שתף קטע נבחר

הזונדה הוחדרה לקנה הנשימה במקום לוושט - והמטופל מת

זונדה הוחדרה בשוגג לקנה הנשימה של מטופל במוסד גריאטרי בירושלים, גרמה לחסימת ריאתו והובילה למותו. משפחתו תובעת פיצויים וטוענת: "מדובר בטיפול בסיסי שאסור היה להוביל לתוצאה הטראגית"

זונדה, אשר שימשה להזנת מטופל גריאטרי, הוכנסה בשוגג לקנה הנשימה שלו במקום לוושט, דבר אשר הוביל למותו – כך נטען בתביעה שהוגשה לאחרונה על ידי משפחתו של המטופל לבית משפט השלום בירושלים.

 

בחודש ינואר 2016 אושפז ר', גבר בשנות ה-80 המאוחרות לחייו, בבית החולים "שערי צדק" בירושלים. במהלך אשפוזו הוא הוזן באמצעות זונדה, צינור המוחדר לאפו של המטופל ומזרים מזון ישירות לקיבה דרך הוושט. לאחר האשפוז הוחזר המטופל לבית האבות הסיעודי "עמל הוד" שבמעלה אדומים.

 

לאחר קבלתו בבית החולים הגריאטרי נשלפה הזונדה מקיבתו של ר' והוכנסה מחדש. הזונדה, כך מתואר בתביעה, הוכנסה בשוגג לקנה הנשימה של ר' במקום לוושט.

 

ר' החל לסבול מקוצר נשימה ושיעול והוא הובהל בשעת לילה לחדר המיון של "שערי צדק". בבוקר בוצע צילום רנטגן לבית החזה של המטופל שהראתה כי הזונדה ממוקמת בריאה השמאלית, וזו נשלפה אחרי כ-12 שעות מהחדרתה.

 

הזונדה הוצאה ורופא ריאות נקרא לבדוק את ר'. בבית החולים הוחלט על שאיבת התוכן שהיה בריאה למחרת היום, אבל למרבה הצער ר' נפטר לפני ביצוע השאיבה.

 

"ברור כי לא נעשתה כל פעולת בקרה לאחר הכנסת הזונדה". ארכיון (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"ברור כי לא נעשתה כל פעולת בקרה לאחר הכנסת הזונדה". ארכיון(צילום: ירון ברנר)

 

בחוות דעת שצורפה לתביעה שהגישו בני משפחתו של ר' באמצעות עו"ד שי אלבינצר, כותב פרופ' מרדכי רביד, מומחה ברפואה פנימית, כי "הכנסת הזונדה לקנה הנשימה והחדרת כמות גדולה של נוזל לריאה גרם לחסימת הסימפון השמאלי ולתמט הריאה השמאלית. בחולה הסובל מאי ספיקת לב, צמצום דרסטי של כושר הנשימה על ידי חסימה שלמה של ריאה אחת הוא ללא ספק גורם מכריע במותו".

 

בהמשך חוות הדעת כותב פרופ' רביד כי "אין כל ספק כי המוסד הגריאטרי נושא באחריות ישירה לפטירתו של ר'". המומחה מוסיף ומתאר כי הכנסת זונדה לחולה מבולבל היא פעולה הרת סיכון. "נדרשת מיומנות וכן, תמיד, לאחר הכנסת הזונדה מוכנס באמצעות מזרק השטיפה אוויר דרך הזונדה ומאזינים בסטטוסקופ מעל לקיבה על מנת לשמוע את בעבוע האוויר דרך הנוזל שקיבה וכך לוודא שהזונדה אכן במקום הנכון". לטענת המומחה "כיום מקובל לבצע צילום חזה בכל חולה לאחר הכנסת זונדה לקיבה... ממהלך הדברים ברור כי לא נעשתה כל פעולת בקרה לאחר הכנסת הזונדה".

 

בכתב התביעה מאשימה משפחתו של ר' כי רשלנותו של המוסד הגריאטרי הייתה בדרגה גובהה וכן כי "אירוע טראגי זה השאיר את חותמו על בני משפחתו של המנוח, גם בכך שאיבדו אמון במערכת הבריאות".

 

את טענותיהם מסכמים התובעים בכותבם כי "המדובר בטיפול פשוט ובסיסי ובביצוע בדיקות אלמנטאריות ובסיסיות, אשר אסור היה כי יובילו לתוצאה הטראגית".

 

משפחתו של ר' תבעה גם את בית החולים "שערי צדק". על פי טענות התובעים, צילום הרנטגן שבוצע לר', שהראה כי הזונדה לא הוחדרה כראוי, בוצע באיחור וכן כי רופאי בית החולים השתהו בשאיבת הנוזל מראותיו של המנוח. 

 

מעמל הוד נמסר בתגובה: "ר' ז"ל חולה בן 90 הגיע לבית החולים ב-10 בינואר 2016 ושהה פחות מ-4 שעות במוסדנו. על פי הרישומים שבידינו החולה הוציא בכוח את הזונדה מאפו והצוות הרפואי החליט להכניס בחזרה על מנת להמשיך בטיפול. במקביל הוחזר המטופל לבית החולים שערי צדק שם נפטר כעבור 48 שעות. אנו משתתפים בצערה של המשפחה.

 

"היות שהנושא נמצא בערכאות משפטיות אנו מחויבים להתייחס לנושא אך ורק בין כותלי בין הדין, יחד עם זאת אנו דוחים את הטענה כי החולה טופל ברשלנות. הצוות הרפואי פעל על פי שיקול דעת ולטובתו של החולה וכל היתר יתברר בבית משפט".

 

מבית החולים "שערי צדק" נמסר בתגובה: "נלמד את התביעה ונגיב בבית המשפט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הנוזל גרם לחסימת הריאה והוביל למוות. ארכיון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים