שתף קטע נבחר

טראמפ: "ירושלים בירת ישראל, נתחיל בהכנות להעברת השגרירות"

בנאומו ההיסטורי הודיע הנשיא האמריקני כי הכרה בירושלים כבירת ישראל "היא תנאי הכרחי להשגת שלום", והביע תמיכה בפתרון שתי המדינות - אם הצדדים יסכימו על כך. טראמפ אמר כי הנחה את מחלקת המדינה להיערך להעברת השגרירות, אך מיד לאחר הנאום חתם על הצו המעכב זאת בחצי שנה

 

 

 

 

"ירושלים – בירת ישראל": הנשיא האמריקני דונלד טראמפ ההתייצב הערב (יום ד') בפני המצלמות בבית הלבן לנאום דרמטי והיסטורי - שבו הודיע: "הממשל האמריקני מכיר בירושלים כבירת מדינת ישראל". טראמפ הצהיר כי הממשל יתמוך בפתרון שתי מדינות אם גם הצדדים יסכימו על כך. בנאומו עדכן כי הנחה את מחלקת המדינה להיערך לקראת העברת השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים - ולאחר מכן חתם על הצו שמעכב את העברת השגרירות בעוד חצי שנה. 

 

הצהרת ירושלים - התגובות

ריבלין: "מתנה לשנת ה-70". נתניהו: "יום היסטורי"

חמאס: "טראמפ פתח את שערי הגיהנום"

אבו מאזן: טראמפ לא יכול עוד לתווך בסכסוך

התגובות והגינויים בעולם

עימות בכנסת מול המצלמות

 

נשיא המדינה, ראובן ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו ובכירי הממשלה מיהרו לברך על הנאום. "אין מתנה יפה וראויה מזו במלאות 70 שנים להקמת מדינת ישראל", אמר הנשיא ריבלין. נתניהו מסר: "זהו יום היסטורי. ההצהרה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ היא אבן דרך חשובה בתולדות ירושלים".

 

"ירושלים היא בירת ישראל". נאומו הערב של דונלד טראמפ (צילום: AP) (צילום: AP)
"ירושלים היא בירת ישראל". נאומו הערב של דונלד טראמפ(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

"כשנכנסתי לתפקידי הבטחתי להסתכל על האתגרים העולמיים בעיניים פתוחות וחשיבה רעננה", אמר טראמפ בפתח נאומו, כשמאחוריו סגן הנשיא מייק פנס שצפוי להגיע לישראל בימים הקרובים. "לא נוכל לפתור את הבעיות שלנו על ידי אותן הנחות שגויות והאסטריגות כושלות שהיו לנו בעבר. ההכרזה שלי היום מסמנת התחלה חדשה בטיפול בסוגייה הישראלית-פלסטינית.

 

"ב-1995 אימץ הקונגרס את ההחלטה לגבי השגרירות האמריקנית שמעודדת העברת השגרירות והכרה בירושלים כבירת מדינת ישראל. החוק הזה עבר ברוב גדול בקונגרס באותם ימים ואושר על ידי הצבעה קול אחד בסנאט, אבל במשך עשרים שנה כל נשיא קודם ניצל את היכולת שלו כדי לדחות את העברת השגרירות וסירב להעבירה או להכיר בירושלים כבירת ישראל. נשיאים דחו את ההחלטה הזאת מתוך אמונה שזה יקדם את השלום. הם עשו את השיקול שלהם בהתבסס על עובדות שהם חשבו שנכונות לאותם ימים. עם זאת, לאחר שני עשורים של דחיות, אנחנו לא קרובים יותר להסכם.

טראמפ חותם על הצו שמעכב את העברת השגרירות בחצי שנה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טראמפ חותם על הצו שמעכב את העברת השגרירות בחצי שנה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

"אין צורך לחזור על אותה נוסחה כמו בעבר ולקוות לתוצאה טובה יותר. לכן קבעתי כי זהו הזמן להכיר באופן רשמי בירושלים כבירת מדינת ישראל. בעוד נשיאים קודמים הבטיחו זאת בקמפיינים שלהם הם נכשלו ולא סיפקו את הסחורה, היום אני מספק את הסחורה. זה צעד שהיה צריך לעשות מזמן כדי לקדם את תהליך השלום ולהשיג הסכם ארוך טווח. ישראל היא מדינה ריבונית עם זכות כמו כל מדינה ריבונית אחרת להכריע מהי בירתה. הכרה בעובדה הזאת היא תנאי הכרחי להשגת שלום.

 

"נמשיך לדון על השליטה בירושלים ועל הגבולות"

"ירושלים לא רק הלב של שלוש הדתות אלא גם של אחת הדמוקרטיות המוצלחות בעולם, במשך 70 שנה בנו הישראלים מדינה שבה יהודים, מולסמים ונוצרים, ואנשים מכל הדתות והאמונות, חופשיים לחיות בחירות לפי כל אמונה שהם רוצים. ירושלים חייבת להישאר מקום שבו יהודים מתפללים בכותל המערבי, נוצרים הולכים בתחנות שבהן עבר ישו, והמקום שבט מוסלמים יכולים להתפלל באל אקצה.

 

מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, סאיב עריקאת, צופה בנאום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, סאיב עריקאת, צופה בנאום(צילום: AFP)

צופים בטראמפ גם במזרח ירושלים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
צופים בטראמפ גם במזרח ירושלים(צילום: AFP)

 

 

"זה הדבר הנכון לעשות, וזה משהו שהיה חייב להיעשות. ולכן בעקביות עם ההחלטה של הקונגרס אני מורה להתכונן להעברת השגרירות לירושלים. החלטה זו לא מיועדת להרחיק אותנו מהניסיון להשיג הסכם בין ישראל לפלסטינים. אנחנו רוצים הסכם שיהיה דיל מעולה גם לישראלים וגם לפלסטינים. אנחנו לא מקבלים החלטה על נושאים סופיים כמו השליטה הישראלית בירושלים והגבולות. השאלות האלה עדיין על השולחן והצדדים יצטרכו להכריע.

 

"ארה"ב נשארת מחויבת לסייע להשיג הסכם שלום שהוא מקובל על שני הצדדים. אני מתכוון לעשות כל שבכוחי כדי לסייע להשיג הסכם כזה. בינתיים אני קורא לכל הצדדים לשמור על הסטטוס קוו במקומות הקדושים, כולל בהר הבית. סגן הנשיא מייק פנס ייסע בימים הקרובים לאזור כדי להבטיח את מחויבתנו להשגת שלום ולחסל את הקיצוניות".

  

לפני הנאום: מחלקת המדינה הזהירה דיפלומטים

רגעים לפני הנאום הזהירה מחלקת המדינה האמריקנית לדיפלומטים אמריקנים להימנע מנסיעות לא הכרחיות עם 20 בדצמבר לישראל בכלל, ובפרט לירושלים ויהודה ושומרון.

 

טראמפ כאמור הצהיר גם על הכוונה להעברת השגרירות לבירתה של ישראל, אך בכל זאת חתם על הצו המעכב את ההעברה בשישה חודשים – כפי שעשו נשיאי ארצות הברית פעמיים בשנה מאז 1995 וגם טראמפ עצמו עשה כבר ביוני האחרון. כך שלעת עתה, לנאום משמעות הצהרתית כבדת משקל, אולם בפועל אין שינוי בינתיים בשטח. 

 

דגלי ישראל וארצות הברית על חומות העיר העתיקה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דגלי ישראל וארצות הברית על חומות העיר העתיקה(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

"יש לנו הודעה גדולה שנוגעת לישראל והפלסטינים, משהו שכבר היה צריך לעשות מזמן", אמר טראמפ שעה קלה לפני מועד הנאום. "הרבה נשיאים אמרו שהם רוצים לעשות את זה אבל לא עשו, לא יודע אם זה עניין של אומץ או שהם שינו את דעתם... נדבר על זה בהמשך".

 

הדיווחים על נאומו של טראמפ כבר עוררו סערה רבה במזרח התיכון. כמה שעות לפני ההכרזה הזהיר עבדאללה מלך ירדן בתום פגישה באנקרה עם הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן כי "ההתכחשות לזכות האיסלאמית והנוצרית בירושלים תגביר את האלימות". לדבריו, יש זכות לפלסטינים להקים מדינה שבירתה מזרח ירושלים.

 

ארדואן אמר מצדו: "אנחנו שותפים לתחושותיה של ירדן לגבי השמירה על קדושתה של ירושלים ומעמדה. הכרה בירושלים כבירת ישראל תועיל רק לארגוני הטרור. לאף אדם אין את הזכות לשחק בגורלם של מילארדי אנשים בגלל שאיפות אישיות".

 

גם המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, תקף בשיחה עם אורחי ועידת האחדות האיסלאמית שטהרן מארחת בימים אלה את כוונתו של טראמפ להכריז על ירושלים כבירת ישראל. "פלסטין תשוחרר וכל הדיבורים על ירושלים כבירה שלהם הם תוצאה של אוזלת ידם", אמר חמינאי. מקור רשמי במשרד החוץ הסורי גינה בתוקף את את המהלך להעביר את השגרירות האמריקנית "לירושלים הכבושה" ולהכיר בה כבירת "הכיבוש הישראלי". הוא ציין כי המהלך יהיה גולת הכותרת של "פשע גזילת פלסטין וגירוש העם הפלסטיני". 

 

 

זעם ברצועה לקראת ההכרזה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
זעם ברצועה לקראת ההכרזה(צילום: EPA)

   

"הכרה במציאות, לא הצהרה פוליטית"

בבית הלבן אמרו הלילה כי המהלך הזה הוא בעצם הכרה "במציאות ההיסטורית והעכשווית" מצד הנשיא, ולא הצהרה פוליטית – משום שכמעט כל מבני משרדי הממשלה והכנסת נמצאים בירושלים ולא בתל אביב.

 

זוהי למעשה הפעם הראשונה מאז נכנס טראמפ בינואר האחרון לתפקידו שהוא אמר במפורש כי הוא תומך בפתרון שתי המדינות. ההערכה היא כי הוא הצהיר זאת כדי לנסות ולרצות את הפלסטינים, הרואים בהכרזה על ירושלים כבירה שינוי בסטטוס קוו. כזכור, בפגישתו האחרונה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית הלבן הוא אמר בפני המצלמות: "שתי מדינות או מדינה אחת – אני אוהב את האפשרות ששני הצדדים יאהבו".

 

למרות הנחיית הנשיא להעביר את השגרירות, בכירי הבית הלבן ציינו בתדריך כי התהליך יכול לקחת שלוש או ארבע שנים. הבכירים טענו כי על פי ניסיונם זהו הזמן הדרוש להכין את המבנה, את מערך האבטחה ואת כל הכרוך בהעברת שגרירות כל כך גדולה שבה עובדים רבים. המשמעות היא שטראמפ אכן מתכוון להעביר את השגרירות לירושלים, אך בפועל המהלך יכול להגיע לסיומו, אם בכלל, לאחר ארבע שנות כהונתו כנשיא - ואם לא ייבחר לכהונה שנייה, ההחלטה שוב תיפתח לשיקולו של נשיא ארה"ב.

 

עיריית ירושלים מאירה החל מהשעה 19:00 את חומות העיר העתיקה בדגלי ארה"ב וישראל משער יפו לכיוון הר ציון, זאת כאות הערכה לנשיא טראמפ על הכרתו בירושלים. כמו כן תלתה העירייה דגלי ארה"ב לאורך הרחובות אגרון, שז"ר ורופין וגשר המתירים מואר גם הוא בצבעי דגל ארה"ב.


פורסם לראשונה 06/12/2017 18:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים