שתף קטע נבחר

תיעוד: כך נלכדה הטוקנית הברחנית ברמת השרון

נקבת ארקרי שחורת צוואר, טוקן בגודל בינוני שברחה מבעליה, הגיעה בחודש האחרון כדי לקבל מזון ומים בעיריית רמת השרון. במשך 10 ימים ניסו לפתות את הציפור באמצעות תולעי קמח, פירות חתוכים, גרעינים וקערת מים, עד שהצליחו ללכוד אותה בכלוב והיא הועברה למתקן מוגן של רשות הטבע והגנים. היא צפוייה לשוב לבעליה בתום הליך בדיקות

 

 

בתום מארב שנמשך עשרה ימים על אדן החלון בקומה השלישית בבניין עיריית רמת השרון, נתפסה ביום שלישי נקבת ארקרי שחורת צוואר, שנמלטה ממגדליה לפני מספר שבועות. 

 

בשבועות האחרונים גילו בכירים בעירייה כי טוקן בעל מקור ענק החל לחפש מזון ומים בסמוך לחלונה של שירלי פאר-יגרמן, מנכ"לית העירייה ואם הבית גילה יעקב. השתיים העניקו לו מדי יום פירות וקערת מים ובתום הארוחה, הטוקן נעלם למקום לא ידוע.

 

 (צילום: עיריית רמת השרון) (צילום: עיריית רמת השרון)
(צילום: עיריית רמת השרון)
 

 

פיתיונות בדמות תולעי קמח ופירות חתוכים

בעקבות פרסום הכתבה ב-ynet נוצר קשר בין העירייה, לספארי ברמת גן ורשות הטבע והגנים, שם החלו בתיאום מבצע משותף ללכידת הציפור הגדולה.

 

רועי גלעד, פקח סחר והחזקה בחיות בר באף להגנה על החי והצומח ברשות הטבע והגנים, הגיע לפני כעשרה ימים אל בניין העירייה, כשהוא מצוייד בכלוב נשיאה גדול, תולעי קמח חיות, תערובת מזון לתוכים ופירות.

 

הכלוב הונח על אדן החלון, בסמוך למקום בו נקבת הארקרי נוהגת לאכול את המזון. "לא מדובר במלכודת מיוחדת ללכידת ציפורים, אלא בכלוב נשיאה שקשרנו לדלת שלו חוט. הנחיתי את צוות העובדים להאכיל את הארקרי בתוך הכלוב", הוא מספר ל-ynet. "בתחילה פיזרנו מזון ליד ועל הכלוב, כדי שהארקרי תרגיש איתו בנוח ובכל יום שעובר, חולק פחות ופחות מזון ליד הכלוב, אלא בתוכו. בסופו של דבר גם כלי המים הונח בתוך הכלוב".

 

 (צילום: גונן אליאס, עיריית רמת השרון) (צילום: גונן אליאס, עיריית רמת השרון)
(צילום: גונן אליאס, עיריית רמת השרון)

הטוקן מגיע לאכול בעירייה (צילום: גונן אליאסי, עיריית רמת-השרון) (צילום: גונן אליאסי, עיריית רמת-השרון)
הטוקן מגיע לאכול בעירייה(צילום: גונן אליאסי, עיריית רמת-השרון)
 

 

לדבריו, בשיחותיו עם צוות העובדים ובתצפיות אחרי נקבת הארקרי, היא גילתה חששנות רבה לכלוב. "עם הזמן היא הרגישה יותר בנוח, אכלה את המזון ושלשום בשעות אחר הצהריים המאוחרות, היא נכנסה פנימה כדי לשתות מים. אז העובדים ניצלו את הרגע וסגרו את דלת הכלוב בעזרת החוט". 

 

 (צילום: גונן אליאס, עיריית רמת השרון) (צילום: גונן אליאס, עיריית רמת השרון)
(צילום: גונן אליאס, עיריית רמת השרון)

 

נפוץ בדרום אמריקה ומותר לסחר בישראל

הארקרי הוא טוקן בגודל בינוני בעל מקור באורך של כ-15 ס"מ. למרות גודלו המרשים של המקור שנועד להרתיע טורפים, הארקרי כמעט ולא נעזר במקור לקרבות עם טורפים ומשתמש בו לליקוט פירות ואגוזים מענפים. בטבע הוא ניזון בנוסף למזון הצמחי מחרקים, לטאות וגם ממינים אחרים של ציפורים צעירות.  

 

ארקרי בברזיל. לא מצויה בסכנת הכחדה בטבע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ארקרי בברזיל. לא מצויה בסכנת הכחדה בטבע(צילום: shutterstock)

 

הארקרי נחשב לציפור בר שחיה בעיקר ביערות הגשם בדרום אמריקה ובחלק ממיני הארקרי ישנן ציפורים בעלי מראה צבעוני במיוחד. בטבע הם נוהגים לדלג מענף לענף בקריאות רמות ונוהגים לבלות את כל ימי חייהם באותו היער. הנוצות הבהירות שלהם מסיימות להם להסתוות ביער.  

 

ציפור חברותית שחיה בלהקות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ציפור חברותית שחיה בלהקות(צילום: shutterstock)
 

 

מדובר בציפור חברותית מאוד שנוהגת להתלהק בלהקות קטנות. הארקרי נוהגים להתקבץ יחד בלינת הלילה עד לשישה פרטים במחילה בעץ. הארקרי שחורי הצוואר אינם בסכנת הכחדה טבע וברשות הטבע והגנים מתירים את הייבוא של הציפורים הללו לישראל, שמקורן בשבי. מחיר של ארקרי עשוי להגיע לכ-20 אלף שקלים ויותר.  

 

 

 (צילום: גונן אליאס, עיריית רמת השרון) (צילום: גונן אליאס, עיריית רמת השרון)
(צילום: גונן אליאס, עיריית רמת השרון)

 

בעירייה נפרדו מהציפור האקזוטית: "היא קיבלה אירוח VIP"

בעקבות פרסום הכתבה, יצרו מספר אנשים קשר עם רשות הטבע והגנים בטענה כי הציפור האקזוטית שייכת להם. "תושבים ברמת השרון טוענים כי הארקרי ברחה מביתם במהלך ניקיון יסודי של הכלוב והוצאת הנקבה ואחיה הזכר. הם סיפרו לנו כי הנקבה והאח נמצאים ברשותם מזה מספר שנים", מציין רועי.

 

לדבריו, המגדלים הסכימו לבצע בדיקת די.אן.איי לציפור כדי להוכיח כי הזכר שברשותם הוא קרוב משפחתה של הנקבה שנתפסה. עד אז נמצאת הארקרי במתקן מוגן של רשות הטבע והגנים.

 

 (צילום: רועי גלעד, רשות הטבע והגנים) (צילום: רועי גלעד, רשות הטבע והגנים)
(צילום: רועי גלעד, רשות הטבע והגנים)

 

ברשות מציינים כי הציפור מותרת לגידול ואחזקה בישראל בעזרת היתר אחזקה שניתן על ידי רשות הטבע והגנים. "המגדלים של הארקרי החזיקו את צמד הטוקנים ללא היתר ומחוייבים לדווח על מספר הפרטים שברשותם, כדי שנוכל לעקוב אחרי ציפור בר שאינן מקומיות בישראל. כעת הנושא נמצא בבירור מדוע הוחזקו ללא היתר".     

 

לדברי גונן אליאסי, דובר עיריית רמת השרון, "המנכ"לית ואם הבית פינקו אותה ודאגו לה מדי יום, ומכל הלב לאירוח VIP שכלל תערובת של גרעיני חמניה, זרעוני תירס, תפוחים ופירות שנחתכו במיוחד בהתאמה לאורחת, שתייה כיד המלך ואפילו תולעים שהובאו לכאן במיוחד שאותן היא מאוד אוהבת. לפחות נהיה בטוחים שהטוקנית תהיה בידיים טובות. נקווה שתבוא לבקר שוב בהזדמנות".


פורסם לראשונה 27/09/2017 23:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי גלעד, רשות הטבע והגנים
אראקרי שחור צוואר רמת השרון
צילום: רועי גלעד, רשות הטבע והגנים
מומלצים