שתף קטע נבחר

תפילת יום שישי זה cool

קוראים לזה LSD וזה לא מה שאתם חושבים. מדובר במיזם של רותם מלאך, שליח הסתדרות הציונות העולמית, שבנה קהילה בה כל אחד יכול לבוא ולחגוג את יהדותו כמו שהכי נוח לו

יותר ויותר יהודים ברחבי העולם נחשפים ל-LSD ואוהבים את זה! הם נוהגים לעשות את זה ביחד בכל יום שישי, מתארגנים בקבוצות, בלוקיישנים נינוחים עם כלי נגינה ואוכל ישראלי ומתחברים.

 

נשמע מבלבל? כנראה שבעיקר בגלל שהמשמעות של LSD היא ממש לא מה שחשבתם. האמת היא שאלו ראשי התיבות של Let's Start Davening, נתחיל להתפלל, וגם זה, ממש רחוק ממה שאנחנו כנראה מכירים. התכנית, שהתפתחה במקור בברלין ותופסת תאוצה עכשיו בארה״ב נולדה כשרותם מלאך, 35, שליח המחלקה לציונות בתפוצות של ההסתדרות הציונות העולמית, יצא לשליחות הראשונה שלו בגרמניה במטרה לפתח ולטפח קשרים עם יהדות התפוצות ולחבר יהודים צעירים ליהדות ולישראל.

 

מלאך בחר לעצב ולנתב את דרכו בתפקיד בדרך ייחודית, ממש כפי שעשה בכל מסלול בו צעד בחייו. אחרי 2 תארים המשפטים, לקח לו 24 שעות במשרד עורכי דין, להבין שהמקצוע הזה ממש לא בשבילו. למורת רוחם של הוריו, הוא נלחם כדי לצלוח מסלול מאוד לא פופולארי אבל כזה שמאתגר וממלא אותו, הוראה.

״הרגשתי שזה המקום הטבעי שלי״, הוא מספר. ״שלחתי אימייילים לכל בתי הספר בחולון, העיר שגדלתי בה והרגשתי שבה אני רוצה לממש את היעדים החינוכיים שסימנתי״. כשנענה והגיע לראיון באחד מהתיכונים בעיר, הודה בפני המנהלת שטרם קיבל תעודת הוראה אך בהגיעו מעולם המשפטים, ישמח להשתלב בהוראת אזרחות והיסטוריה.

 

״ביקשתי גם להיות מחנך,זה היה עיקרון בשבילי. התחלתי עם תלמידי כיתות מאתגרות יותר ובמשך 7 שנים הובלתי בתיכון פרויקטים למצוינות, שינוי שיטות לימוד והייתי מעורב בהמון פרויקטים״. על הדרך הוא גם קיבל תעודת הוראה, כתב ספר לימוד באזרחות, זכה להצעה לניהול תיכון וגם בפרס המורה של המדינה.

״אחרי הזכיה הגיעה הצעה לצאת לשליחות. זה הפתיע אותי. זו הייתה החלטה קשה שהחזירה אותי שוב לצומת של קריירה, ושוב חייבה אותי התחיל מאפס, אבל מצד שני, העולם היהודי בתפוצו מאוד סיקרן אותי וידעתי שאני אוכל לתרום״.

 

"אקט רלוונטי שיכול לדבר לאנשים כמוני". מלאך ()
"אקט רלוונטי שיכול לדבר לאנשים כמוני". מלאך

 

כך מצא עצמו המשפטן המחנך ברחובות ברלין, מנסה לאתר דרכים לחבר את הצעירים היהודים ליהדות ולאהבת ישראל. ״לא ידעתי למה לצפות. חשבתי שאראה יהודים יותר מעורבים. הדבר הראשון שעשיתי בברלין זה לחפש את החבר׳ה הצעירים והיה ממש קשה לאתר אותם. באחד מערבי שישי הגעתי לבית ספר שמכשיר רבנים רפורמים ונחשפתי לקבלת שבת מוזיקלית מדהימה.

 

ברמה האישית״, מוסיף רותם, ״הרגשתי שאנשים כמוני, חילונים, מסתובבים בעולם, שרוצים לגעת ביהדות שלהם, לבטא אותה באיזושהי צורה, יכולים לראות בדרך הזו את החיבור. דרך אקט רלוונטי שיכול לדבר לאנשים כמוני, אקט שיכול לייצר גשר״. אז מלאך הזדרז להפוך את החזון למציאות. בסיוע הרב שהכיר שכרו מקום בבניין מיוחד, סחבו שמיכות וכריות, הביאו כלי נגינה והחלו להעביר את השמועה מפה לאוזן.

 

״התחלנו בעיקר עם סטודנטים וחברים״, הוא מספר, ״אבל מהר מאוד רבים הצטרפו. כיוונו לגילאי 20-45 אבל יש גם משפחות וכולם מוזמנים. חשוב לנו להיצמד לסידור הרשמי של יום שישי, אבל לעשות איתו משהו יותר מחבר ויותר חדשני ומוזיקלי. לייצר ספייס פתוח ומזמין לחברה בגיל שלנו״. מה שהתחיל בכמה עשרות שמגיעים עם אוכל וגיטרות, הפך למאות, והפך למרחב לחבר׳ה צעירים, משכילים, שחווים ביהדות מרחב מעצים ומחבר ובונים לראשונה, סביב היהדות שלהם, קהילה.

 

ב-LSD אין תהליך קבלה או דמי חבר, ומלאך מספר שנוצר מרחב פתוח לכל אחד. לדבר, לשיר, לשתף. ״יש מעגל ותקשורת והאווירה לא פורמלית. בבית הכנסת לא תמיד יש תקשורת משמעותי בין האנשים במהלך התפילה או אחריה״. בערבים המיוחדים מדברים באנגלית ובעברית והחיבור לישראל מגיע באופן טבעי. ״בחלק מהסידור שלנו יש שירים מהפנתיאון הישראלי, הארוחה ישראלית, בפרשות השבוע מתייחסים לאקטואליה מהארץ. בנוסף, עשרים אחוז מהמשתתפים הם ישראלים. עצם זה שהצלחנו לייצר שיח, זו הדרך הכי טובה להציג את ישראל״.

 

את הצלחת היוזמה, מלאך משייך גם לסטטיות של הממסד היהודי. ״אם הממסד היהודי לא יחדש את עצמו ויתעקש להישאר כמו שהוא, זו בעיה. גם העולם מתחדש כל הזמן והמודרניזציה מחייבת אותנו לשנות את דרכינו, לעצב מחדש דברים. כשמסביב דברים משתנים, יש אתגר ליהדות להפוך רלוונטית. זה האתגר המרכזי וזה מה שהתכנית שלנו הצליחה לעשות. היום בעולם המודרני אנשים מרגישים מאוד לבד וכשאתה מצליח לאתר מרחב מאוד אישי וחברתי שמחבר אותך ליהדות שלך ולקהילה ואתה מצליח לייצר שיח משמעותי. ראיתי אנשים שבתחילה הרגיש להם מוזר, אבל עברו תהליך שבו דרך החוויה הזו התחברו לעצמם והפכו לחלק מקהילה משמעותית״.

 

אחרי שנתיים בברלין מלאך הגיע להפיץ את התכנית גם בצפון אמריקה. ״האתגר אותו אתגר. לייצר פרויקטים שיכולים לחבר. קודם כל הרחבנו את הLSD. פתחנו קבוצות בקולורדו, במנהטן, סן פרנסיסקו ולוס אנג׳לס״.

 

ככל שהקבוצות התרחבו ובכל מקום פנו ופונים למלאך לייצר עוד קבוצה (המכונה ׳מניין׳), התכנית היא להפוך את החיבורים הקהילתיים שנוצרו לנטווריקינג אמיתי וככזה, רצוי שיכלול גם נציגות מישראל. ״כשראיתי שיש כאן קהילה שצריכה להתחבר, היה ברור שישראל צריכה להיות חלק מהשיח הזה. פתחנו בינתיים מניין כזה גם בבאר שבע בסמוך לאוניברסיטה״.

 

כל מי שרוצה לפתוח ׳מניין׳ שכזה, יכול לפנות לרותם ולאתר LSD ולהתחיל בהגשמה. ״אנחנו נשמח ללוות כל מי שפונה אלינו בכל צעד, החל מרמת התוכן, סידור, חוברת מיוחדת לקבלת שבת שאנחנו מתאימים לכל מקום בהתאם לצרכים. אנחנו מסייעים להרחיב את מספר המשתתפים, לבנות קבוצת מנהיגות או מתנדבים, ובכל דבר שיידרש״.

 

מלאך שמח שהצליח לייצר גשר שלהגדרתו יהפוך את היהדות לרלוונטית יותר. ״זה מתאים לקהל יהודי בגילי שהנושא היהודי משמעותי לו, אבל איך שיהדות מתנהלת במוסדות הרשמיים פחות מדבר אליו. אצלנו״, הוא מסכם, ״יש מקום לכולם״.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים