. מפתיע לגלות שדווקא עמותה שקיימת בישראל כבר 19 שנים ועוזרת בהצלחה למאות אלפי משפחות וצעירים בכל שנה, כל השנה, לא נעזרה מעולם בתרומות ממעבר לים.

 

השבוע הגיעו לארה"ב נציגי עמותת 'פתחון לב', מהוותיקות בארץ. הם הגיעו לנאום ולספר על העמותה בכנס של ה'ג'רוזלם פוסט' שנערך בסוף השבוע ומניו יורק לפגישות עם שגרירי ישראל במיאמי ובלוס אנג'לס.

כשניסים ציוני, מנכ"ל ומייסד העמותה עלה לנאום בכנס, קשה היה שלא להתרגש. "הכנס הציג את ישראל המוצלחת, הצומחת מבחינה טכנולוגית, לעומת ישראל החלשה, הענייה", מספרים בעמותה. "גם דו"חות שאנחנו מכירים מקרוב כל כך מלמדים על צמיחה כלכלית ותקציב המדינה שעולה, אבל ישראל היום היא המדינה עם שיעור העוני הגבוה ביותר מבין מדינות המערב וכדי לשנות את זה צריך לשנות את המחשבה".

 

בכנס סיפר ציוני מה הוביל אותי לייסד את העמותה. "הייתי מוזיקאי ושדר רדיו ברדיו לב המדינה", הוא מספר. "לקראת החג הגיעה אישה לשידור ברדיו, ניגשה אלי ואמרה אתה חייב להציל אותי ממוות. אני והילדים שלי לא אכלנו יומיים". כך, במשפט אחד, החיים שלו השתנו. הוא התחיל בניסיון לרתום אנשים דרך הרדיו לסייע לאותה אישה ואנשים כמותה, והזמין את מי שנזקק גם הוא לאוכל לפנות אליהם. כשיותר ויותר אנשים הגיעו הוא הבין שהוא חייב להקדיש להם ולצרכים שלהם הרבה הרבה יותר.

 

כך, בשנת 1998 פתח ציוני את עמותת 'פתחון לב'. "אחרי 19 שנה אנחנו פועלים בשלושה מישורים", הוא מסביר, "המישור המיידי זה סיוע הומניטרי, מרכזים שפועלים כל שבוע לאורך כל השנה, סלי מזון לתינוקות, סלי מזון משפחתיים, ציוד לבית, כל מה שמשפחה צריכה בשביל להתקיים", כך מצליחים בארגון לסייע ל-250,000 משפחות אבל הצורך גבוה בהרבה. "מדהים", מספרים בעמותה, "שכשרק התחלנו את הפעילות היו בישראל 800,000 עניים, היום ישנם 1,800,000".

 

"השקעה שחוסכת הרבה יותר לעתיד". פתחון לב ()
"השקעה שחוסכת הרבה יותר לעתיד". פתחון לב

 

בעמותה, כפי שתיארו גם בפאנל שנערך בכנס, סיפרו על הצורך להתחבר לחברות עסקיות ולייצר שותפויות כאלו כדי לגייס את התקציבים הנדרשים. יש חברות ישראליות כמו נובל אנרג'י שתורמות מדי שנה לארגון, עובדיו מתגייסים להכנות חבילות בחגים ושותפויות כאלו מעניקות לעמותה את האפשרות להמשיך ולסייע לנזקקים, ועדיין, נראה גם להם, שעד שתהיה התגייסות של הממשלה, על שלל משאביה ותקציביה, יהיה קשה לעמוד במספרים הגדלים. "השקעה בעוני נחשבת השקעה בלי תשואה", אומרים בעמותה. "אבל אנחנו אומרים שהשקעה כזו חוסכת לעתיד. אם אני משקיע בילד עני, את הפירות נקצור בעתיד. במקום לנשור מבית ספר, לא להתגייס, להפוך למבוגר בנטל אפשר להתרכז בתלמיד ולקחת אותו למסלול הצלחה".

 

כבר 14 שנים מפעילה העמותה מסלול סיוע שמוכח כל שנה מחדש כהצלחה. "אנחנו רוצים לתת למשפחות הנזקקות סיוע, אבל גם עתיד. אנחנו יצרנו תכניות חינוכיות לבני נוער בסיכון, אנחנו מלווים אותם למשך שבע שנים כאשר ההיכרות מתחילה מכיתה י'. לאורך שנות התיכון אנחנו מלווים אותם כבר במעבר מהחטיבה, בצומת שרבים מהם נושרים ושם אנחנו תופסים אותם. מנחה מטעמנו נכנס לתוך הכיתה במערכת השעות של בית הספר, ומתחיל לפתח איתם קשרים קרובים, מלמד על חוזקות, כשלון, מנהיגות, כישורי חיים. אנחנו גם שם להכין אותם לבחינות הבגרות והתוצאות אומרות הכל".

 

אכן, הנתונים מוכיחים ש-94% מהילדים שהיו לפני נשירה, להגדרתם, מסיימים עם תעודת בגרות, קרוב ל-93% מתגייסים לצבא וגם שם, המנחים של 'פתחון לב' ממשיכים ללוות אותם. "הם כבר לא כיתה, אבל אנחנו מלווים אותם באופן פרטני כי גם בצבא מלווים אותם קשיים, מאוכל וממקרים בהם אין להם לאן לחזור". בשנה אחת אחרי השחרור ממשיכים המנחים ללוות ולהדריך את המעירים עם יציאתם לאזרחות. "הם עוברים מסלול משמעותי, שלם, יציב. מילדי ברזלים לאנשים מובילים".

 

"יש לנו מודל הצלחה מוכח ועלינו לקחת אותו ולהציל חיים". ()
"יש לנו מודל הצלחה מוכח ועלינו לקחת אותו ולהציל חיים".

 

אחרי שנים ארוכות בהן היו עדים לתוצאות היה ברור שעל מנת להרחיב את התכנית, הממשלה חייבת להתגייס והתקציבים חיבים לגדול. "הבנו שכמה שנעשה עבודה מדהימה, האחריות נמצאת בידיים של ממשלת ישראל. ניסחנו חוק של 'פתחון לב', אחרי שהמסקנה הייתה מובהקת. כמה שארגונים כמונו עושים, זו בעיה לאומית תופחת שמחייבת שינוי תפיסתי בהנהגה".

 

בארגון מספרים על החלטות ממשלה כמו בברזיל או אינדונזיה שאחרי שנכנסו לתוקף והממשלה החלה לקחת חלק בטיפול בעוני התוצאות היו ניכרות. "בברזיל צומצם העוני ב-30% אחרי שהממשלה גיבשה את התקציבים והתכניות המתאימות".

בינתיים החוק שהציעו זכה לאהדה מחברי כנסת רבים אבל ממרבית חברי הממשלה לא נשמעה תגובה או תמיכה. ניסים התרגש מאוד לראות את האהדה שרחשו לפועלו בכנס בניו יורק. "היה מחמם את הלב. מדהים. המטרה בנסיעה שלנו", מסביר ציוני, "הייתה לספר את הסיפור של 'פתחון לב', להכיר אנשים ולייצר תשתית של קשרים וחיבורים. לא באנו לאסוף כסף, אבל אני שמח שאנשים רוצים להיות איתנו בקשר. אין לנו עדיין חוג ידידים ואני מקווה יותר מכל למצוא כאן מישהי או מישהו עם נשמה ולב ואהבה גדולה לארץ ישראל. אנחנו מקווים למצוא דמות שתוביל את הארגון כאן וזה יעזור לנו לגייס תרומות מהותיות. היום", הוא מדגיש, "אין לנו תקציב מספק לעומת הצורך. פעולות החינוך שלנו נושאות תוצאות. יש לנו מודל הצלחה מוכח ועלינו לקחת אותו ולהציל החיים. אנחנו לוקחים ילדים מהרחוב ממש. ילדים שלא האמינו בהם מעולם, ואנחנו ואומרים להם שאנחנו משקיעים בהם, כי הם שווים את זה. אנחנו אומרים להם שאנחנו יודעים שיצליחו והתוצאות מדהימות. לכן חשוב שזה יקרה".

 

 

ניסים ציוני ולארי קינג. השבוע בניו יורק ()
ניסים ציוני ולארי קינג. השבוע בניו יורק

 

פתחון לב הוא ארגון ותיק וממוסד וניסים מקווה שהתוצאות המוכחות שהצליחו להשיג כבר שני עשורים יורחבו ויצליחו להשפיע על עתידם של עוד ועוד ילדים ישראלים. "זה לא הימור. הכל מדהים, מוכח מוערך. האתגר האישי שלי", הוא מספר, "הוא לפתוח כבר בספטמבר 200 תוכניות לנוער עם 25 משתתפים בכל סניף אבל לשם כך עלינו לגייס 12 מיליון דולר ואני מקווה שנצליח".

 

לפרטים נוספים:pitchonlev.org.il

 

 

 


פורסם לראשונה 12/05/2017 03:35

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים