שתף קטע נבחר

לקבל פרס, כבת לניצולי שואה, בגרמניה

עמותת מיקרופיי, הפועלת להעצמה אישית דרך עצמאות כלכלית לנשים מאוכלוסיות מוחלשות ומבקשות מקלט, זכתה בפרס המכובד על שם שמעון פרס מטעם קרן פורום העתיד גרמניה ישראל בטקס מרגש בברלין. טור אישי של מירה קליין פכט, מנכ"לית שותפה בעמותה, שיצאה לקבל את הפרס כבת לניצולי שואה שהוריה קיוו שלעולם ילדיהם לא יצטרכו לדרוך על אדמת גרמניה

ההודעה התקבלה בשעת לילה מאוחרת: "אתן כלות "פרס שמעון פרס" השנה בגרמניה". התבקשנו לשמור את דבר הזכייה בסוד עד הטקס. השמחה נמהלה בהפתעה, על שדווקא אנחנו נבחרנו מבין רשימה ארוכה ומכובדת של ארגונים מעוררי השראה כל כך, לקבל את הפרס המכובד שיוענק על-ידי משרד החוץ הגרמני בשיתוף "פורום קרן העתיד גרמניה- ישראל".  

 

אז מי זה אנחנו? עמותת מיקרופיי, עמותה ישראלית הפועלת להעצמה אישית דרך עצמאות כלכלית לנשים מאוכלוסיות מוחלשות בתל-אביב רבתי ומסייעת על ידי הדרכה וליווי אישי להקמה והצמחת עסקים תוך יצירת מקור תעסוקה ומקור הכנסה. את המועמדות הגשנו בדקה ה-90 אחרי לא מעט לבטים, עם שותפינו מגרמניה ארגון Migration hub (חממת הגירה) על פרויקט חילופי המשלחות שעשינו יחד לפני כשנה, בתמיכת קרן פורום העתיד גרמניה- ישראל.

 

 

 

כידוע מדינת ישראל מתמודדת עם גל הגירה ממדינות מאפריקה, כיום חיים בישראל כ- 39,000 מבקשי מקלט מאריתראה, רובם נשים עם ילדים ועוד כ- 10,000 מסודן ועוד אלפים בודדים ממדינות שונות. כעמותה ישראלית שפועלת כבר שבע שנים צברנו ניסיון רב בתכניות ליזמות עסקית למהגרים ומבקשי מקלט.

 

גרמניה, כמו מספר מדינות נוספות באירופה, מתמודדת עם האתגר הגדול של הצפת פליטים ויחד עם זאת היא המדינה שקלטה את מספר המהגרים הגדול ביותר עד כה. ליתר דיוק, לפי מקורות שונים, יותר ממיליון וחצי פליטים עד תחילת 2017. כך בעצם נולד שיתוף פעולה מרגש וחוצה גבולות שהוביל לקבלת הפרס החשוב.

 

ייחודו של הפרויקט הוא בשיתוף הפעולה בין ארגונים חברתיים ישראלי וגרמני שבאמצעותו ייצרנו מודלים ייחודיים של פתרונות תעסוקה ועצמאות כלכלית למבקשי מקלט. צילומים: איל גרניט  (צילום: אסף גרניט) (צילום: אסף גרניט)
ייחודו של הפרויקט הוא בשיתוף הפעולה בין ארגונים חברתיים ישראלי וגרמני שבאמצעותו ייצרנו מודלים ייחודיים של פתרונות תעסוקה ועצמאות כלכלית למבקשי מקלט. צילומים: איל גרניט

 

לשני הארגונים, מיקרופיי וחממת ההגירה, נושא משותף ומהותי שמהווה כיום את האתגר המורכב הניצב בפני העולם המערבי כולו והוא שילובם החברתי והכלכלי של מהגרים, פליטים ומבקשי מקלט. ייחודו של הפרויקט הוא בשיתוף הפעולה בין ארגונים חברתיים ישראלי וגרמני שבאמצעותו ייצרנו מודלים ייחודיים של פתרונות תעסוקה ועצמאות כלכלית למבקשי מקלט על ידי תכניות הכשרה ליזמות עסקית זעירה תוך שיתוף פעולה בין ארגונים ופעילים חברתיים כל אחד במדינתו.

 

הצטמררתי בכל פעם שנשמעה השפה הגרמנית בקרבתי

כבת ניצולי שואה מעולם לא ביקרתי בגרמניה ואף הקפדנו במשפחה שלא לרכוש מוצרים מגרמניה. יתרה מכך, לאורך השנים הצטמררתי בכל פעם שנשמעה השפה הגרמנית בקרבתי וכל מה שהיה קשור במדינה היה מבחינתי מוקצה.

 

הזכייה בפרס העמידה אותי במצב לא פשוט באופן אישי ואילצה אותי לעשות את מה שלעולם לא חשבתי שיקרה: לדרוך על אדמת גרמניה ולקבל מידי שר החוץ הגרמני, זיגמר גבריאל את פרס שמעון פרס בשם עמותת מיקרופיי ואת ההכרה בפעילותה החשובה, כשבראשה אני עומדת יחד עם שותפתי קלאודיה גוטמן ושאנה קרקובסקי המנהלת היוצאת של העמותה.

 

כשעמדתי על הבמה בטקס בברלין, כשהלב מפרפר מהתרגשות ובהבנה שאני, בת לניצולי שואה שמינקותה חייה את ההיסטוריה הכואבת ופשעי השואה, הכוללת עבר מורכב משותף לשתי המדינות, עושה היסטוריה עם העמותה וחברותיי לפרויקט. שיתוף פעולה שכזה על אדמת גרמניה ובשילוב עמותה גרמנית הוכיח שניתן לנצח את זיכרונות ההיסטוריה.

 

שיתוף פעולה שכזה על אדמת גרמניה ובשילוב עמותה גרמנית הוכיח שניתן לנצח את זיכרונות ההיסטוריה. צילומים: איל גרניט (צילום: אסף גרניט) (צילום: אסף גרניט)
שיתוף פעולה שכזה על אדמת גרמניה ובשילוב עמותה גרמנית הוכיח שניתן לנצח את זיכרונות ההיסטוריה. צילומים: איל גרניט

 

החוויה העוצמתית והנאומים שנשאו בטקס הענקת הפרס במוזיאון היהודי בברלין, בעיקר דבריה של בתו של שמעון פרס ז"ל, פרופסור צביה ולדן, היוו עבורי נקודת מפנה משמעותית ביחס ליחסי גרמניה ישראל. באותו מעמד, הבנתי עד כמה הזכות לעבוד תחת ארגון חברתי ישראלי שדואג לפליטים ועוזר למהגרים חסרי ישע לשרוד במדינת ישראל ולהתקיים הוא משמעותי. בדיוק כפי שבמלחמת העולם השנייה אנשים טובים עזרו לסבתי כשנסה על חיה כשעל גבה היא נושאת את אבי כשהיה תינוק. כך מבחינתי, קבלת הפרס על אדמת גרמניה היא זכות גדולה שלא דמיינתי שתיפול בחלקי בחלומותיי הפרועים ביותר.

 

היום אני מאמינה שלמען הדור הבא של ילדינו וצעירים משתי המדינות שלא חוו את איימת המלחמה ההיא והשואה, חשוב ליצור שיתופי פעולה בין ישראל וגרמניה בתחומים שונים והדבר מאפשר לזכור את העבר ויחד עם זאת לבנות באופטימיות את ההווה והעתיד. כפי שאמר שמעון פרס בשנת 2010 בעת כהונתו כנשיא מדינת ישראל בנאומו בפני הבונדסטאג הגרמני: "האמנו ואנו מוסיפים להאמין שגרמניה החדשה תעשה כל שביכולה כדי שהמדינה היהודית לעולם לא תיאלץ שוב להיאבק לבד על קיומה..." גם אני מאמינה בכל ליבי שכך יהיה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איל גרניט
כעמותה ישראלית שפועלת כבר שבע שנים צברנו ניסיון רב בתכניות ליזמות עסקית למהגרים ומבקשי מקלט.
צילום: איל גרניט
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים