המפתח לאושר טמון באינטליגנציה הזוגית
מהי אינטליגנציה זוגית, וכיצד ביכולתה לעזור לנו להקטין חיכוכים וקונפליקטים ולהפוך לאנשים מאושרים מתמיד
המונח 'אינטליגנציה' החל להיחקר בתחילת המאה ה-20. משמעו היה "מכלול הכישורים שבאמצעותם ניתן לפתור בעיות הדורשות חשיבה בצורה יעילה", והוא התייחס לשני תחומים בלבד: יכולת לוגית וחשיבה מילולית. לא דובר אז על יכולת לפתירת בעיות בתחום הזוגי. רק ב-1983 ערער הפסיכולוג גרדנר על עמדה זאת. הוא סבר כי לא ניתן להסביר את מכלול ההתנהגויות האנושיות באמצעות הגדרה זו, וכי יש להרחיבה ולחלק את האינטליגנציה לכמה סוגים של יכולות למידה.
הוא יצר תיאוריה שכונתה "אינטליגנציות מרובות", שכללה שבעה סוגים של כישורים שבעזרתם ניתן לפתור בעיות חשובות במסגרת חברתית ותרבותית נתונה. היתה זו הפעם הראשונה בה התחום הרגשי בא לידי ביטוי, והוא התגלם בשתי אינטליגנציות: 'אינטליגנציה תוך אישית' אשר מתייחסת למודעות עצמית, משמעת עצמית והבנת הסיבות והמניעים של ההתנהגות, ו-'אינטליגנציה בין-אישית' שכוללת את הרגישות לזולת. התפתחות נוספת בתחום זה חלה בסוף שנות ה-80, אז התחילו להתייחס למונח 'אינטליגנציה רגשית', שהינה היכולת של היחיד "לנטר את רגשותיו ורגשות האחרים, להבחין בין רגשות שונים ולעשות שימוש במידע זה בהתנהלותו". גם בהתייחסות ראשונית זו לא היה מיקוד על מכלול הכישורים הדרושים כדי לצלוח מערכת זוגית.
תפיסת הזוגיות המודרנית והתפקיד שהיא ממלאת בחיים גורסת כי לא קל לחיות בזוגיות, וכי אין זוגיות ללא מחלוקות ובעיות, כאשר כל אחד מהזוגות מפתח דרכים משלו על מנת להתמודד עם הסיטואציות השונות שעולות. אומנם יש זוגות הנוטים לומר כי "הכול בסדר אצלם", אך אמירה זו מעוררת תמיהה כיוון שהיא לרוב מעידה על כך שהם מחזיקים במערכת יחסים "שטוחה", בה הם נמנעים מלהתמודד עם קונפליקטים או עם השונות ביניהם. לעומת זאת, קיימים גם זוגות אחרים הנוטים להרבות בריבים הנובעים מערכים, מאמונות ומצרכים אישיים המיוחדים לכל אחד מהם. כך או כך, מחלוקות מהוות חלק אינטגרלי וטבעי ביחסים. ישנם זוגות שמצליחים להתמודד עם המחלוקות וצומחים מהן, ויש כאלה שנכשלים. השאלה המתעוררת היא מהו המרכיב הסודי המאפשר לצלוח את המחלוקות?
תשובה לשאלה זאת ניתן למצוא בספרם של הזוג ויסמן, "אינטליגנציה זוגית", המתייחס להתנהלות הרגשית ולתקשורת הזוגית דווקא במקומות בהם בני הזוג חלוקים זה עם זו. הספר בודק כיצד מתנהלים בתוך קשר, מהן הציפיות ממנו וכיצד פותרים קונפליקטים. האם נקודות המחלוקת מהוות מקפצה לשדרוג הזוגיות ושיפור איכות הקשר הזוגי, או שהן עלולות להרע לו. לדידם של החוקרים, ההתנהלות של בני הזוג במצבים אלו תלויה באינטליגנציה הזוגית שלהם.
הזוג ויסמן מכיר בשלושה גורמים המרכיבים את האינטליגנציה הזוגית ומשפיעים על הקשר: מחויבות, תקשורת והערכת מצב הרוח. במושג 'מחויבות' הם מתייחסים לרמת היכולת של כל אחד מהמשתתפים להירתם למען הצלחת הזוגיות, במחויבות כל אחד מבני הזוג לקשר ובמידה בה הוא רואה את הצד השני כבן ברית נאמן. התייחסות זאת מחייבות להתייחס בכבוד, באהבה, בשוויון ובשיתוף לבן הזוג, כדי להגיע לעמק השווה. במושג 'תקשורת' הם מתייחסים לדרך שבה בני הזוג מתמודדים במקומות בהם הם חלוקים - האם חשוב להם לנצח בוויכוח או לנצח בזוגיות. לצורך פיתוח מיומנות זו, יש צורך לפתח יכולת הקשבה לצרכים, לרגשות ולרצונות של כל אחד מבני הזוג.
במושג 'הערכת מצב הרוח' הם מתייחסים לדרך שבה בני הזוג משקללים את מצב רוחם, מזגם, רגשותיהם, מניעיהם וכוונותיהם של כל אחד מהם, ולוקחים אותם בחשבון בעת ניהול התקשורת ביניהם. שיפור המערכת הזוגית מתבצע מתוך קבלה והשלמה שהם ובני הזוג אינם מושלמים, ועל אף על פי כן הם רוצים להגיע לשיתוף פעולה לאורך זמן. בני זוג אלו, שמחזיקים באינטליגנציה רגשית גבוהה, נושאים בחובם את ההבנה כי זוגיות הינה תהליך של מציאת איזון מתמיד בין צרכים מנוגדים והתפשרות בלתי פוסקת. הם מכירים בצורך לנהל דיאלוג מתמיד ומתמשך, בו נלקחים בחשבון הצרכים של כל אחד מבני הזוג.
לעומת זאת, זוגות בעלי אינטליגנציה זוגית נמוכה הם זוגות שחשוב להם לנצח בוויכוח ולא לוותר, תוך התעלמות מצרכיו של בן הזוג, ולכן הם מתקשים להתמודד עם קונפליקטים העולים בחייהם. לא מפליא, אם כן, שמחקרים מצביעים כי ככל שרמת האינטליגנציה הרגשית של אדם גבוהה יותר, כך עולה שביעות הרצון שלו מחיי הנישואים מאחר שיש לו את הכלים להתמודד עם קונפליקטים ותובנה.
לפי המיתוס עליו גדלנו, אין צורך ללמוד לבנות זוגיות וקשר אינטימי, כי זה יקרה באופן טבעי. אולם כיום יותר ויותר אנשי מקצוע מחזיקים בגישה שבהחלט ניתן לשפר את הזוגיות באמצעות מידע והדרכה מתאימה. בדומה לרכיבה על אופניים או רכישת מקצוע, כך גם זוגיות דורשת הכשרה, פיתוח ושיכלול של האינטליגנציה הזוגית כדי שהיא תעזור לנו בהתמודדות עם בעיות וטיפול יעיל בהן.
ד"ר רונית כהן זמורה היא מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת.