שתף קטע נבחר

"אתה ערבי, איך תשתלב פה?"

דו"ח משרדי העבודה והאוצר שפורסם אתמול הראה כי אמנם מספר הסטודנטים הערבים שלומדים מקצועות הייטק גדל משמעותית אך כמות עובדי ההייטק הערבים עדיין אפסית. כארים פאנדקה, אחד מהמעטים שכן עובדים בתחום, סיפר באולפן ynet על הדרך שעבר

האם יש שוויון הזדמנויות בהייטק? אתמול (א') פורסם דו"ח משרדי העבודה והאוצר העוסק בהשתלבות בני ובנות המגזר הערבי בענף ההייטק. לפי הנתונים, למרות שמספר הסטודנטים הערביים במקצועות ההייטק גדל פי ארבעה בשנים האחרונות, רק 1.4% ממקבלי השכר הגבוה בהייטק הם ערבים, נתון שאינו משתנה בהרבה גם כאשר בוחנים את שיעורם מתוך כלל מקבלי השכר.

 

כדי לבחון את הסיבות לאחוזי השילוב הנמוכים, דיברנו באולפן ynet עם כארים פאנדקה, עובד הייטק מהמגזר הערבי, שסיפר על חוויותיו בחיפוש עבודה בתחום והביע את דעתו כיצד ניתן לשנות המצב העגום: 

 

 

"היום יש בענף ההייטק פלוס מינוס 280 אלף עובדים, ומתוכם רק 4,000 עובדים ערבים. אחת מהסיבות היא ניסיון בחיים. בסופו של דבר סטודנט שסיים לימודים בגיל יחסית צעיר, קופץ מהתיכון לטכניון ואז משם לתעשייה. אין לו מספיק כישורים. מי שנניח סיים צבא - רכש ניסיון, ואז יכול לבחור מקצוע בצורה יותר מושכלת".

 

מקומות עדיין משתמשים בשירות הצבאי כקריטריון לקבלה לעבודה?

 

"כן, אבל יש גם חברות שלא. לכל ערבי שרוצה להכנס להייטק יש הרבה מכשולים בדרך. אני לפני עשר שנים התחלתי לעבוד באמדוקס ולאחר שנתיים פיטרו אותי כי היה גל פיטורים מאסיבי. כשניסיתי למצוא שוב עבודה בתחום זה לקח לי תשעה חודשים, קיימתי מעל 35 ריאיונות ובחלק מהריאיונות באופן הכי גלוי שאלו אותי: 'תגיד, אתה ערבי, איך תשתלב פה?'. אם הודי בא לעמק הסיליקון בקליפורניה - גם אותו שואלים: 'אתה הודי, מה אתה בא לעשות פה?'".

 

אמרת שזה היה לפני שמונה שנים, משהו השתנה?

 

"כשהתחלתי לעבוד באמדוקס היו 300 עובדים ערבים בהייטק בסך הכל, ובגלל שקלטתי שיש בעיות ומכשולים התחלתי להתנדב בארגון צופן, שמטרתו לקדם ערבים בהייטק דרך תוכניות שהם מציעים. התוכנית הראשונה שבה התנדבתי הייתה מנטורינג, לפגוש סטודנטים ובוגרים, ולהגיד לכל אחד מהם: 'תקשיב, כשאתה מתראיין תדבר על החוזקות שלך ואל תגיד - אנחנו אנחנו. כי ערבים כולם צנועים, אומרים - אנחנו למדנו. צריך להגיד שאתה למדת, שאתה הצלחת".

 

מה אפשר לעשות כדי לשנות את הנתונים?

 

"אנחנו עובדים על זה מאוד קשה. צריך קודם כל תשומת לב מהממשלה, וזה קורה, אבל רק במינון מסויים כי הבירוקרטיה לא קלה, אי אפשר פשוט להוריד מסמך ולמלא אותו ואז יהיו ערבים בהייטק, זה לא עובד ככה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים