שתף קטע נבחר

מהי התחלואה הזיהומית השכיחה ביותר בישראל?

שירותי בריאות כללית, קופת החולים הגדולה בישראל, בדקה במשך שנה שלמה את הסיבות בגללן אנחנו מגיעים לרופא בכל הקשור למחלות זיהומיות. הדירוג לפניכם

מה מביא אותנו לרופא? מחקר של שירותי בריאות כללית אסף נתונים שבדקו את התפלגות הביקורים ברפואה ראשונית במרפאות הקהילה. במחקר עלה כי בשנת 2015 מספר הביקורים אצל רופאי משפחה ורופאי ילדים עמד על 6,600,000 כאשר 22% מהביקורים היו ביקורים בשל מחלות זיהומית.

 

קראו עוד

הנחיות חדשות בישראל: יקוצר משך הטיפול באנטיביוטיקה

רופאים טוענים: אפשר להפסיק אנטיביוטיקה לפני הזמן - כשמרגישים טוב

  

 ( ) ( )

  

"עמידות החידקים לאנטיביוטיקה - אתגר בינלאומי"

"רוב המחלות הזיהומיות של דרכי הנשימה בקהילה הינן על רקע נגיפי (זיהום ויראלי) ולכן ברוב המקרים הללו טיפול באנטיביוטיקה אינו מועיל, אלא עלול לגרום לנזק, בשל תופעות לוואי ובשל יצירת חיידקים העמידים לאנטיביוטיקה", הסביר ד"ר ניקי ליברמן, ראש אגף חטיבת הקהילה, בכללית.

 

ד"ר ליברמן הוסיף כי חיידקים עמידים הינם תוצאה ישירה של שימוש עודף באנטיביוטיקה, וקיים חשש אמיתי שהאפשרויות לתת טיפול מתאים בזיהומים הולכות ואוזלות.

 

אנטיביוטיקה. עודכנו ההנחיות לטיפול  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אנטיביוטיקה. עודכנו ההנחיות לטיפול (צילום: shutterstock)

 

"בשנים האחרונות, עולה ההכרה בנזקי טיפול אנטיביוטי, ועמידות החיידקים מהווה אתגר רפואי בינלאומי, ששותפים לו כל ארגוני הבריאות בעולם אשר פועלים לשינוי בהיקף השימוש באנטיביוטיקה" הוא מציין, "כחלק מהמגמה לשימוש מושכל באנטיביוטיקה עדכנו ב'כללית' את ההנחיות למתן אנטיביוטיקה. בהנחיות החדשות נעשתה התאמת משכי טיפול באנטיביוטיקה לצרכי המטופל, עם דגש על כך שהחלטה על התחלת טיפול או הפסקתו, היא החלטה רפואית".

  

"בעיית החיידקים העמידים אינה תיאורטית, ולא מדובר בתהליך עתידי - זה כבר כאן ועכשיו", הוסיף מרסלו לאו, חוקר במכון כללית למחקר, "אנו עדים למגמה גוברת והולכת של עמידות לתרופות רבות במסגרת הטיפול השגרתי בתחלואה זיהומית והאפשרויות למתן טיפול אנטיביוטי הולם הולכות ואוזלות. באיחוד האירופי, מדווחים על 25,000 פטירות בשנה המיוחסות לחיידקים עמידים, ועוד 2.5 מיליון ימי אשפוז מסיבה זו, ונתונים דומים מדווחים גם מארה"ב".

 

ד"ר בת שבע גוטסמן, יועצת אגף הרפואה בחטיבת הקהילה למחלות זיהומיות ורופאה במחוז שרון שומרון של כללית מציינת כי "במחקר שנעשה בארצות הברית בשנת 2015 עלה כי כ-80% מהטיפול האנטיביוטי ניתן במרפאות הקהילה, וכ-12% מהביקורים אצל רופא ראשוני בקהילה הסתיימו במתן אנטיביוטיקה.

 

"חלק עיקרי מהטיפול האנטיביוטי היה בשל זיהומים בדרכי הנשימה העליונות, בשליש עד מחצית מאותם מקרים הטיפול האנטיביוטי היה מיותר. על רקע נתונים אלה ואחרים יצא הבית הלבן בתוכנית שאפתנית כשהמטרה היא להגיע לירידה של 50% בטיפולים באנטיביוטיקה עד לשנת 2020, וזאת כחלק מהמאבק בהתפשטות של חיידקים עמידים".

 

בימים אלה מציין העולם את שבוע המודעות הבינלאומי לאנטיביוטיקה שנועד להעלות את המודעות הציבורית ומודעות הצוותים הרפואיים לשימוש המושכל באנטיביוטיקה. במהלך השבוע יתקיימו פעילויות הדרכה והסברה בקרב הצוותים הרפואיים והציבור הרחב לנושא.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להגביל רופאים לתת אנטיביוטיקה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים