שתף קטע נבחר

"מעכשיו תושבי הצפון לא צריכים לנסוע שלוש שעות בשביל טיפול"

הבוקר נחנך מכון ההקרנות הראשון באזור הצפון הרחוק, בבית החולים זיו בצפת, לאחר מאבק של שנים. המכון יבצע טיפולים בחולי סרטן שעד כה נאלצו להגיע לבתי חולים בחיפה והמרכז. מנהל בית החולים: "המטופלים נאלצו לנסוע שלוש שעות לכל כיוון בשביל חמש דקות של הקרנות"

טיפולי סרטן גם לתושבי הצפון: הבוקר (א') נחנך מכון ההקרנות לטיפולי סרטן בבית החולים זיו בצפת. זאת לאחר שנים בהן לא ניתן מענה לחולים תושבי הצפון, שנאלצו לכתת רגליהם לבתי החולים בחיפה ודרומה. מכון ההקרנות החדש יספק שרות לאלפי חולי סרטן המתגוררים בגליל העליון והתחתון, אזור כרמיאל, עמק הירדן, טבריה, עמק בית שאן ורמת הגולן.

  

 

צביה שנפר, תושבת קיבוץ מרום גולן, היא אחת המטופלות של המכון החדש בבית החולים. בעבר, האלטרנטיבה היחידה שלה לטיפול הייתה נסיעה בת חמש שעות לבית החולים רמב"ם, לטיפול אחד. "הנסיעה הזו היא עונש", היא מספרת. "אתה מרגיש לא טוב, וכואב לך. אנשים אצלנו סבלו מאוד, בנסיעה ממושכת בשביל חצי שעה".

 

צביה שנפר: "אנשים סבלו מאוד" (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
צביה שנפר: "אנשים סבלו מאוד"(צילום: אביהו שפירא)

 

עלות פרויקט הקמת המכון עומדת על 37 מיליון שקלים, בנוסף לרכישת ציוד הקרנה וציוד ייעודי נוסף בעלות של כ-20 מיליון שקלים. מכון ההקרנות, שהקמתו נמשכה שנתיים, משתרע על פני שלוש קומות בשטח כולל של 2580 מ"ר. בחלקו המרכזי הוקמו שני חדרים למאיצים קוויים המשמשים להקרנות, חדר למכשיר CT לצורך סימולציות ומחלקת ברכיתרפיה, שיטת טיפול קרינתי בה ההקרנה נעשית מתוך גוף המטופל באמצעות אפליקטורים בה מטופלות בעיקר חולות סרטן צוואר הרחם.

 

הקמת מכון ההקרנות לטיפול בחולים דרשה מאבק של שנים, אותו הובילו ראשי הרשויות באזור הצפון, החולים, סטודנטים ממכלת תל-חי, עמותות וארגונים והצוותים הרפואיים מבית החולים זיו בצפת. המכון יפעל בסיוע מקצועי של מומחי המרכז הרפואי שיבא. שיתוף הפעולה הזה בין המרכזים הרפואיים מתבצע כבר היום, באמצעות טל-מדיסין (רפואה מרחוק) בה מסתייעים לפי הצורך בתקשורת וידאו. מכון ההקרנות החדש, מכיל מכשור שיובא במיוחד מארה"ב, מהמתקדמים בישראל. מכשור זה כולל מאיץ קווי וסימולטור CT, בעל מערכות לייזרים המאפשרים דיוק מירבי בחיסול הגידולים הסרטניים.

 

פרופ' ג'מאל זידאן וד"ר אולגה בלושינסקי (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
פרופ' ג'מאל זידאן וד"ר אולגה בלושינסקי(צילום: אביהו שפירא)
 

"תושבי הצפון חיכו יותר מדי זמן", אומר ד"ר סלמאן זרקא, מנהל בית החולים זיו בצפת. "היינו רוצים שהטכנולוגיה המתקדמת הזו ומכון ההקרנות יקרו מזמן. עד היום, לצערי הרב, תושבי הצפון היו צריכים לבחור בין חלופות בעייתיות – לנסוע מרחק רב באוטובוסים כשהיד אינה משגת שלוש שעות לכל כיוון בשביל חמש דקות של הקרנות, או חלופה שניה – 'דוקטור, תנתח אותי, תכרות את כל השד, כי אני לא יכולה לקבל טיפולי הקרנות, או להישען על אלוהים'. לשמחתי מעכשיו ואילך לא צריך לבחור בחירות רעות. יש רק בחירה אחת – לבוא לבית החולים זיו, ולקבל טיפול מציל חיים".

 

פרופ' יצחק קרייס, מנהל המרכז הרפואי שיבא אמר, כי "זהו צעד נוסף של שיבא במימוש החזון של סיוע ופיתוח הפריפריה, מדובר באירוע היסטורי בזכותו סוף סוף גם תושבי צפת והסביבה יוכלו לקבל שירותים אשר לא נופלים ברמתם מאילו שמקבלים תושבי המרכז. שיבא כמרכז הרפואי הגדול בישראל מחויב ללמד ולהדריך ולהוביל מרכזים רפואיים נוספים בדרכו. אני חושב כי פרופ' זרקא עושה צעדים חשובים המפתחים את בית החולים זיו אך מעבר לזאת מנגישים שירותי בריאות חיוניים ואיכותיים לתושבי הצפון".

 

פרופ' צבי סיימון, מנהל מכון הרדיותרפיה בשיבא: "התגייסנו לעזור לצוות הרדיותרפיה בצפת על מנת להעניק טיפול אונקולוגי ברמה גבוהה ובסטנדרטים של מצוינות, תוך הבטחת איכות הטיפול כפי שניתן במרכז הרפואי שיבא. אני שמח לעבוד עם הצוות המקצועי של צפת ובטוח שיחד נעניק את הטיפול המקצועי והמסור לתושבי הצפון".

 

טיפול שהורס את הגידול הסרטני

טיפול בקרינה, הקרוי "רדיותרפיה" עושה שימוש בקרינה מייננת בעלת אנרגיה גבוהה, שנועדה להרוס את הגידול המקרין. הקרינה המייננת חודרת לאיזור הגידול וגורמת לפגיעה והרס התאים הממאירים.

 

הטיפול בקרינה אינו מכאיב ומזכיר צילום רנטגן שגרתי. לאחר מנות קטנות של קרינה, מתאוששים התאים הבריאים שנפגעו, בעוד שהתאים החולים מושמדים בהדרגה לאחר סדרה של מספר שבועות של טיפול, מבלי לגרום לנזק לטווח הארוך לתאים הבריאים.

 

לפני תחילת טיפול הקרינה יש צורך לתכנן אותו ולסמן היטב את האיזור אליו תכוון הקרינה. תהליך זה נקרא סימולציה (הדמיה) המבוצע על ידי מכשיר CT סימולטור, שכאמור נרכש לבית החולים זיו. מכשיר זה מבצע צילום CT ומאפשר תכנון ודיוק בכיוון ובמינון הקרינה.

 

בתום המדידות הנחוצות, מסומנים על הגוף באמצעות עט סימון או דיו מיוחד, נקודות לציון האיזור בו ניתן הטיפול. לעתים מוזרקים לגוף חומרי ניגוד המסמנים את מיקומם המדויק של האיברים הדורשים טיפול.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
צוות המכון בבית החולים זיו
צילום: אביהו שפירא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים