שתף קטע נבחר

משבר פוליטי בגרמניה: מרקל לא הצליחה להרכיב קואליציה

בדרך לבחירות? המפלגה הדמוקרטית החופשית הודיעה על פרישתה מהמו"מ הקואליציוני עם הקנצלרית: "עדיף לא למשול מאשר למשול בצורה שקרית". מרקל תודיע לנשיא גרמניה שלא הצליחה להרכיב ממשלה: "זהו יום של הרהורים ומחשבה עמוקה. אעשה הכול כדי להבטיח שהמדינה מנוהלת היטב בשבועות הקשים שצפויים לנו"

 

 

אנגלה מרקל במסיבת העיתונאים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אנגלה מרקל במסיבת העיתונאים(צילום: EPA)

 

דרמה פוליטית בגרמניה: הקנצלרית אנגלה מרקל הודיעה לפנות בוקר (יום ב') כי תבשר לנשיא, פרנק וולטר שטיינמאייר, כי לא הצליחה להקים קואליציה במסגרת המשא ומתן עם שאר המפלגות. ההחלטה ללכת אל הנשיא, שבכוחו להכריז על בחירות חדשות, התקבלה לאחר שהמשא ומתן עם המפלגה הדמוקרטית החופשית (FDP) נכשל לאחר ארבעה שבועות של דיונים. מרקל סירבה להקים ממשלה צרה עם מפלגת הירוקים.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

"האמנו שאנחנו נמצאים בדרך להסכם", אמרה מרקל, שרק לפני כחודשיים ניצחה בבחירות בפעם הרביעית, והוסיפה: "זהו יום של הרהורים ומחשבה עמוקה על האופן שבו גרמניה צריכה להמשיך. כקנצלרית, אעשה הכול כדי להבטיח שהמדינה תנוהל באופן הטוב ביותר בשבועות הקשים שמצפים לנו".


 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
 

מלבד האפשרות לקיום בחירות חדשות, מרקל עשויה לנסות להמשיך את הקואליציה הנוכחית שלה עם הסוציאל-דמוקרטים. עם זאת, מפלגת המרכז-שמאל כבר הבהירה שהיא תלך לאופוזיציה כדי לבנות את עצמה מחדש אחרי שנים רבות בצלה של מרקל ומפלגתה השמרנית.

 

"עדיף לא למשול מאשר למשול בצורה שקרית"

מנהיג הדמוקרטים, כריסטיאן לינדנר, הודיע כי מפלגתו החליטה לסגת מהמשא ומתן הקואליציוני לאחר שלא הצליחה למצוא מכנה משותף בנושאים מרכזיים עם שותפותיה הפוטנציאליות. "היום לא הייתה התקדמות בשיחות להקמת הקואליציה, אלא עיכוב. לארבעת הצדדים במשא ומתן אין חזון משותף למודרניזציה או בסיס אמון משותף", אמר. לאחר מכן הבהיר: "עדיף לא למשול מאשר למשול בצורה שקרית".

 

יורגן טריטין, מבכירי מפלגת הירוקים, אמר כי מפלגתו "מזועזעת" מהפסקת המשא ומתן וטען כי "היו הזדמנויות להסכמה".  

 

בבחירות שנערכו בסוף ספטמבר ניצחונה של מרקל על פני יריבה מרטין שולץ מהסוציאל-דמוקרטים היה אמנם די צפוי, אך מי שרשמה הישג ענק היא מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD), שמתנגדת למהגרים ולאיסלאם, שנכנסה לפרלמנט בפעם הראשונה בתולדותיה - ובפעם הראשונה שעושה זאת מפלגת ימין קיצוני בגרמניה זה 60 שנה.

 

הסוציאל-דמוקרטים הבטיחו שלא יישבו בממשלה הבאה עם מרקל לאחר המפלה בבחירות. מרטין שולץ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הסוציאל-דמוקרטים הבטיחו שלא יישבו בממשלה הבאה עם מרקל לאחר המפלה בבחירות. מרטין שולץ(צילום: AFP)

הגוש שבראשו עמדה מרקל - איחוד של "מפלגת הנוצרים-דמוקרטים" (CDU) של הקנצלרית עם "המפלגה הנוצרית-סוציאלית" (CSU) מבוואריה - קיבל כ-33 אחוזים מהקולות. הסוציאל-דמוקרטים הגיעו למקום השני עם תוצאה מאכזבת של 20 אחוזים בלבד - ההישג הגרוע ביותר שלהם מאז תום מלחמת העולם השנייה - ומפלגת הימין הקיצוני רשמה כאמור הישג גדול כשהפכה למפלגה השלישית בגודלה בגרמניה עם 13.5 אחוזים.

 

ממשלת מיעוט, בחירות חדשות או שוב חבירה לסוציאל-דמוקרטים?

מדובר ברגע לא פשוט בקריירה של מרקל, המנהיגה המובילה באירופה שב-12 שנות שלטונה הפכה לסמל ליציבות, ושהנהיגה את גוש האירו במהלך משבר חוב והשיגה הסכם חשוב בין האיחוד האירופי לבין טורקיה בנוגע למשבר המהגרים ביבשת האירופית.

 

מרקל ומפלגתה אמנם ניצחו בבחירות בספטמבר, אולם בשורה התחתונה הם נחלשו בייחוד בשל החלטתה של הקנצלרית ב-2015 לפתוח את גבולות גרמניה ליותר ממיליון מבקשי מקלט. מי שזכתה כאמור מן ההפקר בקלפי הייתה מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD) שנכנסה לפרלמנט.

 

קריסת המשא ומתן הקואליציוני מציבה את גרמניה בפני שתי אפשרויות פעולה חסרות תקדים: מרקל תקים ממשלת מיעוט או שהנשיא יכריז על בחירות חדשות אם לא תוקם ממשלה חדשה. עם זאת, בעל בריתה של מרקל ינס ספאן אמר שהוא לא חושב עדיין על בחירות חדשות ושאינו פוסל אפשרות לחבירה מחדש לסוציאל-דמוקרטים. "יש לנו ממשלה שמסוגלת לפעול, אפשר לבצע את הדברים ההכרחיים", הוא אמר. "אין בסיס לבהלה". ספאן אמר לערוץ הטלוויזיה n-tv ש"כמה שרים במפלגה הסוציאל-דמוקרטית רוצים למשול. הסוציאל-דמוקרטים יצטרכו להחליט אם הם מוכנים לקחת אחריות למען המדינה הגדולה ביותר במרכז אירופה".

 

במערכת הפוליטית בגרמניה לא ממש רוצים ללכת לבחירות חדשות בלשעון המעטה. החשש הגדול של רובן הוא שמפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה" תקבל יותר מ-13 האחוזים שאותם קיבלה בבחירות האחרונות ושהפכו אותה למפלגה השלישית בגודלה במדינה.

 

חוסר היכולת להקים ממשלה בכלכלה הגדולה ביותר באירופה עשויה להיות בעלת השלכות על כל דבר - מרפורמות בגוש האירו שבהן תומך נשיא צרפת עמנואל מקרון ועד לעיצוב היחסים עם בריטניה לאחר שזו תעזוב את האיחוד האירופי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים