שתף קטע נבחר

תקדים אייכמן מ-1960: המהלך של אבו מאזן באו"ם

הנשיא הפלסטיני, שהודיע כי יבקש חברות מלאה באו"ם, צפוי לנסות להפעיל סעיף שימנע מארה"ב להפעיל את זכות הווטו במועצת הביטחון - איסור להשתתף בהצבעה בנושא הקשור אליה, דוגמת טראמפ וירושלים. בישראל מעריכים: "הפלסטינים החליטו לשבור את הכלים"

 

 

בישראל מעריכים שהפלסטינים החליטו "לשבור את הכלים" בזירה הבינלאומית ולפנות כבר בסוף השבוע למועצת הביטחון של האו"ם כדי לבקש חברות מלאה באו"ם - על רקע הצהרתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להכיר בירושלים כבירת ישראל. הפלסטינים מבקשים לנצל את המומנטום הבינלאומי שנוצר נגד ההצהרה והם חשים שהזירה נוחה להם.

 

בוועידת המדינות המוסלמיות באיסטנבול, שהתכנסה בעקבות הצהרת טראמפ, הודיע אבו מאזן כי הפלסטינים יפנו למועצת הביטחון בבקשה לקבל הכרה של חברה מלאה באו"ם. כיום הפלסטינים הם במעמד של מדינה משקיפה. בנוסף הבהיר כי לא יסכים שהאמריקנים ישמשו כמתווכים במשא ומתן המדיני.

 

ביום שני אמור להתקיים דיון סגור של מועצת הביטחון ביישום החלטה 2334 שהתקבלה לפני כשנה – בתפר בין ממשל אובמה לממשל טראמפ - שקבעה שההתנחלויות הן בלתי חוקיות. ישראל הצליחה לסכל מהלך פלסטיני שביקש מהאו"ם להוציא דו"ח כתוב על יישום ההחלטה. במקום זאת, שליח האו"ם למזרח התיכון ניקולאי מלדנוב ימסור תדרוך למועצת הביטחון ויתאר את ההפרות של ישראל בהתנחלויות. הפלסטינים לוחצים על מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש שיגיע פיזית לדיון וימסור לחברות דיווח על פעולותיו ליישום ההחלטה.

אבו מאזן באיסטנבול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אבו מאזן באיסטנבול(צילום: רויטרס)

לצד ארדואן (צילום: AP) (צילום: AP)
לצד ארדואן(צילום: AP)

בישראל מעריכים שאבו מאזן מעוניין כעת ללכת למועצת הביטחון כדי לדחוק את האמריקנים לפינה ולאלץ אותם להשתמש לראשונה בזכות הווטו שלהם על מנת להביכם ולהציגם כמי שיצאו נגד כל העולם. על פי הנוהל, הדרך היחידה להצטרף כמדינה חברה באו"ם היא להגיש בקשה למועצת הביטחון באמצעות אחת החברות במועצה. סביר להניח שהפלסטינים יגישו את הבקשה באמצעות המצרים שהם נציגי הליגה הערבית או באמצעות בוליביה.

 

כדי להתקבל לאו"ם כמדינה חברה עם זכות הצבעה יש צורך בהמלצה של מועצת הביטחון. לשם כך נדרש רוב של תשע מתוך 15 המדינות החברות. כל אחת מחמש החברות הקבועות במועצה – ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה וצרפת - יכולה לבלום את המהלך בהטלת וטו. אם ההחלטה זוכה לרוב של תשע מדינות ואין וטו, היא מועברת להצבעה של העצרת הכללית, שם נדרש רוב של שני שלישים כדי לאשר קבלת המדינה החדשה. בעצרת הכללית של האומות המאוחדות יש לפלסטינים רוב אוטומטי בגלל הקול הערבי והמוסלמי. הבעיה שלהם היא לצלוח את מועצת הביטחון ולהימנע מוטו אמריקאי.

 

"הרטוריקה הזו מנעה שלום במשך שנים"

אבו מאזן אמר כי יפעיל סעיף בתקנון האו"ם שלפיו מדינה לא תוכל להשתתף בהצבעה בנושא שנוי במחלוקת שקשור אליה. המשמעות של הסעיף הזה, לטענת הפלסטינים, היא שאם הם ינסו להעביר הצעה במועצת הביטחון נגד ההצהרה של טראמפ בעניין ההכרה בירושלים כבירת ישראל – ארה"ב לא תוכל כביכול להטיל וטו נגד ההחלטה. הפעם האחרונה שבה השתמשו בסעיף כזה במועצת הביטחון הייתה ב-1960 כשארגנטינה נמנעה מהצבעה שדנה בשאלה אם חטיפת אייכמן על אדמתה על ידי ישראל מהווה הפרה של הריבונות שלה.

מועצת הביטחון של האו"ם (צילום: AP) (צילום: AP)
מועצת הביטחון של האו"ם(צילום: AP)
 

סביר להניח ששגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי לא תאפשר לפלסטינים לקדם מניפולציה כזאת ותעשה כל שביכולתה כדי לסכל אותה. ואולם היא מעידה על ההחלטה הפלסטינים לשבור את הכלים מול האמריקנים ועולה בקנה אחד עם ההצהרות שלהם שלא ייפגשו עוד עם שליחיו של טראמפ - קושנר וגרינבלט. אבו מאזן הוסיף שלאמריקנים לא יהיה עוד תפקיד בתהליך השלום.

 

האמריקנים לא נותרו חייבים ותקפו את אבו מאזן בחזרה. גורם בכיר בבית הלבן אמר: "הנשיא נותר מחויב לשלום כמו תמיד. הרטוריקה הזאת שמנעה שלום במשך שנים לא מפתיעה כי ציפינו תגובות כאלה. נמשיך לעבוד קשה על מנת לגבש תוכנית שממנה ירוויחו גם הפלסטינים וגם הישראלים. חשוב להימנע מהפרעות ובמקום זאת להתמקד במה שהנשיא אמר בשבוע שעבר - הגבולות הספציפיים של הריבונות הישראלית בירושלים נתונים למשא ומתן על הסדר הקבע בין הצדדים. ארה"ב תמשיך לא לנקוט עמדה בנושאי הסדר הקבע ותתמוך בפתרון שתי המדינות אם יוסכם על ידי שני הצדדים. נמשיך לעבוד על התוכנית שלנו לשלום שתביא את התוצאה הטובה ביותר לעמים ונחשוף אותה בזמן ובמקום המתאימים".

  

הרכב נוח לפלסטינים

על פי תרחיש נוסף, אבו מאזן לא יביא בשלב הראשון הצעה להתקבל כחברה מלאה אלא החלטה המגנה את ההצהרה של טראמפ בעניין ירושלים תוך הפעלת אותו סעיף שמונע כביכול מארה"ב להשתתף בהצבעה. כיום הרשות הפלסטינית היא במעמד של מדינה משקיפה – שלב אחד לפני מדינה חברה. הדגל שלה מתנוסס בין דגלי המדינות באו"ם והיא מוצגת כמדינה משקיפה באותו מעמד של הוותיקן.

 

ההרכב הנוכחי של מועצת הביטחון נוח יחסית לפלסטינים: ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת, בוליביה, מצרים, אתיופיה, איטליה, יפן, קזחסטן, סנגל, שבדיה, אוקראינה ואורוגוואי.

 

ראש הממשלה נתניהו הגיב אמש באירוע מצטייני המוסד בבית הנשיא על איומי אבו מאזן: "מוטב לפלסטינים להכיר במציאות ולפעול למען שלום ולא למען הקצנה, ולהכיר בעובדה נוספת ביחס לירושלים: לא רק שהיא בירת ישראל, אנחנו גם שומרים בירושלים על חופש הפולחן לכל הדתות ואנחנו אלה שמבטיחים במזרח התיכון את ההבטחה הזאת כפי שאף אחד לא מבטיח אותה ולעיתים קרובות גם נכשלים בכך באופן מחפיר. לכן כל ההצהרות הללו אינן מרשימות אותנו. סופה של האמת לנצח ויכירו גם יכירו מדינות רבות בירושלים כבירת ישראל וגם יעבירו את השגרירויות".

 

שגריר ישראל באו"ם דני דנון תקף בחריפות את דבריו של אבו מאזן: "ההנהגה הפלסטינית עושה כל שביכולתה כדי למנוע כל סיכוי למשא ומתן ומנהלת מאמץ מכוון לסיכול כל יוזמה שתוביל להתקדמות. אסור לקהילה הבינלאומית לאפשר לאבו מאזן לברוח שוב משולחן המשא ומתן בתירוצים שונים, עליה לחייב את ההנהגה הפלסטינית להכיר במציאות ולעצור את ההסתה המאיימת על יציבות האזור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אבו מאזן באיסטנבול
צילום: AP
מומלצים