שתף קטע נבחר
 

רגע לפני רבע הגמר

סטייק פרגית אסייתי או לביבות ירק עם רוטב עירית ושום? דפי אורז ממולאים בדגים ואבוקדו או מרק לבן עם מקלות זיתים? ארבע משפחות, ארבעה מתכונים נהדרים ובריאים, ורק שני כרטיסים אחרונים לשלב רבע הגמר בתחרות "השולחן המשפחתי של המדינה". זה מה שקרה במטבח

בשיתוף אסם

 

 

שש משפחות כבר הבטיחו את מקומן ברבע הגמר, ארבע האחרונות מתמודדות בשני דו־קרבות על שני הכרטיסים הנותרים. מי יעלו הלאה וימשיכו להיאבק על המקום הראשון ועל הפרס הגדול, מטבח בשווי 50 אלף שקל של SAMGAL KITCHENS, ואצל מי תסתיים התחרות רק עם חוויה מהנה ומעצימה, בעיקר לילדים?

 

שלב שמינית הגמר של תחרות "השולחן המשפחתי של המדינה", שנערכת בשיתוף קבוצת אסם, "ידיעות אחרונות" ו־ynet, הגיע לשלביו המותחים ביותר. המטרה: לבשל גם בריא, גם טעים וגם בעבודת צוות.

 

ארבע המשפחות התייצבו בשעת בוקר מוקדמת במטבח המאובזר בכל טוב, שהוקם במיוחד לקראת התחרות. ראשונה ללבוש את הסינרים הייתה משפחה מיוחדת במינה: משפחת שגיא מפתח־תקווה. האבא, גידי שגיא (40), גרוש ("אבל מאורס שנית", כפי שהוא אומר לנו בחיוך מאושר), התייצב במטבח עם ששת ילדיו: כרמל (16 וחצי), ספיר (15), אוריה (12 וחצי), ידידיה (11), מתניה (8 וחצי) ואלישיב (7).

משפחת שגיא (צילום: יאיר שגיא)
משפחת שגיא(צילום: יאיר שגיא)
 

המנה שלהם בשמינית הגמר: סטייק פרגית במרינדה על מצע פטריות אסייתיות עם פירות יבשים. "זו מנה שיכולה להתאים בקרוב לשולחן החג בט"ו בשבט, שעוד מעט נחגוג, אבל בלי שום קשר זו בהחלט מנה שהילדים כולם אוהבים אצלנו. היא קלה להכנה והכי כיף להכין אותה ביחד כי הילדים שולטים במתכון ובתהליך", מסביר גידי.

 

יש לו יחידה ממושמעת. כולם נוטלים ידיים, הבנות אוספות שיער, נכנסים למטבח וגידי מחלק את התפקידים בין כל הצאצאים. הבנות הגדולות אחראיות על העבודה על הכיריים עם הפלנצ'ה. כל אחד מהבנים אחראי על קיצוץ מוצר אחר: פטריות, שום, בצל ירוק ועוד. גידי מטפל באגוזי הקשיו ובהכנת המרינדה לטבילת הפרגיות לפני ההקפצה בפלנצ'ה. במקביל, ספיר שוטפת ומסננת את האורז לפני שיעבור לבישול בסיר בתוספת שקדי מקולף, חמוציות, משמש יבש ושזיף יבש.

המנה של משפחת שגיא (צילום: יאיר שגיא)
המנה של משפחת שגיא(צילום: יאיר שגיא)
 

המנה מעולה. מיטל (30), הארוסה שתתחתן עם גידי באביב, עומדת לקבל במתנה לא רק בעל מתוק, אלא גם שישה ילדים מקסימים שיודעים לבשל ולפנק. אבל האם זה יספיק מול לביבות הירק הפריכות שהכינה משפחת מרקוביץ' מאבן־יהודה?

 

יפעת מרקוביץ', שפית־קונדיטורית, מכינה את הלביבות בעבודת צוות עם שלושת ילדיה: אורי (9) בעל העיניים התכולות והשיער הבהיר החלק, שכל הזמן נכנס לו לעיניים והוא נאלץ להזיזו, גאיה (6 וחצי) ובן הזקונים מעיין (3). יפעת ובעלה בועז הם הבעלים של "קפה גוטלה", שכעת עובר שיפוץ וריענון תפריט. המנה שהם מכינים היום נשקלת כחלק ממנות הילדים בתפריט החדש.

 

משפחת מרקוביץ (צילום: ירון ברנר)
משפחת מרקוביץ(צילום: ירון ברנר)

 

מההתחלה ניתן להבחין כי מדובר בילדים שרגילים לעבוד במטבח. אורי וגאיה מפגינים יכולות גבוהות בקילוף ירקות ובחיתוכם, וגם בשבירת הביצים לתוך קערית בלי שיפלו פנימה קליפות. הלביבות הבריאות עשויות ממגוון ירקות ומקמח עדשים. הן לא מטוגנות, אלא אפויות בתנור. הן מוגשות עם מטבל של רוטב שמנת עם קצת לימון, עירית קצוצה ושום, שיוצר ניחוח חזק באוויר. הלביבות טעימות להפליא. הקרב לא קל. המומחיות מ"צוות חיים בריאים של אסם" אומרות את דברן.

 

"כהורה יחיד במטבח עם שישה ילדים מצליח גידי לייצר חלוקת קשב מרשימה ומספקת עבור כל ילד", אומרת סיגל קפלן, מדריכת הורים. "איך רואים את זה?

שיתוף הפעולה נעים, אין העסקת יתר ואין התשה, אלא עבודת צוות הרמונית ומגוייסת למען מטרה אחת. מטבח הוא גם מרחב ליצירת קרבה בין אחים. כשהגשת עזרה, הדרכה ועידוד מגיעים מאחותך הגדולה, זה יוצר אווירת יחסים טובה ותורם לתקשורת באופן כללי. ציון על עבודת הצוות: 10".

 

"מנה קלאסית עם חומרי גלם שנמצאים בכל בית כמו פרגית ואורז", אומרת אורלי פיינה, דיאטנית קלינית ומנהלת תחום התזונה באסם. "יש כאן שדרוג של ירקות מוקפצים בנוסף לפרגית, המהווה מקור לחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה החשוב לגדילה ולהתפתחות, במיוחד בילדים. במשפחת שגיא יש ילדים במגוון גילאים, עם צרכים תזונתיים שונים, ונראה כי לגידי חשוב להכין מנות מזינות וטעימו שיענו על הצרכים של כולם. ציון בריאותי: 9.3".

 

השפית איילת הירשמן: "אבא אחד, שישה ילדים, כולם עובדים בתיאום מושלם, הגדולים מלמדים את הקטנים, והאבא רואה את כולם, כל הזמן. מקסים. נראה שהמנה שילבה את הטעמים של כל בני הבית בהצלחה: סטייק פרגית אסייתי, שהיה עשוי כמו שצריך והוגש עם עוגת אורז, פטריות, נבטים ופלפלים, שהוקפצו יחד במיומנות ובשמחה. התוצאה היא אוכל שילדים בכל גיל אוהבים. ציון לטעם: 9.5".

 

הציון הכולל הוא 28.8. האם משפחת מרקוביץ' תוכל להתעלות על זה? "ילדים לרוב אוהבים לביבות וזו דרך נהדרת להציג להם ירקות במגוון סוגים ומרקמים", אומרת פיינה. "הלביבות הללו מהוות מקור לחלבון מכיוון שהן מכילות שילוב של חלבון מהביצים עם קמח עדשים כתומות. זה גם מתכון שאפשר בקלות לשלב את הילדים בהכנתו, מה שמגדיל את הסיכוי שירצו לפחות לטעום. ציון: 8.5".

המנה של משפחת מרקוביץ (צילום: ירן ברנר)
המנה של משפחת מרקוביץ(צילום: ירן ברנר)
  

הירשמן: "בני המשפחה בישלו, בתהליך שכולו נועם, רוגע והמון סבלנות וקבלה, לביבות עדינות, אפויות בתנור וטעימות מאוד, שהיו עשירות במגוון ירקות, תובלו בחוכמה וביד טובה, והוגשו עם רוטב עירית־שום מצוין. ציון לטעם: 8.5".

 

"יפעת היא בית־ספר להורות", אומרת קפלן. "היא לא מחפשת לקצר תהליכים. כשמעיין, הצעיר מבין ילדיה, רוטן בבכיינות על העובדה שהוא צריך לחכות לתורו, היא משקפת לו את הקושי: 'אני רואה שקשה לך', אך לא מוותרת: 'חכה שיגיע תורך'. זה דורש מההורה אורך רוח וחזון כשהמסר המועבר לילד הוא מסר מעצים: 'אתה יכול', 'אני מאמינה בכוחות שלך'. ציון על עבודת הצוות: 9.5".

 

משפחת שגיא עולה. משפחות מתתיהו ושפירא נכנסות למטבח. משפחת מתתיהו מקריית־אונו היא מודל משפחתי שונה בנוף התחרות: מדובר במשפחה גרעינית שילדיה כבר גדולים. הבכורה, שני (27), נשואה למתן. הבן האמצעי, שחף (25), מבלה על הקו ישראל־פרו. אהובתו, נונו (חוליה), תעשה בקרוב עלייה. בת הזקונים, שקד, היא חיילת בסדיר.

משפחת מתתיהו (צילום: יאיר שגיא)
משפחת מתתיהו(צילום: יאיר שגיא)
 

"ראיתי את ההרשמה לתחרות ומייד רשמתי את כולנו", מספרת האם, רמה (53). "שני התלהבה מאוד כי היא בעצמה בשלנית משהו משהו. שחף מיד עשה שיחת וידיאו עם הכלה העתידית מדרום אמריקה שהיא בכלל בשלנית בחסד. המנה שנכין כאן מבוססת לגמרי על המתכון שלה. היא הטמיעה אצלנו את הסביצ'ה שלה כחלק מהמנות הראשונות בשולחן ארוחת שישי".

 

המנה של משפחת מתתיהו (צילום: יאיר שגיא)
המנה של משפחת מתתיהו(צילום: יאיר שגיא)
   

רמה היא ג'ינג'ית פולניה. בעלה, גיורא, גם ג'ינג'י, אבל מגיע מבית עיראקי ומתגאה ש"גם קובה אנחנו מבשלים עם הילדים, שגדלו אבל נותרו עדיין פרטנרים נהדרים לחווית הבישול המשפחתית". שחף מודיע ש"המנה שנכין היום קלה וטעימה ברמות". הוא חותך כרוב סגול, שני מפלטת דג מוסר, גיורא קוצץ גזרים ורמה מנצחת על הצוות ומטגנת דפי אורז. שני עוברת להכנת ממרח אבוקדו מלא נענע. עלי האורז מתמלאים, המנה מוכנה.

בצד השני, משפחת שפירא מחיפה מכינה "מרק לבן".

 

הבת נויה (13 וחצי) מספרת ש"אנחנו מתים על המרק הזה בבית. יש בו בצל גדול (לבן), גבעול כרשה (שגם הוא לבן), תפוחי אדמה לבנים, וכרובית, שגם היא כמובן לבנה. אבל הדבר הכי מיוחד במרק אלה מקלות זיתים שעשויים מקמח בריא בשילוב זיתים טריים".

 

ליאת ואייל, שניהם בני 46, הגיעו לתחרות עם נויה ועם אחיה גור (10 וחצי). עוד לפני שהבישול מתחיל, גור נלחץ: "זכרנו להביא את המכשיר שטוחן את המרק אחרי שהוא מתבשל?", הוא שואל במבט דואג. הכל בסדר, מוט בלנדר נמצא בזירת הבישול.

 

"אייל הוא הבשלן של המשפחה", מפרגנת ליאת. "אנחנו מודים בזה מראש ולא מתיימרים לקחת ממנו את התהילה. הוא פשוט שף מצוין". נויה מחזקת: "כל דבר שהוא מכין, אנחנו זוללים. אין דבר כזה שאנחנו לא אוהבים אוכל שאבא מכין. הכל פשוט יאמי". ליאת מהנהנת ומוסיפה: "חכו. אם נעלה לשלב הבא, אולי נכין כאן את עוגת הגבינה המופלאה של אייל. אין דברים כאלה. באמת".

משפחת שפירא (צילום: דנה קופל)
משפחת שפירא(צילום: דנה קופל)
  

צלחת המרק מוגשת כשעליה שתי אצבעות גריסיני הזיתים. הירשמן טועמת ואומרת: "מדובר בעבודה משפחתית יפה, שקטה ועדינה, ששילבה אפייה מורכבת יחסית, עם כמה סוגי קמחים, שהניבה מקלות זיתים מצוינים, ברמה של אלה שקונים במאפיות מקצועיות. המרק ה"לבן" הטחון, מכרובית ושלל ירקות נוספים, היה לא שומני מדי, עמוק טעם, והתאים מאוד לטבילה של מקלות הזיתים. רעיון מקסים לארוחה מלאה, בריאה וגם טעימה. ציון: 9".

 

 

"מנה מעניינת בשילוב שלה", אומרת פיינה. "כולנו יודעים שחשוב לצרוך דגנים מלאים, בין השאר בגלל היותם עשירים בסיבים תזונתיים, אבל מרביתנו, בעיקר הילדים, נמנעים מהם בגלל מחסום הטעם והצבע. במתכון המגוון הזה התגברו על נושא הטעם והצבע בדרך יצירתית של תערובת קמחים וזיתים במקלות הזיתים, בשילוב עם מרק עשיר בירקות לא שגרתיים – וטעים. ציון: 9".

 

"התרשמתי מזה שלקראת סוף הכנת המנה, כשגור סיים את חלקו בעשייה, הוא פנה מיד אל הוריו ואחותו בטון רציני של שחקן קבוצתי ואמר: 'מישהו צריך עזרה?'. היכולת להגדיל ראש, לקיחת יוזמה והראייה לטווח הארוך הן תכונות של מנהיג, שיכולות להתגלות בבישול משפחתי משותף של מרק. ציון: 9".

 

ציון כולל 27. האם זה יספיק? "המתכון של משפחת מתתיהו מקורי, מעניין וטעים", אומרת פיינה. "יש כאן שילוב של דפי אורז עם ירקות מוקפצים ודג מוסר, המכיל חומצות שומן מסוג אומגה 3 ו־6, שחשובות לבריאות הלב ולראייה. ככלל, שילוב דגים בתפריט המשפחתי חשוב ומומלץ כחלק מאימוץ תזונה ים־תיכונית שמונעת מחלות ומיטיבה עם מצבי בריאות שונים. ציון: 9.5".

 

המנה של משפחת שפירא (צילום: דנה קופל)
המנה של משפחת שפירא(צילום: דנה קופל)
 

"יופי של מנה וכיף של משפחה", התמוגגה הירשמן. "ילדים גדולים שעובדים בתיאום מושלם עם ההורים, כמו פעם, כשהיו קטנים, אבל כעת זה נעשה תוך החלפת תפקידים מקסימה: היום הילדים מובילים. המנה מקורית, טעימה מאוד ומרעננת: דפי אורז שנצרבו קלות במחבת והפכו 'קעריות' אכילות, ובתוכן סביצ'ה של דג, מגוון ירקות טריים שרק נכבשו קלות במשרת הסביצ'ה ורוטב אבוקדו עדין ונהדר. מעולה! ציון: 9.5".

 

"המפגש עם משפחת מתתיהו משול למסע אל העתיד", סיכמה קפלן. "הם מייצגים את התוצאה של דפוסי הטמעת בישול משפחתי משותף. הם הוכחה שגם כשההורה עובד בשעות לא צפויות, כמו אם המשפחה, במינימום תנאים אפשר לייצר מקסימום זכרונות להתרפק עליהם. וכשזה נעים, רוב הסיכויים שהם ימוחזרו לדור הבא. ציון: 10".

 

משפחת מתתיהו מצטרפת למשפחת שגיא. וביום חמישי: סיקור רבע הגמר הראשון. יהיה טעים.

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף אסם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
מנה מנצחת: דפי אורז ממולאים
צילום: יאיר שגיא
צילום: יאיר שגיא
מנה מנצחת: סטייק פרגית במרינדה על מצע פטריות אסייתיות עם פירות יבשים
צילום: יאיר שגיא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים